Местни избори 2019: Финалната равносметка на ЦИК

5665
Местни избори 2019: Финалната равносметка на ЦИК
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

С 42,10% избирателна активност и 7 жалби за купуване на гласове приключи вторият тур на местните избори. Това съобщи говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев, който представи официалните данни след официалния край на местните избори, предаде Агенция "Фокус".

Припомняме, че ЦИК трябваше да преизчислява избирателната активност, след като стана ясно, че в София са "изчезнали" 100 000 гласоподаватели между първи и втори тур, а в Плевен са се "появили" 20 000!

Манолова извади в ефир протоколи, за които твърди, че са подготвяни и преправяни

"Видяхме страха в очите на властта, видяхме как работи машината за манипулации и фалшификации на изборите". Така Мая Манолова коментира...

Общият брой на избирателите на втори тур е 1 674 147. По данни на ЦИК най-висока активност е отчетена в Белене – 83.3% и в Георги Дамяново – 83.33%. Най-ниската е в Пловдив – 28.91% и във Варна – 28.97%. А резултатите за всяка община можете да видите ТУК!

Броят на гласоподавателите, ползвали преференции, е доста голям - 44% от всички, пуснали бюлетини, са го сторили. Припомняме, че на тези избори преференции можеше да се ползват само за избор на общински съветници. Най-много с преференции е гласувано в Симитли – 92% и в Челопеч – 86%. Най-малко – в Черноочене – 3%, Якоруда – 4%, Хитрино – 8%. Интересното е, че в Симитли по-голямата част от общинския съвет е на Партията на зелените, а ГЕРБ остана в малцинство. В Челопеч най-добре се представиха „Атака“ и НДСВ.

В Столична община от преференциалния вот са се възползвали 21% от избирателите, в Пловдив – 36%, а във Варна – 45%. В другите по-големи градове използването на преференции варира между 40 и 50%, като вследствие на този вид вот в 16 от листите има пренареждане на кандидатите.

Общият брой на жалбите и сигналите, извън тези, които са получени в двата изборния дни – 27 октомври и 3 ноември, е 348 – това са жалбите и сигналите, които през времето от насрочването на изборите до днешния ден са получени извън двата изборни дена. 78 от тях са срещу решения на общинските избирателни комисии (ОИК), 137 са относно регистрацията на кандидати, партии и коалиции. 18 от тях са за повторно преброяване. В изборния ден – на 3 ноември, са постъпили общо 129 жалби и сигнали, от които 62 във връзка с нарушения на организацията в изборния ден: най-често сигнали относно СИК във връзка с откриването на изборния ден, допускането на застъпници и представители в изборните помещения или други нарушения на цялостната организация на изборите в секциите. 16 са жалбите и сигналите във връзка с нарушения на избирателните права. Това най-често е свързано с недопускане на избиратели да гласуват, тъй като нямат уседналост в даденото населено място. 44 са сигналите и жалбите за предизборна агитация в изборния ден, като 20 от тях са свързани с публикуването на резултати от социологическите проучвания, по които ЦИК е взела решения, установила е нарушението и оттук нататък следва съставянето на акт за нарушение и впоследствие решение за налагането на предвидената административно-наказателна санкция. Наказанието е имуществена санкция или глоба - между 2000 и 5000 лева за първо нарушение и между 5000 и 10 000 лева при второ нарушение. Мярката е срещу общо 9 медии, които са публикували данни в страниците си или по друг начин по време на изборния ден. 7 са жалбите за купуване на гласове, които са постъпили в ЦИК. По отношение на такива сигнали ЦИК и ОИК нямат компетентност и те са препратени към органите на прокуратурата и МВР за извършване на необходимите проверки и предприемане на наказателни преследвания, ако се установи, че наистина е извършено престъпление.

БСП подкрепя Мая Манолова за касиране на вота

Изпълнителното бюро на БСП реши да подкрепи Мая Манолова в искането ѝ за касиране на изборите в София. Решението е било взето на днешно...

Що се отнася до резултата в Шумен и разликата от само 77 гласа между първия и втория, от ЦИК посочват, че няма данни за грешки по въведените протоколи, които да са повлияли. Александър Андреев обаче уточни, че ако някой има съмнение за правилното отчитане на гласове, трябва да се обърне към съда.

Андреев коментира и друг възникнал казус – с кмета на Несебър Николай Димитров, който продължава да е в ареста, въпреки че е избран за нов кметски мандат в общината. Той посочи, че решаването на проблема не е в правомощията на ЦИК и с него трябва да се заеме областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, който обаче официално попита ЦИК какво да прави. ЦИК ясно е дала отговор, в който се посочва, че трябва областният управител да прецени всички приложими разпоредби в Закона за местното самоуправление във връзка с встъпването в длъжност на кмета на Община Несебър. Как обаче реагира Чолаков на това - научете в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Признание за постигнатото в ЕП: Елена Йончева за номинацията си от ДПС

Главчев и Гвоздейков обсъждат изборите, обещават "активна комуникация"

Нинова за номинацията на Йончева от ДПС: Зависимостите лъсват

Най-големите безумия в България в закони: Говори проф. Даниел Вълчев

Меглена Плугчиева е подала оставка като съветник на Димитър Главчев

Ваня Григорова иска да става депутат с подкрепата на Мая Манолова

Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ, за да управляват заедно след изборите (ВИДЕО)

От днес можем да подаваме е-заявления за гласуване в чужбина

Има ли връзка Бойко Рашков с обвинените за контрабанда?

Изненада: ДПС издига Елена Йончева за евродепутат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика