Местни избори 2019: Куп сигнали за нарушения, включително "ти си мъртъв"

10378
Местни избори 2019: Куп сигнали за нарушения, включително "ти си мъртъв"
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Сигнал за подавани попълнени бюлетини постъпи в Общинската избирателна комисия и в Районна прокуратура-Асеновград. Драмата се разиграла в 58-ма секционна избирателна комисия (СИК), разположена в ОУ "Никола Вапцаров", където гласоподавателите предимно са от ромски произход. Председателят на секцията разказа пред Actualno.com, че сигналът е  подаден от лице, което е установено по-късно. По думите ѝ, гласоподавател е съобщил, че му е дадена попълнена бюлетина, но "това не е вярно".

"Дадоха му се празни бюлетини. Той влезе в кабината и след около 10 секунди излезе с изказване, че тя имала две зачертавания, които са били предварително отбелязани", посочи председателят на 58-ма СИК. В този момент мъжът разтворил бюлетината и разкрил вота си, което автоматично прави бюлетината невалидна. Тогава му е била дадена нова бюлетина, той е влязъл да гласува и си е тръгнал. "Смятам, че тук не са му дадени тези бюлетини. Имаме такива, които са сгрешени, невалидни, скъсани неправилно и без баркод - те ще бъдат вписани по-късно в протоколите", заяви председателят.

Мъжът, който е сигнализирал е възроптал и срещу това, че бюлетината не е била откъсната пред него, а са били натрупани няколко и разположени встрани от двама от членовете. По думите им, те са разгърнали всички, за да се убедят присъстващите, че бюлетините са празни, а не попълнени. Практиката по предварително скъсани и сгънати бюлетини се извършвала, защото пред секцията чакали много хора на опашка. Председателят на комисията каза още, че заради сигнала на проверка в секцията са пристигнали представители на икономическа полиция, юристи от община Асеновград и представители на Общинската избирателна комисия (ОИК).

Дежурният прокурор в Асеновград Борис Михов потвърди за случая, но бе категоричен, че нарушение не е открито. Той уточни, че няма образувано досъдебно производство и заяви, че полицейското присъствие в училището, а и в самата секция е засилено, заради което "вероятността да се случи подобно нещо е минимална и няма опорочаване правото на глас".

ОИК-Асеновград също се произнесе с решение към председателя на СИК с №58 да не се късат и сгъват предварително бюлетини. Избирателната активност към 17:00 ч. в Асеновград е над 45%. По непотвърдена информация, сигнализирано е, че членове на СИК в ОУ "Отец Паисий" в Асеновград пък питали гражданите дали искат една или две бюлетини. Сигнал до ОИК официално подаден обаче няма.

Нарушения в цялата страна

Пак глоби за медии заради изборите, но една голяма телевизия се отърва

Както обикновено на избори, и през днешния ден ЦИК наложи наказания на някои медии за незаконно отразяване на процеса. По-интересното о...

Според говорителя на ЦИК Александър Андреев, досега има около 190 сигнала за нарушения. Един от най-екстравагантните идва от Инициативния комитет на Мая Манолова. В сигнала се твърди, че в секция в квартал "Дружба" е отказана регистрация като представител на Манолова на Никола Вапцаров, бивш зам.-кмет на район "Младост" и част от комитета на Манолова. Основанието било, "че е всеизвестен фактът, че Никола Вапцаров е мъртъв". Никола Вапцаров е праплеменник на големия ни поет. Иначе само от комитета на Манолова са подадени 29 жалби.

В ОИК-Кюстендил е постъпил сигнал, че в района на Професионална гимназия по селско стопанство, където се намират 3 избирателни секции е забелязан микробус, който организирано извозва гласоподаватели. Посочени са марката и номера на автомобила.

Прокуратурата в Монтана работи по два сигнала за купуване на гласове в села на региона, включително в община Берковица.

ОИК - Севлиево проверява сигнали за непозволена предизборна агитация. В Трявна също са подадени сигнали за агитация, за събиране на групи хора в заведение, които са приканвани да гласуват за определен кандидат за кмет, а също и за общински съветник. Други посредници пък обикаляли по домовете, за да агитират в полза на един от кандидатите.

Образувани са 65 досъдебни производства от прокуратурата с предмет престъпления против политическите права на гражданите и престъпления, свързани с изборите, като 10 от тях са бързи производства, а по 55 се провежда разследване по общия ред.

В Асеновград гласоподаватели не разбират български език, но "си знаят номера"

Хора, които не разбират български език масово гласуват в Асеновград днес на местните избори за кмет и общински съветници. Това видя еки...

Общо 46 разследвания са за престъпления против политическите права на гражданите, а 19 са с предмет престъпления, свързани с изборите. Привлечени 10 лица в качеството на обвиняеми. 3 досъдебни производства са прекратени.

Има 901 прокурорски преписки, от които по 545 е постановен отказ да се образува досъдебно производство. Прокуратурите в страната са изпратили по компетентност на други органи 39 преписки, а по останалите 317 преписки се извършва проверка по реда на Закона за съдебната власт.

До настоящия момент главният прокурор Сотир Цацаров е поискал от ЦИК даване на разрешение за привличане като обвиняеми и задържане на 6 лица /кандидати за кметове и общински съветници/ по разследване на Специализираната прокуратура и за привличане на 8 лица / кандидати за общински съветници/ като обвиняеми по разследвания на Софийска градска прокуратура. За шестте лица с имунитет по досъдебното производство на Специализираната прокуратура, ЦИК даде разрешение за привличането им като обвиняеми и за задържането им по реда на чл. 64 ал.2 от НПК. С определение на СпНС са задържани под стража 4 обвиняеми.

ЦИК даде разрешения за привличането им като обвиняеми за 7 лица по разследванията на Софийска градска прокуратура. За едно от лицата се очаква решението на комисията.

Информацията е актуална към 17:00 часа на днешния 27 октомври, предава БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика