Местните избори донесоха изненадващи възходи и падения

3664
Местните избори донесоха изненадващи възходи и падения
Снимка: БГНЕС

Първият тур на местните избори донесе шокиращи успехи, неочаквани падения и поява на нови местни субекти из страната. Като цяло ситуацията се оказа трудна за прогнозиране, а постфактум – и за анализиране. Ясно е обаче, че за разлика от последните няколко местни вота, сега гласуването донесе огромни изненади, пише в.Сега.

Палмата държи Несебър, където арестуваният за покупка на гласове кмет Николай Димитров бе преизбран за четвърти път. И от килията той успя да спечели почти 60% от гласовете. Забележителното е, че независимият Димитров не само победи кандидата на ГЕРБ Атанас Терзиев (35%), но и надви коалиция ГЕРБ – братя Диневи. Партията на предприемачите “Море” дълго време подкрепяше Димитров, но този път сне доверието от него. С несебърската сага се родеe и тази в Септември – 70% и нов мандат взе Марин Рачев, обект на тежко разследване за корупция, арестуван, пуснат после под гаранция и със запорирано имущество за над 9 млн. лв. Рачев бе издигнат от ГЕРБ, НФСБ и ВМРО.

Все повече избиратели търсят алтернатива извън системните партии

Българските гласоподаватели все по-активно търсят алтернатива на политическото статукво и този стремеж засилва упадъка на традиционните...

В аналите ще остане и резултатът в Доспат – ГЕРБ взе 83% във вота за общински съвет (ОбС), а заедно с това всичките 13 мандата в съвета. Малко преди изборите местното ДПС се разтърси от скандали. Исторически резултат, за който малко се шумеше вчера, има и в Каварна - Нина Ставрева от БСП, сочена за млада партийна надежда, остана трета. Балотажът там ще е между Йордан Стоянов (ГЕРБ, СДС) и Елена Балтаджиева (ВМРО). Много рядко се случва действащ общински кмет, издигнат от една от двете големи партии, да не се добере до втори тур.

И в областен град се случи суперсензация – в Ямбол, където бизнесменът Валентин Ревански спечели 40% от гласовете. С него на балотаж ще се яви Катя Георгиева от БСП. Провалиха се и разжалваният от ГЕРБ настоящ кмет Георги Славов (13%) (независим кандидат) и Димитър Иванов, претендент на партията на Борисов (17%). Ревански притежава радио 999, подпомагал е спорта. В последните години е свързан с две големи обществени изяви - радиото му подкрепи протестите на стопаните във връзка с чумата в Странджа, а и синът му оглавяваше протестите срещу евентуален бежански лагер в региона. Валентин Ревански е подкрепял и организирането на референдуми. Именно с допитванията е свързана и издигналата го партия – “Пряка демокрация”. Формацията взе 30% във вота за ОбС, с по 10% повече от ГЕРБ и БСП – това е втората характеристика на изненадата в Ямбол. Много рядко се случва толкова неизвестна партия, без позиции в местната власт, да направи мощен пробив в областен град.

Партийни лилипути сътвориха своеобразни чудеса и в други градове. Бургаската партия “Средна европейска класа” стана трета сила в ОбС след ГЕРБ и БСП, изпреварвайки НФСБ, чиято столица е именно морският град. В местния парламент на Видин втора сила е коалиция от СДС, НДСВ и други малки формации (кандидатът й Цветан Ценков е на кметски балотаж). Подобен десен съюз стана трети и в Шумен, изпреварвайки силната там ДПС. Лидер му е съветникът Добромир Драев, прочут с борбата срещу бакиите на местното ВиК. Има имидж на несистемен играч. Непосредствено преди вота в града се случи продължителна водна авария, което според местни наблюдатели е причина за високия му резултат.

И една малка позабравена партия извиси снага – “Новото време”. Тя е водещ фактор в Пазарджик, тъй като издигна с други формации емблематичния Тодор Попов. Дългогодишният кмет ще е на балотаж в неделя срещу подкрепения от БСП бизнесмен Благо Солов. “Новото време” направи фурор и в Бяла Слатина – кандидат-кметът Ценко Чоков не стигна втори тур, но ще е съветник, а партията се нареди като втора сила в ОбС след ГЕРБ. Жена му Цветелина Нелова пък е на балотаж в неделя в прочутото Галиче.

Любомир Стефанов: Гласовете за Игнатов и Бонев ще отидат при Фандъкова

За резултатите от местния вот и затова къде ще отидат гласовете за Демократична България и Спаси София, Аctualno.com разговаря с Л...

КЛЮМНАЛ ГЕРБ

В много общини ГЕРБ не цъфна, както се пее в любима песен на Цецка Цачева, а обратно – клюмна. Ключовото за екологията, втората кабинка и бизнес проектите Банско бе сдадено - Георги Икономов загуби. Кмет стана подкрепеният от БСП и “Воля” Иван Кадев. В Созопол лидер преди балотажа е Тихомир Янакиев (БСП), ГЕРБ е трета в ОбС след социалистите и СДС на Панайот Рейзи. Огромни са проблемите на партията и в няколко областни града – Вяра Церовска в Перник има почти равни гласове със Станислав Владимиров от БСП; въпреки големите напъни Надежда Петкова изостава с 12% от Йордан Йорданов в Добрич; в Плевен също води досегашният кмет (Георг Спартански) срещу човека на ГЕРБ (Мирослав Петров).

СЛЕД СКАНДАЛИТЕ

Много малко са кандидат-кметовете и селищата, които не са били сюжет на скандали. Ето няколко любопитни резултата за имена и места, които са чести обекти на медийно внимание: В Трекляно, където имаше обвинения за изборен туризъм, за кмет бе преизбран Радко Петрунов (БСП); в Павел баня триумфира Иса Бесоолу от ДПС; в община Марица, на чиято територия е размирното Войводиново, бе преизбран Димитър Иванов (ГЕРБ); нов мандат ще има и за Румен Стоянов (БСП) в Калофер.

Окончателно: Кметският спор във Варна ще се реши след балотаж - изборните резултати по градове

След преброяването на 100% от бюлетините стана ясно, че Варна става поредният град, в който изборната битка ще бъде решена след балотаж...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com