Настоящите избори са най-скъпите и сложните в България

5697
Настоящите избори са най-скъпите и сложните в България
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

На 26-ти октомври изтича крайният срок, в който участниците в изборите трябва да декларират пред Сметната палата даренията, получени по време на кампанията. Досега са обявени близо 1.2 млн. лв., а непаричните дарения са за почти 25 000 лева, съобщава БНТ.

Цената на настоящите местни избори се изчислява на над 70 млн. лева. Това ще бъде най-скъпият и най-сложният вот досега в България.

Местни избори 2019 - как да гласуваме

На местните избори в неделя (27 октомври 2019 г.) гласуваме с няколко бюлетини - бюлетина за кмет на община; бюлетина за общински съвет...

На сегашния местен вот кандидатите за кметове на общини са близо 1200 души. Кандидатите за общински съветници са почти 29 000.

Около 6,5 млн. българи имат право на глас. Това са хората с постоянен адрес в конкретната община. На местните избори може да се гласува и по настоящ адрес, но само ако избирателят е заявил това преди 26 април тази година.

В страната ни сега има 397 кметства, в които кандидатът за кмет е само един, но неговата кандидатура също ще бъде подложена на избор.

Изборният ден ще започне в 7 сутринта в неделя, 27 октомври и ще завърши в 20 часа вечерта. Може да бъде удължен с 1 час в случай, че има опашки и има някакво забавяне, като е важно всички да знаят, че в тъмната стая могат да влязат и да отбележат избора си с хикс или с отметка, но задължително със син химикал. И тази година има опция "не подкрепям никого".

Александър Андреев: Чака ни най-тежкият местен вот досега

Александър Андреев е юрист. Член и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) от 2009 година. Г-н Андреев, колко кандидати за ...

Говорителят на ЦИК Александър Андреев изтъкна, че пред очите на гласоподавателите ще бъде откъсната бюлетината за гласуване за всеки отделен вид избор.

"Хубаво е да видят, че тя се къса от кочана. Член на секционната избирателна комисия поставя печат на едно от квадратчетата на задната част на бюлетината. Избирателят, след като вече се е запознал, знае какво иска да отбележи в бюлетината – да отбележи своя вот, така че той да е действителен. Задължително обаче, за да може да даде предпочитанието преди това да е гласувано за партия, коалиция или местната коалиция. Да проследят, че член на СИК поставя втория печат, след което откъсва отрязъка, тъй като бюлетината без двата печата е недействителна", обясни Андреев.

На някои места в деня на изборите е забранена и продажбата на алкохол – в Пловдив и във Варна е абсолютно забранено да се купува алкохол в изборния ден. В Столичната община е забранено това само и единствено в избирателните комисии и в района около тях.

26-ти октомври беше денят, в който всички граждани, които имат право на избор, могат внимателно да помислят за кого да дадат гласа си, без да бъдат агитирани.

Около 17,2 млн. бюлетини са отпечатани за местните избори, "Костинброд" 2 не е възможен според ЦИК

Около 17.2 млн. бюлетини са отпечатани за цялата страна за предстоящите местни избори на 27 октомври. Това каза Таня Цанева, говорител ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика