Шарен общински съвет в Пловдив, 10 формации ще имат представители в него

21553
Шарен общински съвет в Пловдив, 10 формации ще имат представители в него
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев

Изключително пъстър общински съвет ще взима най-важните решения за Пловдив в следващите 4 години. Макар още от общинската избирателна комисия да няма официално обявено разпределение на мандатите, простата сметка след първия тур на изборите в неделя показва, че в местния парламент ще влязат общо 10 политически формации. Повече от половината съветници пък ще са нови лица в сравнение с предходните четири години.

Най-многобройна група, както и в предишните два мандата, ще има ГЕРБ. През този мандат те ще бъдат представлявани от 17 съветници, което прави точно една трета от всичките 51 представители. Преглед на листата показва, че при успех на балотажите в неделя, в общинския съвет ще влязат не просто първите 17, а поставените до 22-ро място. Това е така, защото в челните позиции са поставени кандидатът за кмет Здравко Димитров и четирима от кандидатите за районни кметове. Единият от тях – Костадин Димитров, вече спечели избора за кмет на район „Тракия“, а останалите имат преднина след първия тур. Дори и при този сценарий, обаче, едва четирима съветници ще повторят мандата си, а останалите 13 са напълно нови лица в общинския съвет.

Славчо Атанасов си спомня: И преди на екзитпол губех с много, после загубих едва-едва

Г-н Тотев ме победи с 0,1%, след като на екзитполовете водеше с 12%. Нека видим реалните резултати – някак като правят социолозит...

Втора по численост група в бъдещия местен парламент е БСП. Социалистите се завръщат като втора сила, след като в миналия общински съвет тази позиция се държеше от патриотите. Те печелят 7 мандата, като увеличават групата си с двама съветници спрямо миналия общински съвет. И тук се чакат балотажите в неделя, за да се уточни окончателния списък. При социалистите също има доста нови лица, като мандатите ще повторят само ветераните Николай Радев и Ангел Иванов.

Цели четири формации ще бъдат представлявани от петима съветници – местна коалиция „НФСБ“, Съюз за Пловдив, „Кауза Пловдив“ и Земеделски съюз „Александър Стамболийски“. Най-голямо е отстъплението в доверието за патриотите – от 8 представители в предишния общински съвет, сега те имат едва 5. Тук при всички положения се гледат местата до шесто, тъй като Славчо Атанасов все още участва в битката за кмет на Пловдив. Дори, обаче, да загуби, той ще се върне като депутат в парламента и така пак ще отстъпи мястото на шестия Иван Црънчев, който заедно с Димчо Петров е ново име.

Отстъпление от броя има и при „Съюз за Пловдив“. Формацията на Дани Каназирева ще бъде представлявана от петима съветници, с един по-малко от предишния мандат. Тук има само едно ново име – Веселин Козарев.

С едно място повече пък спрямо преди печелят от „Кауза Пловдив“ – от 4 на 5 съветници. Техният лидер и водач на листа Георги Титюков ще участва в балотажа за кмет на район „Централен“. Ако успее да се пребори с досегашния кмет Георги Стаменов, в общинския съвет ще влезе Веселина Ботева, която ще е и единственото ново лице.

Дани Каназирева: Аз вече съм моралният победител

Хората искат ново и различно управление. Никога не съм правила договорки в партийни офиси, аз искам подкрепата на пловдивчани. Никога н...

Увеличение има и при Земеделски съюз „Александър Стамболийски“. Както и при „Кауза Пловдив“ те вдигат групата си от 4 на 5 общински съветници, като сред тях има две нови лица.

Четирима представители ще има „Демократична България“. В предишния общински съвет Реформаторския блок също беше представен от четирима съветници, но този път те са изцяло нови лица. На практика в общинския съвет влизат и тримата лидери от коалицията в Пловдив – Йордан Иванов от ДСБ, Веселина Александрова от „Да, България“ и Добромира Костова от „Зелените“, които се допълват от Веселка Христамян.

Три са формациите, успели да вкарат в общинския съвет по един представител. Тук най-интересно е бъдещото участие на Георги Величков от „Ние, гражданите“. Движението на практика водеше предизборна кампания единствено чрез видеа във Facebook, но това не им попречи да си осигурят представителство. По един общински съветник ще имат също ДПС, които се завръщат в местния парламент след мандат прекъсване, и Воля.

Окончателните списъци с представителите на политическите формации в общинския съвет ще станат ясни след втория тур в неделя. В Пловдив има насрочени балотажи за кмет на града, както и за кмет на шестте района.

Пловдив повтаря ниската си активност от предишните местни избори

17.10 процента от избирателите в Пловдив са упражнили правото си на глас до 12:30 часа днес - данните са съвсем сходни с динамиката на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com