Югозападът усеща вятъра на промяната

7477
Югозападът усеща вятъра на промяната

Точно 18 639 благоевградчани поискаха и получиха промяна. Независимият кандидат Румен Томов отвя кандидата за кмет на ГЕРБ Атанас Камбитов и се окичи с титлата „градоначалник”. Резултатът не може да бъде определен като изненада. Камбитов управлява южният град два мандата, но в последните месеци получи серия от негативни оценки както за личността си, така и за своето управление. Милионите вложени в града, успешните ремонти и глобалните европейски проекти, макар променили Благоевград, не успяха да променят нагласите на благоевградчани и те не избраха екс-кметът си за трети мандат.

Взех си поука” – заяви Камбитов дни преди балотажа в емоционално видеообръщение до своите съграждани. „Искаме промяна”, отговориха те.

Атанас Камбитов остава объркан и разединен Благоевград. От една страна неговите поддръжници не спират да изтъкват ползите му за града. От друга страна, опонентът му организира мащабно празнуване в изборната нощ, огласено от оркестър, народни танци и масова веселба. За Румен Томов остава само едно – да обедини благоевградчани и да им помогне да решат останалите проблеми, които досега не намираха място в дневния ред на града.

Като „изненада” може да бъде определен вотът за Кирил Котев, бившият кмет на Сандански, който не получи очакваната подкрепа за нов мандат. Както и за Георги Икономов, който също беше „отвян” от хорското недоволство в Банско. Въпреки отново големите инвестиции за градовете, добрата инфраструктура и превръщането им в качество по реализирани на успешни европроекти, и двата града тръгнаха по нов път с нови кметове. В Сандански победата завоюва Атанас Стоянов, издигнат от ВМРО, докато в Банско спечели Иван Кадев - независим кандидат.

Промяната не се усети в Дупница и Кочериново, други две спорни места на балотажа в неделя. Дупница се обедини против досегашния си кмет – Методи Чимев от ГЕРБ в социалната мрежа, но го подкрепи на балотаж. В Кочериново отново не мина без скандали. Общината избра кандидатът на БСП Светослав Минков, но селата преобърнаха вотът и победата отиде при Иван Минков от ГЕРБ, който и досега бе кмет. Разликата отново беше минимална – 180 гласа.

Въпреки това се усеща промяната, която „духа” от Югозапада. Промяната не е насочена към партиите. Според жителите на посочените общини проблемите идва в самите градове. Липса на работа, липса на препитание, проблемите на малкия бизнес и голямата миграция. Дали новите кметове ще задоволяват желанията на избирателите си – остава загадка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Проучване за костенурки и змии заради АМ "Струма" в Кресненското дефиле: Никой не иска, АПИ дава повече пари

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Две леки земетресения край Симитли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com