Loading...
Skip to Content

Олимпийски герои: Златните медали по химия и рекордът ни в Швейцария

  • Олимпийски герои: Златните медали по химия и рекордът ни в Швейцария
    Снимка: Сдружение на олимпийските отбори по природни науки

Олимпиадата по химия тази година се превърна в истински триумф за България, след като нашите ученици се върнаха с два златни и два сребърни медала. Състезанието беше в Швейцария, златните отличия получиха Виктор Лилов (11-и клас, СМГ) и Крум Александров (12-и клас, Математическа гимназия в Плевен), а сребърните заслужиха Преслав Георгиев (11-и клас, СМГ) и Явор Христов (11-и клас, СМГ). В рубриката "Формулата на успеха" се свързахме с Крум Александров, който ни разказа за това какво е представлявала олимпиадата и как е стигнал до отличието. 

Подготовката: 300-400 задачи от най-сложните  

Златният медал на Крум Александров идва след години труд. Той се запалва по химията още в 6-ти клас. А всъщност става медалист и миналата година, когато получава среброто - сега успя да надгради постижението си и да стигне до върховото отличие. Крум е в 12 клас от математическата гимназия в Плевен и споделя пред Actualno.com, че тази година по време на подготовката си е решил около 300-400 задачи "от големите", преди да се яви на олимпиадата. "Големите" са най-сложните и комплексни задачи, от тези, които се дават на най-високо ниво и изискват топ подготовка. Александров казва, че една от основните трудности на форума е свързана с това да запазиш самообладание. "Стресът е много голям, когато си в залата на финалите. Проблемът е, че нямаш никакво време, тези 5 часа не стигат за нищо. Но аз се упражнявам за този стрес - у нас си настройвам часовник и правя опити да вляза в същата рамка по време на подготовката", разказва младият химик. И допълва, че в експерименталния кръг по време на олимпиадата се налага да се работи по две задачи едновременно - "органичният синтез трябва да се чака около час, за да се случи реакцията и през това време работиш по другата задача", споделя Александров.

Миналата година Крум получи среброто на Олимпиадата, а тази - златният медал

 

Медалистът казва още, че му харесва как заниманията с химия са свързани с неща, които имат приложение. "За всички задачи, които решаваме на Олимпиадата, е необходимо математическо и абстрактно мислене, но математиката работи в изолирана среда, а химията е по-интересна, защото помага да се решават належащи проблеми в реално време, които можеш да видиш и изпиташ. Тъкмо това е най-интригуващо за мен", твърди той.

"Празник на науката"

Осемте дни, които Александров прекарва в Швейцария, той вижда като истински празник на науката. "Фокусът е не само върху състезанието, а върху цялостното изживяване. Социалният елемент беше много голям, запознах се с много хора, с които споделяме един и същ общ интерес", споделя той. Станал си е по-близък с отборите на Армения, Аржентина, Мексико, Македония и много други. Екскурзиите, на които олимпийците са били, също са били запомнящи се изживявания. "Бяхме два дни в Цюрих, после ни заведоха с влак до Люцерно, едно красиво планинско градче, след това имахме пътуване до Берн и до една планина Риги, до която също се стига с влак и има чудесни гледки", казва химикът. 

"Много ми е помагала през годините моята госпожа по химия Калинка Пенова, която ме въведе в международните олимпиади и ми даде кураж да се явявам на тези състезания", казва ученикът. Той благодари специално и на доц. д-р Донка Ташева и проф. д-р Пенка Василева от Факултета по химия и фармация на Софийския университет "Св. Климент Охридски", които подготвят нашия отбор за олимпиадата. 

Крум вече е избрал пътя си: той е записан като студент в същия факултет. "На мнение съм, че образованието главно зависи от усилията на самия студент, а не от университета и държавата, в която се намира. Не смятам за необходимо да ходя в чужбина на този етап - поне за бакалавър ще бъда тук", споделя Александров. От всички сфери на науката го влече най-много да се занимава с нано материали. "Те ще определят бъдещето на почти всички материали, които използваме днес. Ще ги подобрят чувствително, ще направят всяка тяхна характеристика още по-ефективна", казва медалистът.

Александров ще учи в Химическия факултет на Софийски университет

 

А за по-голямата ефективност на българските ученици, борещи се за отличия на световните форуми, се грижат и от Vivacom, чиято кампания Операция “Жълти стотинки” две издания поред събира средства за тях. В десетото юбилейно издание на кампанията, телекомът дари над 53 000 лева на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки, с които да подпомогне подготовката на младите таланти на страната.

Vivacom подкрепя деветте отбора по природни науки – физика, химия, биология, астрономия, астрофизика, математика, информатика, лингвистика и млади физици от 2019 година и до момента вече са дарени над 100 000 лева за участието на младите таланти в международни състезания.

Никога не сме постигали по-голям успех

"От 1969-та година насам, когато България участва за пръв път на олимпиадата по химия, не сме постигали по-голям успех - два златни и два сребърни медала е рекордно постижение за страната ни", казва още пред Actualno.com д-р Донка Ташева, която подготвя учениците за олимпиадата. "Зад всичко това стои изключително много труд. Олимпиадата всъщност става все по-сложна с всяка изминала година. Имайте предвид, че 10-те задачи от теоретичния кръг бяха общо на около 100 страници", споделя още тя. 

"Задачите, с които се изпитват олимпийците, са изключително комплексни. Направени са така, че да вплетат много неща, да съберат в едно основните дялове на химията и да предизвикват както познанията, така и въображението. Да не говорим, че са притиснати много от времето", заяви Ташева. Тя допълва, че България има много силни математически гимназии и задълбочените знания по математика са особено важни, тъй като щом се "прехвърлят" и приложат към химията, дават добри резултати.   

"Някои от нашите деца остават в страната и се записват в нашия факултет. Други отиват да учат медицина, трети се озовават в Оксфорд, Станфорд, Кеймбридж и др.", допълва още Ташева. 


Още герои от "Формулата на успеха":

Трети златен медал по биология: Олимпиецът Петър Жотев и големият му успех

Красиви умове: Българските олимпийци по математика

Още от Формулата на успеха :