Loading...
Skip to Content

Алгоритъм на успеха: Българските медалисти от Олимпиадата по информатика

  • Алгоритъм на успеха: Българските медалисти от Олимпиадата по информатика
    Снимка: Сдружение на олимпийските отбори

Олимпиадите по информатика са изпитание, която не просто поставя изключително сложни задачи пред учениците, но и от него зависи най-голямата революция, която съпътства нашия живот: технологичната. За радост и през 2023-та година България се представи на ниво в тази област. Четирима наши ученици завоюваха четири бронзови медала в Сегед, Унгария. Борис Михов, Александър Гатев и Атанас Димитров от СМГ "Паисий Хилендарски" и Веселин Маркович от МГ "Д-р Петър Берон" във Варна спечелиха медалите в конкуренция на 350 официални участника от 89 държави. Ръководители на отбора са Илиян Йорданов и Енчо Мишинев.

В нашата поредица “Формулата на успеха” от няколко месеца ви разказваме за победните серии на родните красиви умове на международните форуми и сега няма да направим изключение - свързахме се с Александр Гатев и Веселин Маркович, който ни споделиха как са постигнали успехите си.

Стратегията на Александър

Александър споделя, че освен подготовката - да решава куп задачи от миналите издания и да се грижи за напредъка си в тях, е работил много върху самата стратегия за решаване на задачи. “Дават се 6 задачи, за които имаме два дни и всеки ден - по пет часа; тоест, както личи от самия пример, задачите са доста сложни. Всяка от тях може да се реши за 100 точки, но невинаги това е най-правилният подход - може да сгрешиш, ако опиташ да постигнеш максимума при една задача и изгубиш време и сили за другите. Заради това аз си разпределях времето умело и се опитвах да постигна сравнително висок резултат винаги, но така че да не изгубя и прекалено време”, споделя Александър .Той казва също, че за подобна Олимпиада по информатика не може да разчиташ чак толкова много на решаването на проблеми от предишни издания, понеже софтуерния свят се променя изключително бързо и всяка новост бързо се превръща в анахронизъм. Езикът, на който младите програмисти е трябвало да пишат алгоритми, е C++. Оценката за представянето им получават от софтуерна програма; сайт, който изчислява успеха на всички състезатели.

Александър Гатев

 

“Постарах се да си внуша сам, че макар това да е най-грандиозната олимпиада по информатика, тя е едно състезание като всички останали и не трябва да се стресирам прекалено. Това също много ми помогна”, извава психологическата си настройка Александър. В Унгария той се е сприятелил най-много с отбора на молдовците. И се надява догодина, когато се яви отново, да спечели и златен медал. Това винаги е възможно, защото са налице всички условия. Първо, че българската школа на ученици и преподаватели е по традиция силна, и второ, помощ за олимпийския успех на нашите ученици оказва кампания на Vivacom Операция “Жълти стотинки”. Вече две издания поред тя събира средства за българските участници на най-престижните форуми на науката, а в десетото юбилейно издание на кампанията, телекомът дари над 53 000 лева на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки, с които да подпомогне подготовката и участието на младите таланти в Международните олимпиади.

Идеалният алгоритъм

Друг от бронзовите ни медалисти, Веселин Маркович, споделя, че информатиката му е станала интересна в пети клас. “Баща ми работеше като програмист по това време. И още тогава знаех, че в информатиката има възможност за голямо развитие. Реших да се запиша към школата на математическата гимназия и така започна всичко”, споделя Веселин.

Веселин Маркович

 

“Информатиката прилича на решаването на задачи по математика, но всичко има един по-общ подход, който харесвам. Пишейки алгоритъм, той трябва да се направи така, че да решава задачите вместо теб във всякакви ситуации, а не просто в една конкретна. Освен всичко идеалният алгоритъм трябва да отговаря на още няколко критерия: на първо място да е верен, на второ програмата да работи за най-кратко време и на трето да заема най-малко памет в компютъра. Комбинацията от тези три изисквания прави заниманията с информатика изключително интересни”, казва още Маркович. Той допълва, че на Олимпиадата е имало и задачи, при които “играеш интерактивно с програмата на журито” и така постепенно напредваш към най-доброто решение на софтуерния проблем.

Веселин споделя, че със сигурност и след гимназията ще се насочи към компютърните науки. Според Веселин изкуственият интелект ще става все по-важна част от нашия живот в предстоящите години. Ученикът се надява самия той да бъде част от тази революция.

“Вярно е, че изкуственият интелект ще измести доста човешки професии, но затова пък ще се появят нови - отново човек ще трябва да управлява машината, да мисли как да вгражда нейния интелект в различни житейски ситуации и това ще бъде пак интересно и полезно”, обобщава медалистът.

Още от Формулата на успеха :