Loading...
Skip to Content

Карти на доброто: Как еко идеите се превърнаха в творческа игра

  • Карти на доброто: Как еко идеите се превърнаха в творческа игра
    Снимка: Горичка

Как една екологична иновативна игра, възникнала във Франция, се разпространява първо там, после по света и вече в България? И защо тя има толкова висока успеваемост в това да повиши осведомеността за климатичните промени на всички нива в обществото?

Проектът „Климатична наука в класната стая“ на сдружение "Горичка" вече се е заел да въдвори идеята у нас и да повиши знанията за климатичните промени на учители и ученици в три училища в София, Плевен и Кърджали. От "Горичка" ще използват въпросния иновативен инструмент – играта се нарича „Климатична фреска". Тя протича под формата на работилница и е създадена от френски специалист по климата. За да се осъществи една еко фреска са необходими сертифициран фасилитатор и комплект от 42 илюстрирани карти. Чрез тях участниците откриват причинно-следствените връзки между човешката дейност и различните елементи на климатичната промяна. До момента в работилницата са участвали над 1,500 000 души от целия свят, в България броят е близо 3000. За да се превърне в реалност, идеята за "климатична фреска" миналата година получава ключово финансиране - от Vivacom Регионален грант. По-подробно за новаторския екологичен метод ни разказва Гергана Берова от "Горичка", която е координатор на проекта. А след нейния вдъхновяващ разказ може да прочетете и как организациите да кандидатстват за подкрепа от Vivacom.

Карти и последствия

Интересното название “климатични фрески” свързва две неща - естетическото въздействие на стенописите и важната информация за екологичната дейност. За да се получи една “климатична фреска”, е необходим комплект от специално изготвени 42 карти. Те са малко по-големи от познатите карти за игра. "Всяка от картите съдържа синтезирани данни, които са събрани от докладите на ООН, изготвени от Междуправителствения панел по климатични промени", споделя Берова.

Как с комплекта от еко картите се образува "фреска"? Участникът в работилницата получава например карта на някоя човешка дейност, да кажем “Транспорт”. И след това трябва да подреди като плетеница останалите карти, които обозначават въздействието на транспорта върху околната среда - това са в случая картите за "изкопаеми горива", "въглероден диоксид" и "парников ефект". По-нататък фреската се разгръща в още по-голям мащаб, включвайки последствията от парниковия ефект, като разтопяване на ледници, покачване на морското равнище, наводнения, пожари. Въобще всички брънки от веригата, които водят до хуманитарна катастрофа. Идеята на занятието, обаче, в никакъв случай не е да внуши апокалиптични чувства на участниците. А много повече да ги информира по интерактивен път за всеки епизод от различните еко сценарии и да повиши нашата образованост за тях.

Работилниците

Три часа обикновено са достатъчни, за да може да се усвоят тънкостите на "фасилитирането", т.е. човек да научи какво е съдържанието на картите и как да ги свързва една с друга. "Идеята е участниците да се свържат и емоционално с проблема, да изградят близост с него. Целта ни не е механично да предаваме знание. Напротив, най-важното е с него да борави едно творческо съзнание, което иска да предаде на останалите еко посланията и да ги увлече. Залагаме на три неща. За да решим някакъв проблем трябва да имаме 1) познанията за него, 2) да се свържем емоционално с него 3) да знае какво можем да направим", казва Гергана Берова.

Гергана Берова от "Горичка", която координира дейностите по проекта

 

"Разпространявайки този инструмент, ние допринасяме към една общност. Всички стават част от едно движение. Голямото преимущество на климатичната фреска е, че тя работи във всякаква среда. Има включително детска версия, която е с по-малък брой карти. Правим всичко възможно, за да обучим колкото се може повече фасилитатори и чрез тях идеята да продължи да се разпространява. По проекта “Климатична наука в класната стая” до момента сме направили 3 уъркшопа, общо 50 учители са участвали. Предстои 10 от тях да станат фасилитатори, след което ще получат комплект от картите, който ще могат да използват заедно с учениците в училище", допълва още Берова. За нея най-големият плюс на подобен подход, е че е интерактивен, сплотяващ, забавен и смислен. "Използва се например в системата на образованието точно толкова добре, колкото и по време на фирмен тиймбилдинг. Това не е чиста лекция, а цялостно преживяване. Получаваме положителна обратна връзка от близо 90 % от участниците", завършва тя.

Безвъзмездна подкрепа: Vivacom дава 10 000 лева за всяка смислена кауза

Вече близо 10 години телекомът разгръща една от най-мащабните и социално отговорни мрежи за подкрепа на смели идеи, предлагани от местни организации в цялата страна. Приоритетните областти, в които Vivacom търси да подкрепи значими идеи, са образование и опазване на околната среда.

В момента е отворена процедурата за кандидатстване в деветото издание на Регионалния грант. Vivacom ще приема кандидатури до 18 февруари. Може да намерите формуляра, в който да опишете идеята си в този линк, за да кандидатствате за безвъзмездно финансиране до 10 000 лева. В тазгодишното издание сумата нарасна чувствително - през 2024 г. от компанията решиха да увеличат паричната подкрепа, за да подсилят още повече активността на местните общности и да им помогнат да развият концепциите си максимално добре. Затова тази година ще дарят общо 100 000 лева, разпределени между най-добрите идеи. Могат да кандидатстват юридически лица с нестопанска цел, регистрирани в обществена полза, народни читалища и настоятелства към училища и детски градини, както и организации, които вече са печелили грант в предходни години. Няма ограничение в броя на проектите, с които всяка една гражданска организация може да кандидатства.

Главният изпълнителен директор на Vivacom Николай Андреев и Надя Шабани - директор на БЦНП, разказаха за новото издание на гранта

 

Има и още една добра новина за всички ентусиасти, които искат да допринесат с дейността си към една по-образована и по-чиста България. Тя е, че начинът на кандидатстване се опростява. Достатъчна е те да представят идейна концепция от една-единствена страница. Заедно с експерти от Български център за нестопанско право, финалистите ще преминат през поредица от три лаборатории, които да им помогнат да трансформират идеите си до успешни проекти.

От първото издание на Vivacom Регионален грант до днес компанията е подкрепила 108 проекта на 98 организации на обща стойност над 500 000 лв. С увеличението на сумата в края на тази година общото дарение ще бъде малко над 600 000 лв. Финалистите в деветото издание ще станат ясни през март, а проектите ще се реализират до края на годината. Така още една смислена "фреска" - красивият стенопис на подредени една до друга социални каузи, които да ни променят за по-добро, ще бъде осъществена.

Още от Формулата на успеха :