Loading...
Skip to Content

Евгени Харамлийски: Качественото българско вино и опазването на традициите са призвание за "Домейн Бойар"

  • Евгени Харамлийски: Качественото българско вино и опазването на традициите са призвание за "Домейн Бойар"
    Снимка: Домейн Бойар

Изпълнителният директор на "Домейн Бойар" Евгени Харамлийски стои зад компания, чиито принос за качественото българско вино и опазването на традициите е неизмерим. И която често доказва успеха си по най-категоричния начин - печелейки серия от златни медали на различни престижни изложения по света. Ето какво ни сподели Харамлийски в рубриката "Пазачът на традиции".

 

Г-н Харамлийски, "Домейн Бойар" и Фондация"Българе" подготвят мега спектакъл на втори март. Бихте ли разказали повече за него, какво да очаква публиката?

Спектакалът "Де е България" е първият толкова мащабен проект на ансамбъл "Българе" и за нас. По случай националния празник, за съжаление, не виждаме много мащабни, патриотични мероприятия, които тази дата заслужава. Това е и една от основните причини да подкрепим такъв грандиозен спектакъл, който е предимно фолклорен танцов концерт, но и включва други танцови формати, актьори и други. Ще бъде вълнуващо и патриотично преживяване за нас и за публиката.

Години наред "Българе" получават подкрепата на "Домейн Бойар": защо компанията се ангажира с тази кауза и как се развива партньорството ви? 

"Домейн Бойар" традиционно е пазител на българските ценности. Ние не само произвеждаме висококачествени български вина, но и се стараем да запазим някои основни традиции във винопроизводството. За нас да подкрепяме българското е повече от кауза и затова ние се ангажираме да покрепяме ансамбъла. А с "Де е България" и да подпомогнем за стартирането на ежегоден спектакъл, който да отбелязва този най-важен ден в новата история на България.

Грижата за традициите, фолклора и родолюбието са залегнали дълбоко в идеята за социална отговорност на "Домейн Бойар" - какво значат тези ценности за самия вас?

Една от причините, поради които компанията се ангажира през годините да подкрепя ансамбъл "Българе", е че за мен самия е изключително важно да се грижа за опазването на българските традиции. Професионалната ми позиция позволява да подпомагам за разпространието на тези традиции чрез българския фолклор и да имат българите възможността да бъдат родолюбци.

Намирам българските фолкорни танци и носиите от всички краища на България, за изключително красиви и неповторими в световен мащаб. Защото те са това, което дава идентичност на българския народ. И всеки от нас трябва да има допир до фолклорното изкуство.

Съвсем наскоро компанията получи изключително престижни награди - три златни медала и един сребърен на най-важното изложение за вино в цяла Азия, в Япония. Как се стигна до този успех и какво значи той за вас?

Винаги се стремим да правим модерни български вина, с високо качество, отличителен вкус и изявена сортовост. Както знаем хубавото вино започва още от лозето, защото такова може да се направи само от хубаво грозде. По тази причина ние се стремим да упражняваме контрол не само върху зреенето и качеството на самото грозде, но и също така държим всички малки детайли по време на производството да се спазват. При такава грижа за гроздето и постоянноство в нашите практики, ние сме сигурни, че резултатът винаги е невероятен. Доказахме го с всички награди, които нашата изба печели през годините.

Каква беше последната година за компанията, как я оценявате? 

Въпреки макро икономическите трудности, с които всички се сблъскахме по един или друг начин, последната година беше изключително успешна за нас. Отново записахме огромен ръст от 18% на годишна база. Отчитаме много голям ръст на продажбите и на японския пазар, което се отразява положително на основната ни серия вина – "Домейн Бойар" достигна 200 000 бутилки износ там. В допълнение на успешните резултите на българския пазар и много от международните, сериозната и отговорна работа на нашия екип допринесе и за спечелването на два големи търга за бяло вино и розе в Швеция. Изключително труден пазар за нашата индустрия, заради начина, по който се управляват нещата там.

Как бизнесът с вино се промени в дългосрочен план? Кое е новото, кое остана назад във времето, кое е модерното, което се търси днес? Как всъщност се адаптирате към динамиката на пазара?

Запазва се тенденцията на растеж на белите вина и розетата като предпочитани от потребителите. Като говорим за розе, у нас потребителите все още търсят и предпочитат тези вина по цвят. Търсят стила "Прованс" или цвят сьомга, както много хора го наричат. Отчитаме, че нараства и търсенето на розови пенливи вина, което е тренд и в световен мащаб.

Също така виждаме че потребителите се интересуват вече не само от био хранителни продукти, но и от винени такива. "Домейн Бойар" разбира се има и натурално био вино в асортимента си, което силно препоръчваме на потребителите. В допълнение отчитаме и покачване на търсенето на безалкохолни вина. Наскоро допълнихме нашето портфолио не само с асортимент от първите в света безалкохолни вина Carl Jung, но и със собствен бранд Whisper. Стахотно Шардоне и Мерло! Препоръчваме да опитате. И не на последно място, тенденцията за висок интерес към вината от новия свят, както ги наричат, продължава да расте. Совиньон бланът от Нова Зеландия продължава да набира висока скорост и да е предпочитан от много потребители през цялата година.

Кои са най-търсените вина на "Домейн Бойар" в България; и също, кои от тях имат най-силен експорт в чужбина?

Най-предпочитаните серии вина на нашия пазар са Болгаре, Фрутино, Квантум и Домейн Бойар. Все повече скорост набират и сериите ни вина от нов свят като Nelson Cliffs & Turtle House. Не бива да пропускаме и сериите вина, които произвеждаме в бутиковата ни изба в Кортен - те са изключителни, със силен характер и индивидуалност, които всяка година печелят най-престижните международни награди. Това са вина за истинските ценители. 

Какво предстои на "Домейн Бойар" в идните месеци и как сте планирали бъдещето на компанията?

И през 2023 година, "Домейн Бойар" ще продължава да се стреми да предлага на потребителите най-доброто вино на българския пазар, но и да поддържа разнообразието от сортове и вкусове, които все повече се търси от нашенския потребител.

Тъй като ние държим на качеството и постоянното развитие, което сме доказали през последните 30 години, ние ще инвестираме два милиона лева в нашето производство. Ще го разширим с нова бутилираща линия, както и фото волтаичен парк за захранване на собствени нужди. Както сме правили през годините, ще продължим да инвестираме в българското изкуство, в българските традиции, в нови български филми и продукции. Ние сме меценат на българското изкуство и ще продължим да бъдем.

Индустрията, потребителите и пазарът се развиват със скорост, непозната досега. Затова също така ще се фокусираме върху дигитализацията на нашия бизнес, както и комуникационната стратегия. Подготвяме и стартирането на собствен е-комерс бизнес в най-скоро време, който ще предлага страхотни вина и лимитирани серии на нашите потребители.

Още от Пазачът на традиции :