Безплатни прегледи за туберкулоза се провеждат в Монтана

764
Безплатни прегледи за туберкулоза се провеждат в Монтана
Снимка: iStock/Guliver

Най-голямата областна болница в Северозапада  МБАЛ "Д-р Стамен Илиев" в Монтана започна седмица на отворените врати, посветена на борбата с туберкулозата. Поводът е отбелязването на Международния ден за борба с жълтата гостенка  – 24 март.

От днес, 18 март до 22 март, всеки може да се прегледа от специалист в отделението по пневмология и фтизиатрия. Работното време е от 8-13 часа, като прегледите са напълно безплатни и не изискват направление от личен лекар.

Това е последната седмица на отворени врати от Програмата на Глобалния фонд за борба с туберкулозата, малария и СПИН, която изтича през март 2019 г. България работи по нея от  2008 г. , като й бе осигурено финансиране за превенция и лечението на тези болести .

Отделението в Монтана е финансирано по тази програма, ремонтирано е, оборудвано с техника, компютри, хладилник за съхраняване на лекарства и служебен автомобил за домашни посещения.

По програмата се заплащаха напълно лекарствата и консумативите за изследвания в лабораторията, лекуват се безплатно болните, без значение дали са здравно осигурени. Важно е да се отбележи, че всеки болен, който има удостоверение, че е социално слаб, получава по 90 лева месечно за храна и лекарства в продължение на три месеца. За болните от по-тежката мултирезистентна туберкулоза се финансираше 2-годишно лечение, като първите 6 месеца те лежат безплатно в специализиран стационар в Габрово, а после 18 месеца се лекуват в домашни условия под наблюдението на лекар, който ги посещава в дома им със служебния автомобил, осигурен от Фонда. Програмата осигуряваше и средства за кампании за превенция, транспорт и възнаграждения на медицински специалисти.

Благодарение на действащата програма за 10-години заболеваемостта от туберкулоза в Монтанско е намаляла три пъти, като регионът е бил преди това с едни от най-високите за страната нива от 68 на 100 хиляди души население, а в момента е 21 на 100 хиляди, колкото е и средното ниво за страната.

След изтеглянето на Фонда грижата и финансирането ще трябва да поеме изцяло държавата, съобщават от лечебното заведение. На 22 март в Министерството на здравеопазването е насрочена среща, на която ще се обсъди национална програма за борба с туберкулозата.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МОНТАНА:

Скок на заразените с варицела в Монтанско

Еднодневни трудови договори: Област Монтана е първенец

Затвориха детската кухня в Монтана след случая с хлебарка в храната

Откриха хлебарка в храна от детска кухня в Монтана

При ограничение 90: Засякоха шофьор да кара със 176 км/ч

"Възраждане" обжалва пред върховния съд резултата от изборите за кмет на Монтана

В Монтана горяха автомобилни гуми втора употреба

Зам.-кмет на Берковица, докарал общината почти до фалит, е на балотаж (ДОКУМЕНТИ)

Рецидивист преби и ограби възрастна жена в монтанско село

Проучване на културното наследство в Лом се финансира по Програма за развитие на селските райони

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Монтана