Как може да опазиш природни местообитания като първо ги разрушиш и платиш 4 млн. лв.?

9074
Как може да опазиш природни местообитания като първо ги разрушиш и платиш 4 млн. лв.?
Снимка: фейсбук страницата на "Ком - Емине, Оставка Бе"

Как е възможно да опазиш природните местообитания, като преди това ги разрушиш, но плащаш за целта 4 милиона лева (3,4 млн. лв. без ДДС)?!

Възможно е. Ето как:   

С обществена поръчка „Опазване на безлесни природни местообитания чрез ремонт и възстановяване на път „Беклемето“ - хижа „Дерменка“. Дейностите са финансирани по проект „Възстановяване и опазване на природните местообитания и видове в Национален парк "Централен Балкан" (НПЦБ) по Оперативна програма "Околна среда".

Основната цел на проекта е подобряване състоянието на природни местообитания и животински видове, предмет на опазване в защитените зони от мрежата „Натура 2000“.

Предвидено е изпълнението на дейности, с които да се подкрепи подобряването на природозащитното състояние на следните природни местообитания: "9110 букови гори от типа Luzulo-Fagetum, 9130 Букови гори от типа Asperulo-Fagetum, 9170 Дъбово-габърови гори от типа Galio-Carpinetum 9150 Термофилни букови гори, както и да се подкрепи изпълнението на мерки за природно местообитание, 9530 Субсредиземноморски борови гори с ендемични подвидове черенбор в ПР "Чамджа", се посочва в спецификацията на поръчката.

И се допълва още: "Проектът предвижда преки мерки с цел поддържане/възстановяване на благоприятния природозащитен статус на следните природни местообитания: 9110, 9130, 9150, 9170, 9410, 9530*, 7140, 6230, 6170, 62D0, 6210, 6150, белоглав лешояд (Gyps fulvus) и главоч (Cottus gobio)".

Но как се постига тази цел – със строителство.

Преди около ден от Facebook страницата "Ком – Емине, Оставка бе" публикуваха шокиращи снимки от обекта, който се изпълнява, за да опаси природните местообитания, като написаха следното:  

"Багери, самосвали и разораване на гръбнака на Балкана. Това е ситуацията между Беклемето и хижа Дерменка, един път, който макар и туристическа пътека, лесно се преминаваше и досега с лек автомобил!!! Мислехме днес да пуснем само пост с красиви снимки, тъй като тази част от прехода предлага уникални гледки към почти цяла България и Стара планина, но заедно с красотите виждахме багери и камиони, разораващи билото на Стара планина. На една от снимките се вижда дори как рехабилитацията включва разрушаване на зимната маркировка, което може да се окаже животозастрашаващо в зимни условия!".

В такива случаи хората често са склонни да търсят вината във фирмата-изпълнител. В случая това е консорциум "Балкан – Плейн" между фирмите "ВДХ" АД (бивша "Водстрой 98", която до неотдавна медийни публикации свързваха с Делян Пеевски, впоследствие придобита от "Хидрострой" на Велико Желев, Николай Пашов и Живко Недев). „ВДХ“ е водеща в консорциума с дял 84,7%. Останалите дялове в него са на строителната фирма "Дедал 1995" ООД на Валентин и Йордан Къневи.

Внимателен преглед обаче на самата документация по обществената поръчка показва, че не в изпълнителите трябва да се търси проблема с разкопаването на Балкана, а във възложителя.

"Съгласно Плана за управление на НПЦБ 2016-2025 г. път №12 Троянски проход - хижа "Дерменка" ("Беклемето" - хижа "Дерменка") попада в зона "Инфраструктура".

Пътят е включен в категорията "пътища със свободен достъп" – т.е. посетителите могат да преминават с МПС по пътя без съгласуване с Дирекция НПЦБ. Посоченият път е сред антропогенно натоварените в НПЦБ. Поради сериозното натоварване на пътя се наблюдава изравяне на пътното трасе. По тази причина, част от посетителите с МПС, с цел преодоляване на разрушените участъци от пътя, излизат извън трасето му. Това довежда до увреждане на природните местообитания, разположени в съседство в посочения път.

Трасето на пътя е разположено на територията на Национален парк "Централен Балкан", в землището на селата Бели Осъм, Балканец и Черни Осъм, общини Троян, област Ловеч и землището на село Кърнаре, община Карлово, област Пловдив. Трасето на съществуващия път с дължина 9828,28 м преминава изцяло през високопланински терен, по билото на Стара планина, през много стръмни склонове, на места с наклон над 40 градуса“, се сочи в документацията на поръчката.

До първия километър участъкът е със съществуваща асфалтова настилка, която е силно износена и предстои да бъде рехабилитирана. След това до края на съществуващото трасе то е без настилка, широко от 3 до 3,6 метра. Участъкът е незалесен, срещат се само отделни хвойни, а от км 7+150 до км 7+700 - източно се доближава до горски масив, пише още в техническата спецификация.  

С тези основни аргументи е възложено строителство на път в Централен Балкан.

Проектното решение на пътя е съобразено изцяло със съществуващото трасе и е разработено съгласно изискванията на Наредба № 5 от 31.07.2014 г за строителство в горите и земите от горски фонд. Проектното решение е разработено за планински терен и за проектна скорост 20 км/час.

В проекта е вписана ширина на пътното платно 3 метра и два банкета с ширина 0,5 метра с изключение на участъка от км 0+000 до км 1+030, където е запазена съществуващата ширина на асфалтовата настилка. Не трябва да се напуска трасето на съществуващия път. По задание има пътни кръстовища за паметника на първия километър и по-нагоре – за хижа „Чучул“. Планираните паркинги са три – единият е съществуващ, втория ще е при заслон „Орлово гнездо“, а третия – при хижа „Дерменка“.

Настилката в първия участък – със съществуващия асфалт трябва да е фрезована и преасфалтирана. По-дългият участък ще е с 20-сантиметрова настилка, обработена с хидравлично свързващо вещество „HRB 12,5“, и 17 сантиметра основа от взаимствен изкоп – тоест, ще се ползва материалът, който е изкопан.

„Това, което работим, е обществена, публична информация, която може да се провери от всеки гражданин. Този обект се финансира по европейска програма, по която е кандидатствало МОСВ и съответно е проведена обществена поръчка, която се изпълнява от нас“, заяви за Actualno.com техническият ръководител на обекта инж. Христо Василев.

По думите му, използването на цялата техника, която е на място, е одобрена и всичко е съгласувано с екоминистерството.

"Самите материали, които ползваме, са екологично чисти. Използват се материали от взаимствен изкоп в самия обект. Скалата, която излиза, се връща обратно в обекта. Работим по немски метод, съобразен с екологичните изисквания за защитената зона, като се слага една съставка, която заздравява настилката. Всичко това е съгласувано и одобрено от всички институции и е съобразено от екологична гледна точка. Ние нищо не нарушаваме в тази част на трасето. Асфалт ще има само в първия километър, в който е съществуващият асфалт. Всъщност ние ще го рехабилитираме, а в останалия участък няма асфалт. Там битумни смеси не можем да използваме, нито бетонови, никакъв асфалт. Общата дължина на участъка е близо 10 км, като един километър е съществуващ асфалт, а останалите девет ще са с трошенокаменна настилка. Началото на обекта е от пътя Троян-Кърнаре в посока хижа "Дерменка". Съществуващият асфалт води до паметника. Следващите девет километра е пътят към хижа "Дерменка". В момента сме в площадка, в която се полага само трошенокаменна настилка“, допълни инж. Василев.  

СНИМКИ: "Ком - Емине, Оставка Бе"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МОНТАНА:

Първи случай на коклюш в Монтанско

Скок на заразените с варицела в Монтанско

Еднодневни трудови договори: Област Монтана е първенец

Затвориха детската кухня в Монтана след случая с хлебарка в храната

Откриха хлебарка в храна от детска кухня в Монтана

При ограничение 90: Засякоха шофьор да кара със 176 км/ч

"Възраждане" обжалва пред върховния съд резултата от изборите за кмет на Монтана

В Монтана горяха автомобилни гуми втора употреба

Зам.-кмет на Берковица, докарал общината почти до фалит, е на балотаж (ДОКУМЕНТИ)

Рецидивист преби и ограби възрастна жена в монтанско село

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Монтана