Подаряват чипровски килим на Папа Франческо при визитата му в България

22452
Подаряват чипровски килим на Папа Франческо при визитата му в България
Снимка: личен архив

От къде се появи идеята  да дарите  на папата от вашите Чипровски килими? Това питам кмета на община Чипровци Пламен Петков.

„Ние сме поканени да присъстваме  на посещението на  папа Франческо от жителите на  гр.Раковски” , разказва кметът Пламен Петков. „ Знаете, че католицизмът в България се е зародил при нас именно тук. Още по времето на Петър Делян, в докладите му от 40-те години на XVII век като павликянски са описани 11 села на север и 4 на юг. В тези данни не влизат старите католически поселища Чипровци (Кипровец), Железна, Копиловци и Клисура, където живеят католици и православни, с превес на католиците. Още два интересни факта, в днешното с. Мартиново, Чипровско, твърдят, че са преки потомци на саксонските рудари, населявали Чипровци. Втори факт – след посещения в Чипровско през 1938 г. за годишнината от Чипровското въстание епископ Евгений Босилков отбелязва в писмата си, че „двадесет семейства“ са го уверили в желанието си да станат католици. По думите им, пише Босилков, след тях „цялото село би се завърнало към вярата на прадедите си“.

Откриват петия фестивал на Чипровския килим

Петият фестивал на Чипровския килим ще бъде открит тази събота, от 11 часа в центъра на балканското градче. Тържествата са събота и нед...

След като вече сме наясно, че корените на старият Кипровец са наистина стари и закърмени с българи, посветени в католическата вяра, не е странен факта, че и потомците им днес искат да почетат папата при посещението му в България. Не е случаен и факта, че местна власт държи на традициите.

През 2014 г. Юнеско обяви чипровските килими за част от културното наследство. Някога във всеки дом е имало тъкачен стан, сега тези килими са бутикови изделия.

Именно такъв  красив килим ще подарят на папа Франческо тази година. До месец май ще бъде готово произведението на изкуството. „То ще бъде изработено от две местни тъкачки”, казва кметът Петков, но отказва да ми разкаже за цветовете и размерите му. ”Остава тайна” , допълва кметът. Както остават тайни и и фигурите и цветовете, които са втъкани в килима, всеки от тях носи своята автентичност и послание на фигурите още от времето на прабългарите. В миналото, когато приключели с работата по даден килим, завивали в него дете, да му носи закрила, късмет, благополучие.

От средата на 2018 г. в Чипровци работят по проект  "Възраждане на занаятите в Северозапад" по процедура "Развитие на социалното предприемачество" на Оперативна програма ,,Развитие на човешките ресурси 2014-2020". 
Проектът е със срок на изпълнение 16 месеца.
Съвместно по проекта работят  община Чипровци с партньори община Георги Дамяново и фондация "Пътя на траките". 
Безвъзмездната помощ е в размер на 313 915,22 лв. от които:- 266 827,94 лв. европейско финансиране, 47 087,28 лв.  национално.

Проектът цели да се създаде ново социално предприятие, възраждащо и продължаващо традициите на характерните за района занаяти по килимарство и грънчарство. За момента са  включени 25 лица в квалификационни обучения по 5 професии,оборудвани и ремонтирани 3 помещения; наети са 25 лица на трудов договор за работа в социалното предприятие - килимар, бродировач, работник в керамичното производство, работно в обувно и кожено- галантерийно производство и работник в текстилно производство.

ЮНЕСКО призна Чипровските килими за световно културно наследство

Междуправителственият комитет на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство, който заседава в Париж на своята Девета се...

Така стъпка по стъпка заедно с още много други прояви, сред които и фестивалът на Чипровските килими, малкото градче Чипровци остава своя следа сред Дивния Северозапад. Сред местните все още продължава да битува вярването, че тъканите чипровски килими служат не само за украса и топлина в дома, но осигуряват на къщата и нейните обитатели закрила и късмет, тоест имат вълшебна, магическа сила.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МОНТАНА:

Първи случай на коклюш в Монтанско

Скок на заразените с варицела в Монтанско

Еднодневни трудови договори: Област Монтана е първенец

Затвориха детската кухня в Монтана след случая с хлебарка в храната

Откриха хлебарка в храна от детска кухня в Монтана

При ограничение 90: Засякоха шофьор да кара със 176 км/ч

"Възраждане" обжалва пред върховния съд резултата от изборите за кмет на Монтана

В Монтана горяха автомобилни гуми втора употреба

Зам.-кмет на Берковица, докарал общината почти до фалит, е на балотаж (ДОКУМЕНТИ)

Рецидивист преби и ограби възрастна жена в монтанско село

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Монтана