Млад шахматист има нужда от средства, за да представя България

1907
Млад шахматист има нужда от средства, за да представя България

Млад талант в шаха от Добрич се нуждае от средства, за да може да продължи участията си на световните и европейски първенства тази година и да представи България и родния Добрич.

Момчил Петков вече многократно доказва своя талант в шахмата и мястото си сред световния елит във своята възрастова група. Той и неговият треньор м.с. Тодор Тодоров, също от Добрич, продължават да бъдат един изключително успешен тандем. За крехката си 11-годишна възраст откакто се занимава с шахмат Момчил Петков има пет шампионски и две вицешампионски титли от държавните първенства на България за кадети. Носител е на множество детски купи от държавния и международния календар на България и съседна Румъния.

И нищо, че са от малък град като Добрич, състезател и треньор показват, че могат да побеждават силната световна конкуренция.

През декември Момчил извоюва един от най-големите успехи за България през последните години при децата - демонстрирайки характер и високи спортни качества той спечели бронз на световното първенство за ученици в Русия с победа в последния кръг над съперник, превъзхождащ българина с 300 точки в световната рейтинг листа. По-рано през август на първенството на Европейския съюз в Австрия бе безкомпромисен към своите съперници с 9 победи от 9 изиграни партии и с пълен точков актив извоюва шампионската титла.

Липсата на средства, обаче, спира развитието на талантливия Момчил.

През април тази година за пореден път Момчил Петков донесе за родния Добрич шампионска купа и три медала от държавното първенство в трите състезателни дисциплини – той е шампион на България по класически шахмат и по блиц и вицешампион по ускорен шахмат за 2017 година при момчетата до 12 години. Целта му в началото на спортната 2017 година е изпълнена.

13-годишна стана най-младата ни шампионка по шах при жените

В Плевен се проведе 66-ия Индивидуален шампионат по класически шах за жени. Бургаската състезателка на Клуб по шахмат "Бургас 64" Нургю...

Сега като държавен шампион Момчил отново има право да представи България на световното, което тази година е в Бразилия, на европейското в Румъния и на първенството на Европейския съюз в Австрия. Тези най-престижни състезания за подрастващи в света са следващата цел на състезателя и той е амбициран да играе за победа във всяко едно от тях, чувства се подготвен за силната конкуренция на международната шахматна сцена. Вярва в бъдещите си успехи и работи за тях отдадено и с любов като тренира всеки ден. Той споделя, че иска да стане световен шампион, иска да напредва и да се развива, а това е невъзможно без участия в силни състезания и в световно първенство.

Дали ще успее да постигне Момчил нови успехи за България и за Добрич зависи първо от това дали ще се намерят 12 000 лева до средата на юни. Толкова пари са необходими, за да може той да замине на предстоящите през август и септември европейски и световни първенства за кадети. За световното в Бразилия са необходими 3500 евро, за европейското в Румъния 1300 евро, а за първенството на Европейския съюз в Австрия 1400 евро, или общо 6200 евро за трите състезания.

Държавата и Българската федерация по шахмат не финансират участията на изявените ни млади шахматисти в престижните международни турнири като световно и европейско първенство.

Шахматен клуб “Енергия”, за който се състезава Момчил Петков, също не разполага с необходимите финансови средства, за да подсигури участията на младата ни надежда.

Майката на шампиона Янка Петкова отправя призив към всички, които имат желание и възможност да финансират участията в първенствата и да подкрепят Момчил да го направят:

Даваме 150 млн. лв. за 3 години за председателството ни на ЕС

​Научих за този законопроект след като беше качен на сайта за обществено обсъждане. Факт е, че вчера министърът на правосъдието свали з...

Уникредит Булбанк, IBAN: BG93UNCR75271045547310, Янка Петкова

PayPal акаунт: yanka.petkova@abv.bg

Можете и да се свържете със семейството му на телефон +359887 325 969 Янка Петкова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Почина легендарен български треньор по борба

Спорт по телевизията днес - 25 април 2024 г.

Ивет Лалова се похвали: Роди ѝ се син

Страхотна! Белослава Кръстева се доближи на половин точка от европейския връх

Достойно! Равносметката за Нургюл Салимова след Турнира на претендентките

Четири медала спечелиха българските гимнастички от Световната купа в Баку (ВИДЕА)

Иво Балабанов изпревари кениец и спечели "5K BEROE" в Стара Загора

Мартин Проданов доближи националния си рекорд на 1500 метра

Страхотна Елвира Краснобаева взе сребро в многобоя на Световната купа в Баку

Силен старт за българските гимнастички на Световната купа в Баку

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт