Популярният в Европа спорт Падел вече и в България. DECATHLON изгради нови кортове за Падел в София

8318
Популярният в Европа спорт Падел вече и в България. DECATHLON изгради нови кортове за Падел в София
Снимка: DECATHLON

Падел се нарича най-актуалната световна спортна мания, чиито фенове вече наброяват над 8 милиона души. Как така обаче тя все още не е достатъчно позната у нас? Много просто: доскоро почти нямаше къде този спорт да бъде практикуван.

Как се играе падел

Падел най-лесно може да бъде обяснен като комбинация между тенис и скуош. Игрището е подобно на това за тенис – с две полета, между които има мрежа, но е с по-малки размери и е обградено от стени.

В играта участват два отбора от по двама души. Отборите отправят топката към противниковото поле. Стените могат да участват в играта, но ударите не бива да са насочени директно към тях, защото ще се броят за „аут“. Стените могат да се използват при рикошети и играчите имат право да направят удар, използвайки такъв рикошет. Това прави играта непредсказуема и интересна.

Мачът се дели на части, както тениса: сетове, геймове и евентуално тайбрек при равни 6 гейма. Точките също са с познатото броене: 15, 30, 40.

Защо е така популярен

Падел е създаден през 60-те години на миналия век в Мексико, но бързо си проправя път към Северна Америка и Европа. Във Франция вече има близо 1000 корта за падел, а в Испания това е вторият по масовост на практикуване групов спорт след футбола.

Неотдавна нападателят на Ливърпул Мохамед Салах качи в Инстаграм профила си своя снимка с ракета за падел. Световният номер две в тениса Рафаел Надал също се разтоварва с този спорт, а колегата му Анди Мъри директно инвестира в компания, която изгражда падел кортове.

Причината за бързото разрастване на феновете на падела е, че той може да бъде практикуван както от напреднали, така и от напълно начинаещи, а също и от деца. Натоварването е по-леко от това при тениса, тъй като кортовете са по-малки. Но пък динамиката е по-голяма, защото рикошетите в стените създават забавни обрати и дават възможност за неочаквани удари. Числеността на отборите също е сред ключовите му предимства. Групата от четири човека дава възможност както за забавно прекарано време със семейството, така и за активна почивка с приятели.

Къде да играем падел

Добрата новина е, че световната верига за спортно оборудване Decathlon се ангажира с мисията да помогне за развитието и популяризацията на спорта в България и вече са факт новите игрища за падел, изградени от нея. На 23 септември е откриването на два нови корта на територията на магазин Decathlon Витоша. Компанията ни увери, че тепърва предстоят още новини и интересни инициативи в тази насока. Скоро ще бъдат достъпни за посетители два корта и в магазин Подуяне.

Вече функционира и онлайн платформата Play by Decathlon. С нея директно от телефона си може да се информирате за графиците и свободните часове във всеки от кортовете и да запазите и удобен час за своя отбор и да платите.

Каква екипировка е необходима

● Ракета. Тя е най-съществената част от падел оборудването, тъй като е доста различна от тези за останалите ракетни спортове. По-малка е от ракетата за тенис и има каишка, с която да я закачите за китката си. Освен това вместо кордаж, е оборудвана с тънка равна еластична материя, в която се удря топката. Специално за спорта падел от Decathlon разработиха марката продукти KUIKMA, които изцяло покриват световните топ изисквания за този спорт;

● Топка. На вид трудно се различава от топката за тенис, но е създадена конкретно за спецификите на падела и използването ѝ по предназначение гарантира по-добри резултати и по-дълга употреба;

● Маратонки. Важно е да са леки, да осигуряват стабилна основа при скокове и приземяване и същевременно да не се хлъзгат;

● Екип. Тук имате свободата да изберете удобни леки дрехи според своето усещане. Може да добавите и всички аксесоари, които Ви карат да се чувствате удобно: ленти за глава, накитници, шапки и т.н.

Прииска ли Ви се да се впуснете в новото предизвикателство? Побързайте да сте сред първите, които ще запазят корт!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com