Първа среща по австралийски футбол между два български отбора на 26 септември в Аксаково

4032
Първа среща по австралийски футбол между два български отбора на 26 септември в Аксаково
Снимка: AFL България

 

България е част от страните, които ще се вземат участие в първото издание на Фестивала на футбола на Европейската лига по австралийски футбол (AFL Europe). За първи път два родни състава ще играят един срещу друг – Варна Димънс ще приеме на стадиона в Аксаково гостите от София Магпайс на 26. септември от 16:00 ч.

Домакините ще опитат да се докажат в своя дебют срещу натрупалите опит в 2 международни приятелски мача през миналата година „Свраки“.

Играчът на столчани и основна фигура в AFL Bulgaria Атанас Кирачин очаква с нетърпение отбелязването на огромно постижение за австралийския футбол в България по време на Фестивала на футбола, пише сайтът на AFL Europe.

„Това ще е първи мач за годината и голямо събитие предвид факта, че за първи път два български състава ще се срещнат на терена“, каза Кирачин пред репортерът на Европейската лига Джаксън Джоунс.

„Когато започнахме нашата фен група за австралийски футбол във Фейсбук през 2013-а, не сме си и мечтали да видим двубой между български отбори“, разказва още основателят на „Свраките“ и съосновател на българската лига. След няколко години усилена работа обаче, двата тима са готови за битка на терена във формат 7 срещу 7.

От AFL Europe отбелязват и че най-често клубовете в на Стария континент имат сериозно присъствие на живеещи в съответната страна австралийци, но случаят с България не е такъв и отборите на София и Варна са съставени предимно от местни играчи.

Йон Зофониасон, бивш национал на Исландия, заживява в родината на майка си през 2015 г. Няколко месеца преди преместването си той се свързва с тогава фен страницата на AFL Bulgaria, заявявайки своето желание да бъде част от развитието на спорта в страната ни. След установяването си във Варна той започва опити за създаването на клуб, които се увенчават с успех през 2018 г. с първа тренировка и, след кратко затишие, първи мач за неговите „Демони“ срещу софийския тим през тази година. Той взима участие и в дебюта на „Свраките“ срещу Загреб Хоукс през април миналата година.

„Ще е хубаво отново да ритаме топка“, пошегува се Зофониасон за очакванията си преди мача пред AFL Europe. От своя страна основателят на Магпайс се надява на първа победа за „черно-белите“, загубили и двете си срещи досега срещу много по-класни съперници.

„Надявам да няма пострадали по време на мача и момчетата да се забавляват, но и да са концентрирани върху играта, защото Варна събраха добър отбор. Мисля че ще стане интересна и равностойна игра“, коментира пред сайта на AFL Bulgaria новоизбраният капитан на софийския тим Георги Сребър. „Очаквам да запишем първата си победа в историята на клуба и да проверим пак на какво ниво сме, предвид че много от играчите, срещу които играем, са бивши наши футболисти. Смятам много да бягам и много да викам, пък ще видим какво ще стане“, добави Сребър в типичния си стил.

На свой ред Кирачин разказва и че Морската столица винаги е била една от основните цели за създаване на втори клуб след този в София. „Всъщност половината „Свраки“ са родени във Варна, включително Георги и аз самият, така че се радвахме и на помощ от стари приятели в усилията си за създаването на „Демоните“.

Сред мечтите на родната лига по ози рулс е и развитието на клуб в Бургас, където на терен ще работи другият основател на AFL Bulgaria Стамен Стамов, който след дълго чакане ще дебютира в мач за „синьо-червените“ от Варна. „Да се срещнат един срещу друг два български отбора е една дългогодишна мечта и колкото по-трудно се постига, толкова по-сладко е осъществяването ѝ“, заяви Стамов за сайта на родната лига. Очакванията му за срещата не са твърде главозамайващи. „Очаквам да се получи един празник на спорта, да се забавляваме и да се запознаем с момчетата от София. Да стане хубав и оспорван мач, в който крайния резултат не е съществено значение. Надявам се да има много публика, за която ще има и изненади“.

Освен срещата между Димънс и Магпайс, денят на стадиона ще предложи още забавление с игра за публиката. Събитието се осъществява със съдействието на община Аксаково, а партньор за храни и напитки е варненският Indian Bar&BBQ. Подробности на aflbulgaria.com, и фейсбук страниците на лигата, „Демоните“ и „Свраките“

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Ивет Лалова се похвали: Роди ѝ се син

Страхотна! Белослава Кръстева се доближи на половин точка от европейския връх

Достойно! Равносметката за Нургюл Салимова след Турнира на претендентките

Четири медала спечелиха българските гимнастички от Световната купа в Баку (ВИДЕА)

Иво Балабанов изпревари кениец и спечели "5K BEROE" в Стара Загора

Мартин Проданов доближи националния си рекорд на 1500 метра

Страхотна Елвира Краснобаева взе сребро в многобоя на Световната купа в Баку

Силен старт за българските гимнастички на Световната купа в Баку

99 дни до Париж 2024: Златното обещание на един любящ съпруг

Асен Василев: Шахматът за деца може да бъде подпомогнат по успешната ни програма за спорт и изкуства в училищата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт