Служебен министър предлага тройно увеличение на парите за масов спорт

2031
Служебен министър предлага тройно увеличение на парите за масов спорт

Служебният министър на младежта и спорта проф. Даниела Дашева предлага тройно увеличение на минималните размери на паричните средства за физическо възпитание и спорт. Това става ясно от постановление, публикувано за обществено обсъждане в сайта strategy.bg.

Припомняме, че при встъпването си в длъжност тя обясни, че системата за разпределение на държавни средства в спорта трябва да се оптимизира, като има по-голям контрол в изразходването им. Според нея трябва да се отсеят около десетина спорта, които да бъдат приоритетно финансирани.

ВАП установи масови нарушения в наредби за реда за прием в детските градини

Върховна административна прокуратура е предприела действия по реда на надзора за законност по отношение общинските наредби, касаещи усл...

Към момента държавата отделя за спорт по 2 лв. на дете в детска градина и 3 лв. на ученик, студент, курсант, като посочените размери не са променяни от 2006 г.

"Същевременно за периода 2006-2017 г. размерът на минималната работна заплата за страната е нараснал от 160 лв. през 2006г., 420 лв. през 201 г. и 460 лв. през 2017 г.", отбелязва министърът

От друга страна, от 2006 г. насам цените на спортните уреди, пособия, екипи и съоръжения са се увеличили многократно. При условията на финансиране на училищата по единен разходен стандарт, за училища, в които се обучават под 100 ученици, е трудно осигуряването на елементарни средства за спорт.

Във връзка с това Дашева предлага увеличаване на минималния диференциран размер на паричните средства за физическо възпитание и спорт да бъдат увеличени двойно: за децата в държавните и общинските детски градини - 5лв. на дете за бюджетна година; за учениците в държавните и общинските училища в присъствена форма на обучение - 6 лв. на ученик за бюджетна година; за студентите редовна форма на обучение във висшите училища - 6 лв. на студент за бюджетна година; за курсантите от висшите военни учебни заведения и Академията на МВР - 6 лв. на курсант за бюджетна година.

Варна дава 1,3 млн. лв. за ремонти в детските градини

1 312 510 лева е общата стойност на ремонтите в детските градини, които се осъществяват през летните месеци. Това съобщи Лилия Христова...

Дашева е пресметнала, че предлаганото изменение ще доведе до увеличение на общия размер на необходимите средства с 3 186 894 лв. годишно.

"Посочената сума е индикативна, тъй като годишния размер на средствата е функция на броя на децата, учениците, студентите и курсантите за съответната година. Това увеличение отразява социалното значение на предлаганото изменение, което засяга социална група, която обхваща над 1 000 000 деца в детски градини, ученици, студенти и курсанти", категорична е тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com