Трансджендър щангистка с квота за Токио предизвика полемика (СНИМКИ)

13182
Трансджендър щангистка с квота за Токио предизвика полемика (СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

Новозеландката Лоръл Хъбард ще се превърна в първата трансджендър спортистка в историята, която ще участва на Олимпийски игри, след като бе избрана в състава по вдигане на тежести на страната. Решението на новозеландския отбор по щанги предизвика полемика, като някои твърдят, че Хъбард ще има нечестно предимство спрямо другите състезателки в нейната категория, а други приветстват историческото включване на трансджендър атлет в олимпийски отбор.

Трансджендър е избран за федерален пост за първи път в историята на САЩ

Новият заместник-министър на здравеопазването в САЩ Рейчъл Ливайн стана първата транссексексулана, която застава на федерален пост. Кан...

43-годишната Хъбард се е състезавала при юношите в края на 90-те години, а през 2013 година сменя пола си, но отговаря на изискванията, поставени от Международния олимпийски комитет през 2015 година, според които трансджендър спортистите могат да участват при жените, дори и да не са преминали операция за премахване на тестисите, ако нивото им на тестостерон е под 10 наномола на литър в последните 12 месеца. Според някои експерти обаче спортистите, които са минали през мъжки пубертет, има физическо предимство пред жените, независимо от нивото на тестостерон.

"Благодарна съм за добротата и подкрепата, която получих от толкова много новозеландци. Когато счупих ръката си на Игрите на британската общност преди три години, ме посъветваха да сложа край на състезателната си кариера, но вашата подкрепа ми помогна да премина през този тежък период", сподели Хъбард, която ще се състезава в Токио най-тежката категория (над 87 килограма).

Белгийката Ана Ванбелинген, която участва в същата категория, определи включването на Хъбард в Олимпиадата като "лоша шега". "Всеки, който е тренирал вдигане на тежести, е напълно наясно, че това е истина - тази ситуация е нечестна за спорта и спортистите. Някои спортисти ще пропуснат ключови за живота си възможности, като медали или класиране за Олимпиада", каза през май Ванбелинген, която изтъкна, че напълно подкрепя трансджендър обществото и коментарите ѝ не са насочени лично към Хъбард.

Евродепутатите обявиха ЕС за зона за свобода за хомосексуалните хора, включително и в България

ЛГБТИК лица". Резолюцията бе подкрепена от 492 евродепутати, сред които и повечето български пратеници в Брюксел, а бе отхвърлена от 14...

"Освен, че е една от най-добрите в света в своята категория, Лоръл покрива стандартите за трансджендър спортисти. В новозеландския отбор имаме силно усещане за уважение и изнклузивитет", обяви изпълнителният директор на Олимпийския комитет на Нова Зеландия Кърийн Смит.

Лоръл Хъбард поставя рекорди за страната си при юношите в категория над 105 килограма през 1998 година, но след това не участва на международни състезания при мъжете. След смяната на пола тя е една от най-силните щангистки в тежка категория, като има сребърен медал от Световното първенство в Анахайм през 2017.

Още интересни новини за Олимпиадата и представянето на българските спортисти, четете в SportLive.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Контузии застрашават класирането на Милов и Назарян за Париж 2024

Багата слага ново начало с битка срещу 9 години по-млад руснак

Спорт по телевизията днес - 28 март 2024 г.

Кобрата: Галата ще бъде зашеметяваща, имам насрочен мач с Чар за световната титла

Голяма звезда в таекуондото ще играе за България на Игрите в Париж

Нургюл Салимова: В Рейкявик повиших рейтинга си и загрях за Турнира на претендентките

Атентатът в Москва буди опасения за терористична атака на Олимпийските игри в Париж

3 години по-късно: Рускиня взе златния медал на хваната с допинг българка

Почина един от най-активните деятели на леката атлетика в България

Краснобаева и Брезалиева с нови 5 медала за България от Световната купа в Палео Фалиро

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт