На къде вървят немските автомобилни гиганти?

2250
На къде вървят немските автомобилни гиганти?
Снимка: Volkswagen

 

Основната тенденция през последните години в продажбата на нови и употребявани автомобили в световен мащаб е в увеличеното търсене на SUV и кросоувъри. Все повече потребители предпочитат тези автомобили за сметка на седан и купе.

В нашата страна тази тенденция е в пълна сила като можем да добавим и конкретни марки като: BMW, Audi и разбира се Mercedes.

И  да определено българинът има афинитет към немските коли. Но това не бива да ни учудва все пак Mercedes бележат ръст по продажби в премиум клас през тази година в световен мащаб, а в класацията за  най-добри премиум автомобили са още Audi, BMW, Land Rover Range Rover, Tesla, Jaguar и Lexus.

Най-търсени и при употребяваните автомобили са определени модели на Mercedes, BMW, Audi и Volkswagen. Това се дължи както на здравината и надеждността на тези марки, така и на лесното им поддържане и възможността за бързо и достъпно намиране на авточасти онлайн и съответните консумативи.

Но това съвсем не е достатъчно за динамично развиващият се пазар на автомобилите. Все повече в Европа и света набират популярност електрическите автомобили. Те са екологично чисти, което ги прави автомобили на бъдещето.

Затова всички автомобилни концерни са насочили усилия и средства към разработването и производството на атрактивни и безопасни електромобили .

Пример в това отношение е проект Landjet на Volkswagen Grup. Той включва в себе си разработването на електрически автомобили на Audi, Bentley и Porsche, като основни конкуренти на бъдещите  модели на Tesla S. За целта се подготвя нова производствена линия на VW в Хановер според немския печат.

Въпреки, че се представят като седани, автомобилите от Landjet ще са с достатъчно място за три  реда седалки. Ще могат да изминават над 400 мили с едно зареждане, което е приблизително 644 километра. Те ще са с високо ниво на автономно управление, което предполага важна роля на софтуера в автомобилите.

За целта Volkswagen Grup  удвоява инвестициите си в разработването на собствен софтуер в размер на 27 милиарда евро до 2025 година. Така VW Grup ще разполага с  60 % собствен софтуер за новите си автомобили срещу 10% в момента.

Новите автомобили от Landjet ще са с 800 волтова система, която ще се зарежда до 80% за 20 минути.

Версията на Audi  ще се появи през 2024 година, като се предполага, че това ще е Audi A9 E-Tron. Новият Bentley се предполага, че ще смесва елементи от седан и джип и трябва да се появи на пазара през 2025 година. За новото Porsche все още нищо не е известно, но се предполага, че ща замени супер седана Porsche Panamera.

BMW не изостава от общата тенденция.  През ноември беше представена версията на BMW iNext. Той ще се предлага на пазара през следващата година с електромотори с мощност 308, 522 и 610 конски сили и възможен пробег от 600 километра с едно зареждане.

Кросоувърът е оборудван с автопилот от трето ниво, което на практика означава, че електрониката в автомобила може самостоятелно да шофира автомобила по пътищата, да спира и заобикаля препятствия.

Mercedes Benz започва тестове на новия луксозен електрически седан  EQE. Той ще е с мощност от 400 конски сили и ще изминава 1200 километра с едно зареждане. Автомобилите са оборудвани с регулиращо се по височина  окачване , което ще се променя в зависимост от условията и релефа на пътя.

Освен съвременните функции като автоматично аварийно спиране и следене за слепи зони, автомобилът ще е оборудван с автономност ниво 3, което ще подсигури самостоятелното му придвижване по магистрала за дълго време.

Интересно бъдеще ни очаква в сферата на автомобилостроенето. Това е една от най-бързо променящите се индустрии. Автомобилите стават все по-бързи, мощни, но и все по-безопасни и не е далеч денят, в който сами ще се придвижват, диагностицират, а защо не и ремонтират.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТОМОБИЛИЗЪМ:

Градските бижута Джули и Мартен в динамиката на града (ВИДЕО)

Какво отличава гумите за SUV от тези за леки автомобили?

Намажете предното стъкло на колата с това и то няма да се замъглява

Как рентакар компаниите подготвят автопарка си за зимата

Вечерта напръскайте стъклото на колата с това и през нощта то няма да замръзне

Ако чистачките на колата са замръзнали, полейте ги с това

Четири неочаквани премиери на Honda у нас

Предимства и рискове при залог на автомобил

Най-често срещаните шофьорски навици, които повреждат автомобила сериозно

Мото екипировка от Oxford

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com