Търсят се пилоти за БГ-отбора в шампионата GT4

89199
Търсят се пилоти за БГ-отбора в шампионата GT4

На 26 януари на „Серес“ ще се проведе 2-дневен тест, целта на който е да се открият от двама до четирима пилоти, които да участват в пълен шампионат GT4 през 2015 г. Те ще пилотиран Sin R1 GT4 в 12 старта през годината, но най-важното: в и за един изцяло български отбор, чието име е „София Кар Мотор Спорт“.

Днес, по време на пресконференция на „Васил Левски“, Росен Даскалов и Владо Илиев разкриха плановете за участие на изцяло българсия отбор „София Кар Мотор Спорт“ в европейския шампионат GT4. Даскалов и Sin Cars се завръщат от участие в най-голямото изложение за спортни автомобили Autosport International в Бирмингам, което е тяхно трето. На щанд с площ 110 кв. м бяха изложение три автомобила Sin R1. Именно на Sin Cars е гласувано доверието за пръв път на Острова да бъде представен форматът Европейски шампионат GT4. Там марката успява да привлече вниманието на Michelin, които тази година ще предоставят фирмената си тестова писта в Клермон Феран за тестова и уточняване на размерите и видовете гуми, които подхождат най-добре на състезателния и сериен автомобил. Освен това марката е предоставила правата за използването на фирмените лога на Michelin, като ще помага на отбора с гуми (естествено), както и ще участват във всички презентации на тима.

 

Голямата новина обаче е, че започва сформирането на изцяло български отбор за участие в Европейския шампионат GT4. Той ще се проведе в 12 старта тази година, в 6 състезателни уикенда, като първото състезание е на 3-5 април във Франция. Точно четири месеца, през които трябва да се окомплектова отборът „София Кар Мотор Спорт“, който ще защитава цветовете на България в шампионата. За целта на 26 януари, на пистата „Серес“ ще се проведе 2-дневен тест, целта на който е да се определят способностите на заявилите желание за участие в теста пилоти. Към момента те са десетина човека, но организаторите са отворени и чакат още заявки за участие, като могат да поемат участието на до 20 пилота. В това число остава отворена вратата и за непрофесионалисти, хора, които обичат моторния спорт и които плащат, за да карат на различни писти в Европа т. нар. Track Days. Тази възможност е налична, тъй като в GT4 има клас Gentlemen, т.е. „Аматьори“. Сред известните имена бяха споменати тези на Мирослав Ангелов и Григор Григоров, както и картинг шампиона Павел Лефтеров, но има и още. Цената на теста е 500 евро.

 

Но да не се залъгваме. За избора на пилоти няма да важи единствено качествата им на пистата, а също така и възможностите им да осигурят бюджет. Сами разбирате, че този новосформиран отбор няма възможност да наеме пилоти, че дори и да им плаща за участие. Поради тази причина ще се търси компромис между качества на пистата и извън нея. А под извън нея разбирайте възможността за осигуряване на 60 000 евро. Срещу тази сума се гарантира участие в 12 старта през годината. Другите разноски са за сметка на пилотите, но това са конкретики.

 

Аз лично стискам палци на този проект, тъй като такъв към момента в българския моторен спорт няма. С различен успех в пистоти шампионати са карали няколко пилоти, на за чужди отбори. Тук те ще карат за български отбор, който им предоставя автомобила Sin R1 GT4 2015 година. Автомобилът е изпълнен изцяло според изискванията на шампионата, като хомологационният фиш е около 200 страници.

 

SIN R1 GT/GT4: Първият български суперавтомобил!

MADE in BG (е, не точно, но пък звучи прекрасно)! Трудно е за вярване, но дори само този факт е повод за гордост и бурни аплодисменти, ...

Трябва задължително да изтъкна, че ще бъде проведен конкурс за механици и тим шеф на отбора. От сайта www.sincars.com могат да се вземат координатите на тима, на които всеки желаещ може да изпрати автомиографията си и заявление за участие в конкурса по набиране на механици. Тимът ще бъдат локализиран в селце близо до Инголщад.

Съвсем по между другото Росен хвърли и дългосрочната му цел: участие в серийта Льо Ман, като върховното постижение ще е участие в „24 часа на Льо Ман“. Спомена също и за разговор с мениджмънта на GT4 за организиране на кръг от шампионата по улиците на София, но всичко това са по-скоро желания и мечти, на които към този момента няма да обръщаме внимение.

За мен важното е този проект да започне. Оттам насетне ще стискаме палци и за успех.

Автор: Пламен Георгиев

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com