Българска премиера на музика от Радослав Лазаров в „Концертмайсторите“ тази вечер

2382
Българска премиера на музика от Радослав Лазаров в „Концертмайсторите“ тази вечер
Снимка: Кантус Фирмус

Българска премиера на музика от композитора Радослав Лазаров ще представи тази вечер Оркестърът на Класик ФМ радио в събитие от поредицата „Концертмайсторите“. За първи път родната публика ще чуе виртуозната пиеса „Дяволската цигулка“ от Лазаров, свирена до момента само в Европа с голям успех. Солист в изпълнението ще бъде Радослав Шулц, концертмайстор на Симфоничния оркестър на Баварското радио, който продължава да развива блестящата си кариера и като диригент. Шулц ще си партнира с чаровната Мила Георгиева в творби от Бах и Сарасате, които са част от програмата. Във втората част на концерта ще звучи Симфония №41 от Моцарт, а за финал е предвидена специална музикална изненада за публиката. С днешния концерт Оркестърът на Класик ФМ радио открива 16-тия си сезон. „Възхитен съм от тези музиканти, от тяхната гъвкавост, инициативност и отзивчивост към моите изисквания“, сподели Радослав Шулц след репетициите с оркестъра. Концертът тази вечер е в зала „България“ от 19:30 и се финансира от Програма „Култура” на Столичната община.

"Дяволската цигулка“ е виртуозна творба за цигулка и камерен оркестър. Световната премиера е осъществена именно от Радослав Шулц през 2015 г. в Мюнхен със Симфоничния оркестър на Баварското радио и диригент Марис Янсонс. Пиесата е вдъхновена от един известен епизод от живота на италианския бароков композитор Джузепе Тартини, който една нощ сънувал как дяволът свири на цигулка. Музиката на Лазаров започва с бавно въведение, в което най-ниската струна на цигулката е настроена с цяла кварта по-ниско и звучността създава усещане за народен инструмент. В следващия дял струната се пренастройва към нормалното й звучене и започва „дяволски танц“ в характерните за българския фолклор неравноделни размери.

Билети за концерта тази вечер могат да се намерят само на касата на „Кантус Фирмус“ в залата.

За Оркестъра на Класик ФМ радио

Създаден през 2002 г. Оркестърът на Класик ФМ радио успя да промени представата на българската публика за класическата музика. Талантливите млади оркестранти са избрани от световноизвестните музиканти Минчо Минчев и Роберт Коен, след прецизно прослушване и работа в майсторски класове в Русе. С изключителен интерес са посрещнати първите изяви на състава в "Европейски музикален фестивал" в София. След този огромен успех, през есента на 2002 г. е организиран първият сезон на оркестъра в цикъла „Концертмайсторите“. В тази поредица са представени известните по цял свят български музиканти Веско Пантелеев – Ешкенази, Васко Василев, Мила Георгиева, Светлин Русев и др.

Цикъл „Концертмайсторите“

„Концертмайсторите“ се провежда от 2002 година. През годините в него са участвали водещи световни звезди на класическата музика: Найджъл Кенеди, Пинкас Цукерман, Максим Венгеров, Шломо Минц, Ричард Клайдерман, Пепе Ромеро и др. След едногодишно прекъсване през 2011 г., цикълът бе възобновен благодарение на подкрепата на Столичната програма „Култура“. През последните години в цикъла се изявиха цигуларите Елин Колев, Веско Пантелеев – Ешкенази, Светлин Русев, Летиция Морено и др. Програмите „Българска класика“ и „Млади таланти“ от цикъла „Концертмайсторите“ 2014 бяха представени с голям успех на престижния музикален фестивал „Европейски дни на културата“ във Франкфурт на Майн (Германия).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЦЕНА:

Спектакълът "Анна - непоправимата" за Анна Политковская с нови две дати

Миланската опера "Ла Скала" с нов директор

Актьорът Любен Кънев с дебют на West End в Лондон

Над 30 артисти и експерти в изкуствата и екологията обменят опит по програма RE-IMAGINE Green Residency

Репетициите на "Бебе на борда" започнаха в Народния театър

"Фантомът на операта" пристигна с Боинг 747 в София (ВИДЕО)

Дълги аплодисменти за Емил Марков и Керана на премиерата на "Всяка първа сряда" (СНИМКИ)

Концерт на Васил Найденов открива Sofia Summer Fest 2024

"Монолози за вагината" получи две награди "Златен кукерикон" в Сатиричния театър

Повече от 230 костюма ще сменят артистите във "Фантомът на операта"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Сцена