Допълнителни дати за концертите от "Европейски музикален фестивал" – София

2190
 Допълнителни дати за концертите от "Европейски музикален фестивал" – София
Снимка: Cantus Firmus

Двадесетият юбилеен "Европейски музикален фестивал" в София, който беше отложен заради кризата с COVID-19, ще се проведе тази есен с допълнителни дати за ключовите концерти от програмата.

Форумът, организиран от "Кантус Фирмус", отново събира в София световни звезди на класическата музика и забележителни български изпълнители. Поради големия интерес към проявите и съобразявайки се с ограниченията за допустимия капацитет на залата, повечето от събитията ще бъдат представени по два пъти.

Първият концерт от дългоочаквания Шопенов интеграл с Людмил Ангелов и Оркестъра на Класик ФМ радио ще се състои на 15 и 16 септември в зала "България" под диригентството на Григор Паликаров. Всички притежатели на билети с дата 25 март 2020, трябва задължително да ги презаверят в срок до 31 август на касата на "Кантус Фирмус", като изберат една от двете дати.

Виртуозният цигулар и диригент Шломо Минц, който ще свири с оркестъра на Софийската филхармония, също даде съгласието си за две концертни изяви пред българската публика – на 11 и 12 октомври. В програмата ще бъдат изпълнени творби от Моцарт и Менделсон, а всички, които са закупили билети за първоначалната дата 26 март, трябва задължително да ги презаверят на касата на Софийската филхармония.

Мултимедийният концерт "Кино и класика" под диригентството на Максим Ешкенази ще се случи на 20 и 21 октомври в зала "България" заради големия интерес към събитието. Солисти на атрактивната програма с музика за големия екран са цигуларката Мила Георгиева и пианистът Георги Черкин. Закупените билети за 8 април, които вече запълват капацитета от 50% на залата, важат без презаверка за 20 октомври, а новата дата 21 октомври ще бъде в продажба от днес, 10 юли на касата на "Кантус Фирмус".

Втората част от интеграла с оркестровите творби на Шопен е предвидена за 24 ноември, но организаторите имат готовност за допълнителна дата на събитието на 23 ноември, заради очакван интерес към концерта. Билетите от 15 април 2020 важат без заверка за 24 ноември. Диригент на програмата ще бъде полският музикант Пьотр Сулковски.

Друг акцент от фестивала е изявата на мултинационалния ансамбъл за етно музика Barcelona Gipsy balKan Orchestra на 29 октомври в Sofia Live Club. Засега не се предвижда втора дата за този концерт и билетите от 9 април важат без заверка за новата дата.

Две от проявите във фестивала ще се проведат в последния уикенд на м. септември на "Ларгото" в центъра на столицата - това са музикално-танцовият спектакъл "Европа танцува" и церемонията "Златно перо", които са с вход свободен.

След като през последните няколко години „Европейски музикален фестивал“ създаде добра традиция за събития с детска аудитория и млади изпълнители, тази година образователният концерт „Моцарт и Бетовен“ бе отменен часове преди началото му на 6 март. Новата дата на това събитие ще бъде обявена допълнително.

Фестивалът ще се реализира при стриктно спазване на противоепидемичните мерки: на входа на залите ще се осъществява контрол за температурата на влизащите, помещенията ще се дезинфекцират според препоръките на здравните власти и всички слушатели трябва да носят маска.

"Европейски музикален фестивал" 2020 е част от Календара на културните събития на Столичната община, а съорганизатор е Министерството на културата. Партньори на събитието са Софийската филхармония, Полският институт, Испанското посолство, Институт "Сервантес", Португалският културен и езиков център "Камойш", НМА "Проф. П. Владигеров" и НМУ "Л. Пипков" в София.

Продажбата на билети започва от днес, 10 юли само на касата на "Кантус Фирмус" в зала "България". Всички любители на класиката ще имат възможност до 31 август т.г. да заменят своите билети за ваучер на същата стойност, който да използват за концерти на "Кантус Фирмус" в следващ период. Валидността на ваучерите ще бъде до 30 юни 2021 г. Касата на "Кантус Фирмус" ще работи с обичайното си работно време: понеделник – петък, 09:30 – 13:30 и 15:00 – 18:45 ч.

Организационният екип на "Кантус Фирмус" се обръща към своята редовна публика и отправя молба да не се изискват обратно сумите за закупени билети. Разчитаме на разбиране и подкрепа в този момент, когато безпрецедентната криза довежда до пълно унищожаване на независимите културни организации без бюджетна издръжка от държавата, каквато е и "Кантус Фирмус".

Всички, които искат да подкрепят фестивала, могат да го направят чрез дарение.

Банкова сметка: (BGN) IBAN: BG13UNCR96601020939802

Кантус Фирмус АД

BIC: UNCRBGSF

Банка: Уникредит Булбанк

За да можем да продължим напред, за да можем отново да Ви радваме с вълнуващи и стойностни музикални програми, подкрепете ни в този труден момент!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Nouvelle vague, Уили Уилям и Ищар идват на Франкофоли през юни в Пловдив

Сопраното Фатма Саид изправи публиката на крака по време на първия си концерт в България

Рок симфония "Simply the Best" с песните на Тина Търнър на 3 юни в зала 1 на НДК

Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" обявиха лятно турне

Група ALI обяви два нови концерта - в Пловдив и София

Легендарният китарист Ингви Малмстийн ще свири в Пловдив през юни

Piranha и Goliath се присъединяват към концерта на Brujeria в "Маймунарника"

Емели Санде с първи концерт в България

Дивата на Скандинавия - Елза Драйзиг, с първи концерт в София

Един от най-великите съвременни пианисти - Сергей Бабаян, с концерт с оркестър "Кантус Фирмус"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Музика