Излиза ново Списание за танц в България

1967
Излиза ново Списание за танц в България
Снимка: Теодора Симова

На 09 май в 19:00 часа в KICK’s в София ще се състои премиерата на брой 1 на новото и единствено засега българско специализирано „Списание за танц“. Водеща тема на първия брой на изданието е „Красотата в танца“. На нея е посветено специално есе, което предлага своеобразна история на представите за красота в танца. Отделно, дванайсет изявени съвременни български и международни хореографи и артисти, заедно с един философ, отговарят на въпроса: „Какво е красотата в танца за вас?“. Така броят позволява да проследим какво се крие зад идеала за красотата в танца и как той се изменя във времето. Част от другите акценти в изданието са: представяне на новите и по-малко познати танцови стилове, които през последните години набират популярност на танцовата карта на София; как се развиват и какво да очакваме от различни танцови пространства в страната; рецензии за открояващи се премиери, състояли се през изминалата година по сцените; календар с предстоящи събития и много други.

„Списание за танц“ ще излиза веднъж годишно и ще предлага съвременен поглед върху изкуството на танца в различните му жанрове и върху танцовата култура в съвременния живот. В 120 пълноцветни страници то ще представя процеси, личности, събития и идеи от класическия до съвременния танц в България и по света. Ще обръща внимание на историята на танца в страната и за първи път на български език в него ще бъдат публикувани преводи на важни теоретични текстове.

Успешни примери за подобни специализирани издания има в много държави. Един от най-емблематичните сред тях е на немското списание “tanz”, чийто главен редактор Арнд Веземан също е сред авторите в брой 1 на Списание за танц и ще бъде специален гост на премиерата в София. Самостоятелно списание, посветено на танц, съществува в България за известно време през 20-те години на миналия век, появява се за кратко и през 90-те години, но подобна медия досега отсъстваше. Поради това екипът на Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик” – Ива Свещарова, Вили Прагер, Стефан А. Щерев, както и театроведът Ангелина Георгиева (главен редактор), - се заемат със задачата да създадат съвременно, атрактивно и насочено към различни читатели издание, което да ги въведе в различни идеи в богатия свят на танца и многообразието от събития.

Te споделят новината за излизането на брой 1 на „Списание за танц” по повод 29 април - рожденият ден на легендарния френски балетист и хореограф Жан-Жорж Новер, който от 1982 г. насам, по идея на ЮНЕСКО и Международния театрален институт, се отбелязва като Световен ден на танца.

Повече за Списание за танц може да научите съвсем скоро на dancemag.eu, както и във Фейсбук и Инстаграм.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЦЕНА:

Джон Малкович проведе кастинг с трупата на Народен театър "Иван Вазов"

Спектакълът "Анна - непоправимата" за Анна Политковская с нови две дати

Миланската опера "Ла Скала" с нов директор

Актьорът Любен Кънев с дебют на West End в Лондон

Над 30 артисти и експерти в изкуствата и екологията обменят опит по програма RE-IMAGINE Green Residency

Репетициите на "Бебе на борда" започнаха в Народния театър

"Фантомът на операта" пристигна с Боинг 747 в София (ВИДЕО)

Дълги аплодисменти за Емил Марков и Керана на премиерата на "Всяка първа сряда" (СНИМКИ)

Концерт на Васил Найденов открива Sofia Summer Fest 2024

"Монолози за вагината" получи две награди "Златен кукерикон" в Сатиричния театър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Сцена