Милиони творци по света губят поминъка си

1653
Милиони творци по света губят поминъка си
Снимка: CISAC

Световната организация на дружествата на композитори и автори – CISAC призовава правителствата да подкрепят творческите индустрии.

През 2020 г. събраните авторски възнаграждения за създатели на музика, аудиовизуални произведения, визуални изкуства, драма и литература от целия свят вероятно ще спаднат с до 35% или 3,5 милиарда евро заради кризата с COVID-19. Прогнозата идва от доклада на Световната организация на дружествата на композитори и автори – CISAC за събраните авторски възнаграждения в глобален план, който беше публикуван в тази седмица, съобщиха от Мusicautor.

ООН: Загубите в природата ще причинят по-смъртоносни пандемии от коронавируса

В бъдеще пандемии ще има все по-често, ще убиват повече хора и ще нанесат още по-големи щети на световната икономика, отколкото Covid-1...

Докладът, озаглавен „COVID-19: Криза, устойчивост, възстановяване“, показва как творците са повлияни от пандемията и анализира продължаващите ефекти върху доходите им през 2021 г. В доклада са представени изследвания от Австралия, Бразилия, Колумбия, Франция, Мароко, Норвегия, Испания, Великобритания и САЩ.

В своето въведение към доклада президентът на CISAC Бьорн Улвеус казва: „Днес несигурността за бъдещето на творците е дори по-голяма, отколкото беше, когато пандемията се появи за първи път. Милиони творци губят поминъка си. Ние бяхме първата индустрия, която беше засегната, и ще бъдем последната, която ще се възстанови.“

Президентът на CISAC подчертава волята на творците за справяне с кризата, но това няма как да се случи без правителствени мерки в подкрепа на творческия и културен сектор: „Създателите са иновативни, предприемчиви и устойчиви, но за да излезем от тази криза, трябва да се обърнем към правителствата. Не става въпрос само за спешна финансова подкрепа, която също би дошла добре. Политиците трябва да се справят с дълбокия дисбаланс и проблемите, които дълги години изкривяват условията за работа на творците. Не COVID-19 е причината за липсата на равни условия в творческите индустрии, но със сигурност пандемията влоши и изостри тази ситуация. Това е моментът правителствата да покажат, че се отнасят сериозно към творческите индустрии. Време е политиците да се събудят и да действат.”

Протест пред Министерски съвет с искания за отваряне на залите за изкуства (СНИМКИ)

Занимаващите се с танци, творчество и музика излязоха на мирен протест под наслов „Да отворим залите“ пред Министерския съв...

Най-сериозно е отражението на кризата за възнагражденията на творците от концерти, събития и всички останали източници на приходи от публично изпълнение, в това число хотели, заведения и търговски обекти. През 2020 г. тези приходи се очаква да спаднат с 60-80%. Разчита се загубите да бъдат компенсирани от новите възможности за достъп до творчество – дигиталните услуги, но приходите от тях все още са далеч по-ниски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" обявиха лятно турне

Група ALI обяви два нови концерта - в Пловдив и София

Легендарният китарист Ингви Малмстийн ще свири в Пловдив през юни

Piranha и Goliath се присъединяват към концерта на Brujeria в "Маймунарника"

Емели Санде с първи концерт в България

Дивата на Скандинавия - Елза Драйзиг, с първи концерт в София

Един от най-великите съвременни пианисти - Сергей Бабаян, с концерт с оркестър "Кантус Фирмус"

Шведските легенди ABBA ще получат Рицарски орден

Иск за 3 млн. долара: Metallica загуби дело срещу застрахователите си

Изненада! Лени Кравиц с концерт на 6 август в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com