Свети Патрик - празникът на ирландската душа

5826
Свети Патрик - празникът на ирландската душа
Снимка: Getty Images/Guliver

Ирландците по цял свят се събират на 17 март, за да отпразнуват празника на своята култура Св. Патрик.

На този ден празнуват всички ирландци, където и по света да се намират. В много държави на планетата този ден е смятан за празник на ирландската душа.

Легендите разказват, че патронът на Ирландия, Свети Патрик, се е родил в Бануен, Уелс, приблизително в 385 г. Дадено му било името Мейуин. До 16-годишната си възраст се смятал за езичник. На тази възраст бил отвлечен и продаден в робство от група ирландци, които нападнали селото му.

По време на робството се доближил до Бога. След шест години успял да избяга в Галия. Дванайсет години учил в манастир. През това време осъзнал, че е призван да покръсти езичниците. Впоследствие бил посветен в сана на дякон, после - на проповедник и най-накрая - на епископ. Междувременно се нарекъл с християнското име Патрик и бил назначен за втори епископ на Ирландия.

"Без страх" - Разтърсващ Stand up на сцената на Sofia Live Club със специалното участие на Александър Сано

Дързък хумор, нулева цензура и много смях. Това очаква всеки, който се осмели да бъде разсмян до сълзи от група „Нема кво” ...

Патрик пътувал често из Ирландия и извън нея и обиколил много места, кръстени по-късно на него. Създавал училища и църкви, които да му помагат в проповядването на християнството в Ирландия. Мисията му там продължила 30 години. След това се оттеглил в графство Даун. Умрял на 17 март 461 г. Оттогава тази дата се празнува като Денят на Свети Патрик.

В разказите за Свети Патрик освен истина, има и много мистика и фантастика. Едно от вярванията е, че той възкресявал мъртви хора. Друго - че изнесъл проповед от едно възвишение и с нея пропъдил всички змии от Ирландия, където змии няма и никога не е имало. Макар първоначално да е бил католически празник, Денят на Свети Патрик се е превърнал по-скоро в светски празник.

Традиционен символ на Деня е детелината, която е емблема на Ирландия, припомня БГНЕС. Според една от легендите Свети Патрик използвал трилистна детелина в проповедите си, за да обясни триединството на Отец, Син и Свети дух. Денят на честванията на светията е белязан почти изцяло в зелено - хората носят зелени дрехи, ядат зелена храна и дори пият от прочутата зелена бира, за да отбележат значимостта на символа на детелината.

София посреща "Деня на Свети Патрик" по незабравим начин

На 17 март София се присъедини към големите световни столици, които традиционно отбелязват по впечатляващ начин националния ирландски п...

Един от популярните ирландски тостове в чест на Св. Патрик гласи: "Нека покривът над нас никога не падне и нека ние, приятелите, под него никога не поддадем!"

В САЩ за първи път денят на Св. Патрик е отбелязан в Бостън през 1737 г. Днес около 34 милиона американци се гордеят с ирландския произход на прадедите си.

В Ирландия датата се отбелязва масово с паради, благотворителни акции и с много бира, оцветена в зелено. Най-големите чествания на празника стават в Дъблин, където всяка година се събират стотици хиляди хора. В Чикаго реката с часове стои зелена, а Ню Йорк събира най-многочислени тълпи, отбелязващи заслугите на Св. Патрик в християнската история. В Южното полукълбо най-големи празненства има в Сидни, Австралия. Днес Свети Патрик се чества по целия свят.

И въпреки, че в България не честваме традиционно този ден, това не ни пречи на намерим подходящо място, където да се повеселим по ирландски. Един такъв повод е новината, че барабанистът на Blur Дейв Раунтрий пристигна в България по покана на Jameson Irish Whiskey специално за Денят на Св. Патрик. Така, че заповядайте днес, 17 март, да си кажем наздраве и да си честитим празника под звуците на Дейв Раунтрий, който ще покаже, че освен невероятен барабанист е и страхотен диджей в клуб Терминал 1 от 22:00 ч.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com