X
 
 

ЕС с още една крачка към забраната на пластмасови еднократни изделия

2603 0
ЕС с още една крачка към забраната на пластмасови еднократни изделия
Снимка: Pixabay
Страните от Европейския съюз (ЕС) подкрепиха забраняването на някои пластмасови изделия за еднократна употреба, с което Блокът се приближи до крайна забрана на продуктите, които създават огромни количества отпадъци в световните океани.

Одобрението от 28-те държави членки последва преобладаващо гласуване в Европейския парламент миналата седмица за забрана на пластмасови изделия за еднократна употреба, като сламки, прибори за хранене и пръчки за балони, предаде БГНЕС.

Потвърдено - за пръв път намериха пластмаса в човешки организми

Неизбежното вече се случи – официално са открити частици пластмаса в човешко тяло, информира National Geographic. Пълните подробн...

Работата ще започне следващата седмица, за да се изготви подробно законодателство с цел съгласуване на текст през декември и влизането му в сила през 2021 г.

Европейският съвет, който обединява държавите членки, подкрепи прекратяването на използването на пластмасови изделия, за които съществуват устойчиви алтернативи, и иска да продължи да разпределя отговорността за изчистване на отпадъците.

Докато Европейската комисия предложи разходите за почистване да бъдат плащани от производителите на пластмаси, Съветът иска да види и компаниите, които внасят и продават продукти, също да плащат дял. Съветът призова за национални цели за намаляване на консумацията на пластмаси за еднократна употреба, където понастоящем няма природосъобразна алтернатива.

Комисията посочи, че пластмасите за еднократна употреба съставляват около 70% от отпадъците в океаните и по плажовете, а изследванията през миналата седмица показват за първи път широко разпространеното присъствие на пластмаси в хранителната верига на хората.

Инвестират 40 млн. евро в завод за чисто рециклиране на пластмаси край Елин Пелин

В Елин Пелин се изгражда първият в България завод за рециклиране на пластмаси с иновативно оборудване, отговарящо на най-високите станд...

Actualno.com

Етикети: