Инвестират 40 млн. евро в завод за чисто рециклиране на пластмаси край Елин Пелин

34601
Инвестират 40 млн. евро в завод за чисто рециклиране на пластмаси край Елин Пелин
Снимка: Община Елин Пелин

В Елин Пелин се изгражда първият в България завод за рециклиране на пластмаси с иновативно оборудване, отговарящо на най-високите стандарти и екологични критерии на Европейския съюз. Инвестицията е на стойност 40 млн. евро.

Проектът на „Интегра пластикс“ АД е за възстановяване на синтетични органични полимери. Заводът е на площ от 34 935 кв. м на главния път Елин Пелин - Гара Елин Пелин, северно от логистичния център на Т-Маркет в местността Селището.

Предвидени са преработвателни сектори, предназначени за възстановяване на излезли от употреба пластмаси и пластмасови отпадъци с годишен обем от 35 000 тона в нови 22 000 тона регранулат. Очаква се инсталацията да генерира 13 000 тона отпадни фракции, непригодни за рециклиране, които ще бъдат депонирани. По този начин ще се реализира намаляване на подлежащите на депониране отпадъци със 63%.

В обекта ще се преработват балирани отпадни пластмаси от общински инсталации и промишлени предприятия. Преработката предвижда пълно възстановяване (рециклиране) на входящия материал до сортирани и пригодни за качествено повторно използване гранулирани пластмаси.

На 17 октомври 2018 г. на посещение в община Елин Пелин беше г-н Джордж Кремлис - ръководител на отдел "Кохезионна политика и екооценки" в ГД "Околна среда" на Европейската комисия, бивши премиер на Гърция. Заедно с кмета на общината Ивайло Симеонов гостът посети завода, който е в процес на изграждане.

Преди това в общината бе проведена среща с граждани, на която присъства проф. Спиридон Флогаитис - президент на Европейската организация за публично право (EPLO), общественият посредник Румяна Младенова, кметове на населени места от общината, служители на общинската администрация, общински съветници.

Кмета на Община Елин Пелин заяви, че благодарение на Джордж Кремлис през последните години са били реализирания някои от най-големите проекти в сферата на екологията в Европа.

Той изтъкна, че за община Елин Пелин е от изключителна важност защитата на правата и интересите на гражданите, тяхното здраве и бъдещето на техните семейства.

„Тази среща дава отговор на част от техните притеснения и въпроси относно изграждането на завод за преработка на пластмасови изделия в непосредствена близост до гр. Елин Пелин, за да бъдат спокойни за новите инвестиции в общината“, заяви Симеонов.

След 13 дена криза започна извозването на боклука от Елин Пелин

Днес, 22 август, в 12:42 часа първите две сметоизвозващи машини от Елин Пелин изсипаха боклук в депото на Горна Малина. Влизането на ка...

Според Кремлис изграждащият се завод е уникален проект, който напълно отговаря на европейското и националното законодателство.

"Заводът ще има висока добавена стойност и ще допринесе за достигане на целите за рециклиране, които са зададени на България от европейското законодателство. В срок до 2020 година България трябва да постигне норми за рециклиране на отпадъците до 50%, а в момента целта се изпълнява с темпове под 20%. Поради тази причина за две години България трябва да положи сериозни усилия, за да достигне зададените цели. Ако тази цел не е достигната до 2021 година, ще има процедури, с които ще бъдат наложени санкции и глоби над България като държава, член на ЕС, която не се е съобразила с европейските норми", допълни той.

По думите му този проект ще допринесе за развитие на рециклирането в България, а също така и на регионално ниво.

„Преработката на пластмаси е от изключително значение за Европейската комисия и в момента има действаща стратегия за пластмасите. Ако днес не се вземат необходимите мерки за намаляване количеството на използвана и изхвърляна пластмаса, то в бъдеще ще настъпи времето, когато в океана може да има повече пластмасови отпадъци, отколкото риба. Европейският съюз провежда екологични политики с цел да не допуснат това да се случи“, посочи още Кремлис.

Криза с боклука в Елин Пелин

Извънредна среща по повод кризата с боклука се проведе на 20 август в Елин Пелин по инициатива на кмета Ивайло Симеонов. В нея участва...

Той отговори на въпросите на граждани за екологичната оценка на проекта и неговата безопасност за населението и природата в региона.

Обясни, че този пионерен завод е първият на Балканския полуостров, който ще използва иновативен тип технологии и машини за преработка на рециклируеми пластмасови изделия. Готовите продукти ще бъдат с високо качество за европейската индустрията и отговарящи на принципите на кръговата икономика.

Юлиан Белев, изпълнителен директор на "Интегра Пластикс" АД описа подробно етапите на работа, чрез които ще се извършва рециклирането.

"Заводът е високотехнологичен, защото използва абсолютно автоматизирани процеси за преработка на отпадъците, без участието на човешка ръка. В преработвателните линии на завода няма никакви горивни процеси, а отпадните води отговарят на екологичните директиви. Първата стъпка за създаването на качествен рециклат, който да се използва повторно в промишлеността, е правилното сепариране на отделните типове пластмаси и това е една от главните цели на завода. Това става възможно с помощта на т.нар. оптични сепаратори във вид на поточни линии, които са разработени от известни скандинавски и германски компании. Оптичните сепаратори са широко използвани в други индустрии и могат да разпознават различните видове продукти и техни качествени показатели. Преработката на пластмаси е част от мерките, които ще намалят обема на изхвърляното количество пластмаси в Европа и е приоритетна кауза на нас. Няма опасност от вредни емисии в атмосферата, понеже не се извършват никакви горивни процеси при преработката им", обясни Белев.

Новият завод предстои да заработи в началото на 2019 г. Акционери в дружеството инвеститор с капитал 8 млн. лв. са фирмите „Бетаинвест“ ЕООД с 40 800 акции, „Валенова Лимитед“ – Кипър, с 20 000 акции и „Атмос Инженеринг“ ООД с 19 200 акции, всяка от тях с номинал 100 лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София