"България без дим": Инспекторите проверяват за пушене заведенията в 10.00 часа сутринта

4537
"България без дим": Инспекторите проверяват за пушене заведенията в 10.00 часа сутринта
Снимка: БГНЕС

За драстични разминавания между подадените сигнали за пушене на закрито и глобените от РЗИ обекти сигнализира сдружение „България без дим".

За тютюнопушене в нарушение на Закона за здравето Регионалната здравна инспекция във Варна е наложила санкции за 7200 лева. Това се посочва в отчет за дейността на инспекцията през 2015 г., публикуван в сайта й.

За нарушения на забраната за тютюнопушене в закритите обществени места през миналата година са извършени 2439 проверки. Връчени са 15 предписания, съставени са 31 акта за установено административно нарушение, издадени са 24 постановления за глоби, отчитат от РЗИ-Варна.

В инспекцията за посочения период са постъпили писма от Министерството на здравеопазването, многобройни жалби и сигнали от граждани и от „България без дим". Граждани са подали общо 159 сигнала за нарушения на забраната за тютюнопушене в закритите обществени места, в помещенията с обособени работни места и на някои открити обществени места.

Общият размер на наложените глоби намалява в сравнение с предходните години. През 2014 г. РЗИ-Варна са наложили санкции на обща стойност 9500 лева. Почти двойно повече са глобите, наложени през 2013 г. - 18 400 лева, предаде Дарик.

Наложените санкции през миналата година във Варненско са доста малко, ако се съди по сигналите за нарушение на забраната, коментира д-р Гергана Гешанова от „България без дим". Наблюденията й показват, че здравните инспектори в цялата страна не проверяват заведенията след 22,00 часа, когато се пуши, а сутрин в 10,00. По думите й, това „разминаване" не помага за спазване на забраната за дим на закрито.

„България без дим" насочва към здравните власти сигнали на граждани, подадени чрез сайта на сдружението. Името на подателя обаче остава скрито за РЗИ, обясни д-р Гешанова.

Най-отвратителният цвят на света ще се бори с пушенето

На снимката тук виждате най-отвратителния цвят на света, или поне от статистическа гледна точка. Сега в Австралия и Великобритания той ...

Хиляди са сигналите, които „България без дим" получава за нарушения в цялата страна. Граждани се жалват за пушене основно в заведения, таксита и маршрутки. Сред фрапиращите нарушения са пушене в здравни заведения. „Лекари пушат в кабинетите си, а сред тях са АГ специалисти и дори педиатри. Има сигнали и за пушене в операционни зали след операция. Ето такива неща шокират", отбеляза д-р Гергана Гешанова.

От колиция „Живот без тютюнев дим" (в която влиза и „България без дим") предлагат въвеждане на пълна забрана за реклама, промоция и спонсорство на тютюневи изделия с цел превенция на въздействието сред младите хора. Според изготвена оценка на въздействието на предлаганите промени в Закон за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия, пълната забрана за реклама на цигари ще доведе до намаляване на пушачите сред учениците с между 7 и 13 %, каквито са световните тенденции. Очакваната полза от промяната ще бъде между 4 350 и 8 100 по-малко ученици до 10 клас, редовно употребяващи тютюневи изделия.

За пример е дадена съседна Турция, където делът на пушачите е намалял с 13% след серия от ограничителни мерки, включително пълна забрана за реклама. България, Литва, Чехия и Холандия са единствените държави-членки на ЕС, които все още не са въвели пълната забрана за реклама на тютюневи изделия, изтъкват от коалицията.

От „България без дим" наскоро са отправили предложение до кметовете на по-големите градове като София, Варна и Пловдив за ограничаване на външната реклама на тютюневи изделия. Отговори все още не са получени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com