Излъга ли собственикът на фирмата, асфалтираща върху сняг във Велинград?

16768
Излъга ли собственикът на фирмата, асфалтираща върху сняг във Велинград?
Снимка: Павел Александров

"Този точно асфалт аз гарантирам, че ще издържи повече от 15 години - не 8, колкото е по гаранционния му срок, а повече от 15 години". Това заяви собственикът на строителната фирма "ИСА 2000" инж. Юлиян Инджов в коментар относно асфалтирането на улици по обществена поръчка в квартал "Каменница" във Велинград.

Проверка на Actualno.com обаче показа, че гаранционният срок за асфалтираната улица в квартал "Каменница" е 2 години. Това поне пише в подписания между общината и изпълнителя "ИСА 2000" договор.

Пред Нова телевизия тази сутрин собственикът на фирмата Юлиян Инджов каза още, че полагането на асфалт върху сняг е допустимо, но не трябва да бъде практика. По думите му, в случая трябвало да изберат дали да оставят хората да газят калта още 6 месеца, или да поемат риска да положат асфалта при по-лоши метеорологични условия.

Инджов нашумя повече като име покрай битките за собствеността на футболен клуб ЦСКА. А депутати от БСП казаха, че настилката на участък на АМ "Тракия", правена от фирмата на Инджов, прилича на юфка.

По думите на велинградския кмет Костадин Коев нарушение няма. "Това, че е положен асфалт, когато действително има снеговалеж, но все още атмосферните условия позволяват. Няма крайно изстиване и падане на минусови температури, които да продължат няколко дни и мисля, че не сме сбъркали. Полагането на асфалтова настилка е изключително качествено, могат да се вземат проби", посочи Коев.

Справка в техническата документация по обществената поръчка сочи, че проектантите на обекта са дали следната инструкция: "Полагането на асфалтовите пластове да се извършва в сухо време при температура на въздуха над +5 градуса".

Относно коментара на хората, че трябва първо да се положи чакъл, битум и чак тогава асфалт, проектантите са написали, че на съществуваща пътна конструкция (бел. ред. - както е в случая) се полага 4 см плътен асфалтобетон и 4 см порьозен асфалтобетон, а само на новите пътни конструкции трябва да се слага уплътнена земна основа, 10 см баластра, общо 30 см трошен камък с различна големина, два пъти по 4 см асфалт – плътен и порьозен.

По проблемната улица "Милеви скали" е предвидена само 140 метра нова конструкция.

Случаят стана популярен от видеоклип в социалната мрежа, пуснат вчера, от който се вижда как на ул. "Милеви скали" във Велинград полагат асфалт върху снега.

 

 

Павел Алексадров пък пусна снимки в социалната мрежа с дата 10 декември със следния текст: "Само във Велинград може да видиш валяци и снегорини в един и същ ден. Браво, кмете, така се асфалтира - ударно, напук на времето и снега, напук на наредбите и технологичните изисквания!"

Договорът за СМР по проект "Нова визия на централна градска част, местата за отдих, ремонт и реконструкция на улична мрежа в град Велинград" е подписан на 29 юни 2017 година. Той е на стойност 3 811 041 лв. без ДДС. Финансира се по Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Велинград със средства по Оперативна програма "Региони в растеж".   

 

 

Според подписания от двете страни договор гаранцията, която дава изпълнителят за всички видове новоизпълнени строителни конструкции на съоръжения, включително и за земната основа под тях, е 120 месеца (10 години), за възстановени строителни конструкции на съоръжения, претърпели аварии – 96 месеца (8 години), а за основни ремонти на улици – 24 месеца.

За възникнали дефекти в гаранционните срокове възложителят уведомява писмено изпълнителя в петдневен срок от установяването им, а изпълнителят се задължава да ги отстрани за своя сметка не по-късно от три дни след получаване на известието.

Общият срок за изпълнение на обекта е 244 календарни дни, като за начална дата на изпълнение на СМР се приема датата на акт образец №2 – протоколът за откриване на строителна площадка и определяне на строителна линия, ниво на строежа и заверка на заповедната книга на обекта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПАЗАРДЖИК:

Пазарджик стана домакин на международен екологичен проект

Голямо дарение получи СБАЛПФЗ Пазарджик с помощта на общината

Местните данъци и такси вече се плащат удобно и чрез електронно банкиране в Пазарджик

Ученическо състезание за млади огнеборци се проведе в Пазарджик

Тракийският университет предлага изнесено обучение на студенти в Пазарджик

Депутат от ИТН: Училище в България си има всичко, но не и канализация. Дали?

Петър Куленски: Работим за повишаване безопасността на пътя, гражданите също трябва да положат усилия

Огнище на птичи грип във Ветрен, умъртвяват над 12 000 патици

Как става така: Приказка с имоти за соларен парк - Гинка Върбакова пак е на фокус

Кметът на Пазарджик поведе отбелязването на 3 март в града

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пазарджик