Излъга ли собственикът на фирмата, асфалтираща върху сняг във Велинград?

16814
Излъга ли собственикът на фирмата, асфалтираща върху сняг във Велинград?
Снимка: Павел Александров

"Този точно асфалт аз гарантирам, че ще издържи повече от 15 години - не 8, колкото е по гаранционния му срок, а повече от 15 години". Това заяви собственикът на строителната фирма "ИСА 2000" инж. Юлиян Инджов в коментар относно асфалтирането на улици по обществена поръчка в квартал "Каменница" във Велинград.

Проверка на Actualno.com обаче показа, че гаранционният срок за асфалтираната улица в квартал "Каменница" е 2 години. Това поне пише в подписания между общината и изпълнителя "ИСА 2000" договор.

Пред Нова телевизия тази сутрин собственикът на фирмата Юлиян Инджов каза още, че полагането на асфалт върху сняг е допустимо, но не трябва да бъде практика. По думите му, в случая трябвало да изберат дали да оставят хората да газят калта още 6 месеца, или да поемат риска да положат асфалта при по-лоши метеорологични условия.

Инджов нашумя повече като име покрай битките за собствеността на футболен клуб ЦСКА. А депутати от БСП казаха, че настилката на участък на АМ "Тракия", правена от фирмата на Инджов, прилича на юфка.

По думите на велинградския кмет Костадин Коев нарушение няма. "Това, че е положен асфалт, когато действително има снеговалеж, но все още атмосферните условия позволяват. Няма крайно изстиване и падане на минусови температури, които да продължат няколко дни и мисля, че не сме сбъркали. Полагането на асфалтова настилка е изключително качествено, могат да се вземат проби", посочи Коев.

Справка в техническата документация по обществената поръчка сочи, че проектантите на обекта са дали следната инструкция: "Полагането на асфалтовите пластове да се извършва в сухо време при температура на въздуха над +5 градуса".

Относно коментара на хората, че трябва първо да се положи чакъл, битум и чак тогава асфалт, проектантите са написали, че на съществуваща пътна конструкция (бел. ред. - както е в случая) се полага 4 см плътен асфалтобетон и 4 см порьозен асфалтобетон, а само на новите пътни конструкции трябва да се слага уплътнена земна основа, 10 см баластра, общо 30 см трошен камък с различна големина, два пъти по 4 см асфалт – плътен и порьозен.

По проблемната улица "Милеви скали" е предвидена само 140 метра нова конструкция.

Случаят стана популярен от видеоклип в социалната мрежа, пуснат вчера, от който се вижда как на ул. "Милеви скали" във Велинград полагат асфалт върху снега.

 

 

Павел Алексадров пък пусна снимки в социалната мрежа с дата 10 декември със следния текст: "Само във Велинград може да видиш валяци и снегорини в един и същ ден. Браво, кмете, така се асфалтира - ударно, напук на времето и снега, напук на наредбите и технологичните изисквания!"

Договорът за СМР по проект "Нова визия на централна градска част, местата за отдих, ремонт и реконструкция на улична мрежа в град Велинград" е подписан на 29 юни 2017 година. Той е на стойност 3 811 041 лв. без ДДС. Финансира се по Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Велинград със средства по Оперативна програма "Региони в растеж".   

 

 

Според подписания от двете страни договор гаранцията, която дава изпълнителят за всички видове новоизпълнени строителни конструкции на съоръжения, включително и за земната основа под тях, е 120 месеца (10 години), за възстановени строителни конструкции на съоръжения, претърпели аварии – 96 месеца (8 години), а за основни ремонти на улици – 24 месеца.

За възникнали дефекти в гаранционните срокове възложителят уведомява писмено изпълнителя в петдневен срок от установяването им, а изпълнителят се задължава да ги отстрани за своя сметка не по-късно от три дни след получаване на известието.

Общият срок за изпълнение на обекта е 244 календарни дни, като за начална дата на изпълнение на СМР се приема датата на акт образец №2 – протоколът за откриване на строителна площадка и определяне на строителна линия, ниво на строежа и заверка на заповедната книга на обекта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПАЗАРДЖИК:

В Пазарджик вече ще се обучават и акушерки и лекарски асистенти

Богата програма на традиционния събор на Црънча за Гергьовден

Петър Куленски на среща с Пламен Димитров: Достойното заплащане на труда е от първостепенно значение

Започва акция срещу неправилното паркиране в Пазарджик

Община Пазарджик отстранява незаконен бетонов фундамент на "Острова"

Община Пазарджик обнови детски площадки

Кметът на Пазарджик поздрави ромите за техния празник

Паталеница не иска кариера за добив на строителни материали

Кметът на Пазарджик откри Седмицата на гората с децата от ДГ "Здравец"

Община Пазарджик ще се освети в синьо на Световния ден за информираност за аутизма

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пазарджик