Трови ли заводът на братя Домусчиеви въздухa в Пещера?

42806
Трови ли заводът на братя Домусчиеви въздухa в Пещера?
Снимка: БГНЕС

В община Пещера започна подписка с искане за местен референдум по повод инвестиционно намерение за изграждане на депо за опасни отпадъци. Става дума за депо към инсталацията за изгаряне на промишлени отпадъци към дъщерното на завод "Биовет" дружество "Грийнбърн".

От много години в Пещера се оплакват от лоша миризма на въздуха. Източникът, според хората от града, е завод "Биовет", собственост от 20 години на братята Георги и Кирил Домусчиеви. Инициативен комитет в Пещера сезира екоинспекцията в Пазарджик за мръсния въздух и специфичната миризма и за това, че в завода се изгарят боклуци. Директорът на екоинспекцията в Пазарджик Костадин Гешев потвърди, че в новия завод на "Биовет" се изгарят дрехи, внос от чужбина, но според него дейността е законна. Гешев е категоричен, че няма риск за здравето на хората, тъй като унищожаването на дрехите се извършвало в модерна инсталация за изгаряне на опасни промишлени отпадъци. "Да, има и дрехи внос, става въпрос за инсталация за изгаряне на отпадъци, включително и за опасни. Останалите неща - дрехи и така нататък са абсолютно разрешени. Дали са от Италия или от България, най-важното е дали инсталацията отговаря на всички изисквания", каза той пред кореспондента на БНР в региона.

Държавата не е получавала дивиденти от флота от приватизирането му насам

Държавата не е получавала дивидент от Параходство "Български морски флот" от приватизирането му през 2008 година досега, каза днес мини...

"Системата е направена така, че в момента, в който някой показател излезе над нормата, автоматично гаси котела. Дрехите са абсолютно разрешени за изгаряне в тази инсталация. Досега не е имало превишение на нормите при тези непрекъснати измервания", обясни още Костадин Гешев.

Това обаче не прави въздуха в града по-благоуханен. Златка Цвеева от инициативния комитет каза пред Actualno.com, че бившето общинско ръководство е застанало зад Домусчиеви и не е направило нищо, за да реши проблема със замърсяването. По думите ѝ, всички решения, гласувани от бившия общински съвет в Пещера, свързани с "Биовет", са били в полза на дейността на предприятието. От инициативния комитет ще настояват прокуратурата да провери всички решения на предишния общински съвет, свързани със завода. "В настоящия Общински съвет също има общински съветници, които са на трудови договори към "Биовет" и ние затова не очакване те да застанат на наша страна. Това, което публично заяви новоизбраният кмет на община Пещера Йордан Младенов и новият председател на Общинския съвет д-р Николай Пенев, е, че те ще застанат на страната на гражданите", казва Златка Цвеева.

Пещерлии не са обезкуражени, макар че се чуват и гласове, че няма земна сила в България, която да се справи с братя Домусчиеви. Припомняме, че по закон местен референдум се инициира с подписка, съдържаща подписите на не по-малко от една десета от гражданите с избирателни права на съответната община. Жителите на община Пещера са малко под 19 хиляди, което означава, че са нужни малко над 4000 подписа. Инициаторите са сигурни, че ще ги съберат.

Инцидентите в завода не са от вчера. През 2017 г. там загиват двама работници на 30 и на 40 години, а вероятната причина е обгазяване. Двамата са били с кислородни маски, което обаче не им е помогнало. Единият оставя трима сираци, а другият не можа да види нероденото си дете. За повече информация можете да си припомните ТОЗИ РЕПОРТАЖ на bTV.

Мaжopитapeн coбcтвeниĸ нa "Биoвeт" e "Xювeфapмa" AД, ĸoятo e coбcтвeнocт нa бpaтятa Гeopги и Kиpил Дoмycчиeви. Нoвият зaвoд в гpaд Πeщepa беше открит през септември миналата година. Инвecтициятa e в paзмep нa нaд 293 милиoнa лeвa и вĸлючвa изгpaждaнeтo нo нoви мoщнocти дo вeчe cъщecтвyвaщия зaвoд нa плoщ oт над 35 дка. 

Фирма, близка до братя Домусчиеви, ще вози рециклируемите отпадъци на София

Фирма, близка до братя Домусчиеви, ще транспортира материали, получени от третиране на отпадъци, в съоръженията, намиращи се на площадк...

"Биовет" беше приватизиран преди 20 години. През април 2000 г. Надзорният съвет на Агенцията за приватизация одобри договора за продажба на 54% от капитала на "Биовет" - Пещера, на "Българска фармацевтична компания" (БФК). Държавното фармацевтично предприятие беше в списъка за целева приватизация, затова купувачът трябваше да плати оферираната цена от 10,6 млн. долара в брой. БФК е дъщерно дружество на "Напредък холдинг" (приватизационния фонд на Домусчиев) и в офертата си предвиждаше цената да бъде платена с кредит от Булбанк. Купувачът е взел кредит в размер на 9.7 млн. долара, който е обезпечил с вече притежаваните по линия на масовата приватизация 13% от акциите на "Биовет", ипотекирал е имуществото на едно от дружествата от холдинга - търговски център "Тракия" (пловдивското "Илиянци"), а за остатъка е използвал собствени свободни средства. обясни тогава шефът на надзора Асен Дюлгеров. В допълнение "Напредък холдинг" поема солидарно всички задължения на БФК по приватизационния договор.

В офертата си българската фирма предлага цена от 10,639 млн. долара и инвестиции в размер на 10,3 млн. долара, а предложението на втория кандидат-купувач - италианската “Синтофарм”, беше съответно за 10 млн. и 9 млн. долара.

Сделката не мина без скандали. Останалият втори кандидат искаше да обжалва и питаше как така избраните са наддавали малко над офертата и възможно ли е да е изтекла информация и да са избрани, защото са дарявали пари на тогавашните управляващи от СДС. По това време председател на АП беше Захари Желязков, а министър на икономиката и принципал на предприятието – Петър Жотев. Како капак на всичко, на последния етап от процедурата беше разпространена информацията, че БФК иска да бъде назначен техен представител за прокурист веднага след като бъде изпълнено плащането само на 30% от цената. “Искането за прокурист не е включено в договора", коментира тогавашния преседател на приватизационния надзор Асен Дюлгеров. В крайна сметка Домусчиеви получиха каквото искат, а пещерлии още говорят, че "Биовет" (предприятие без дългове и работещо), е било продадено за сума, по-малка от наличностите му в касата към момента. Припомняме, че купувачът на дружеството, "Българска фармацевтична компания" АД, беше регистрирана няколко месеца преди сделката, без никакъв опит във фармацефтичния бранш. Неин мажоритарен собственик е бившият приватизационен фонд "Напредък холдинг", а останалите 19% от капитала на фирмата бяха собственост на физическо лице. В света има само още един завод с капацитета и профила на "Биовет", който се намира на друг континент. Следователно, европейските, руските и азиатските пазари би трябвало да са за пещерското предприятие.

През януари 2018 година правителството на Бойко Борисов обеща бързо административно обслужване на Кирил Домусчиев за изграждането на втория му завод за лекарства в Пещера. Решението беше взето на първото за годината правителствено заседание, след като проектът на компанията "Хювефарма" на братя Домусчиеви беше одобрен за финансиране по плана "Юнкер" през октомври и получи заем от 100 млн. евро от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Същата година инвеститорът дочака приемането на доклада за оценка на въздействието на околната среда и издаването на комплексното разрешително от Министерството на околната среда и водите. Домусчиев, който тогава беше и председател на работодателската организация КРИБ, бетонира добрите отношения с правителството в момента на откриването на завода миналата година, на което присъства лично премиера Бойко Борисов. Ситуацията изглежда се промени леко, след като Върховният касационен съд отмени спорното арбитражно решение, което позволяваше на собственика на Параходство "Български морски флот" (БМФ) Кирил Домусчиев да не изпълни важна клауза по приватизационния си договор и да си спести плащане на неустойки от минимум 55 млн. лева. Подробности можете да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ.

Вероятността в Пещера да съберат необходимите за местен референдум подписи е голяма. Въпросът е дали управляващите на по-високо ниво ще се вслушат в гласа на хората. И дали екоминистерството ще реши да направи нова оценка на въздействието върху околната среда на предприятието.

Опита ли вицепремиер да спаси 52 млн. лева на братя Домусчиеви за сметка на държавата?

Опитала ли е Марияна Николова, вицепремиер от квотата на НФСБ и считана за човек на Валери Симеонов, нарочно да провали възможността дъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПАЗАРДЖИК:

В Пазарджик вече ще се обучават и акушерки и лекарски асистенти

Богата програма на традиционния събор на Црънча за Гергьовден

Петър Куленски на среща с Пламен Димитров: Достойното заплащане на труда е от първостепенно значение

Започва акция срещу неправилното паркиране в Пазарджик

Община Пазарджик отстранява незаконен бетонов фундамент на "Острова"

Община Пазарджик обнови детски площадки

Кметът на Пазарджик поздрави ромите за техния празник

Паталеница не иска кариера за добив на строителни материали

Кметът на Пазарджик откри Седмицата на гората с децата от ДГ "Здравец"

Община Пазарджик ще се освети в синьо на Световния ден за информираност за аутизма

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пазарджик