Водата във Велинград - с повече уран според едни проби, в нормата според други

2613
Водата във Велинград - с повече уран според едни проби, в нормата според други
Снимка: thinkstockphotos

Завишените количества уран във Велинград са намерени при рутинна проверка още през декември миналата година. Тя е била направена от местното ВиК дружество, а такива проверки се правят на всеки пет години. Новината е факт, след като вчера (21 април) беше потвърдено, че в Хасково са отчетени завишени количества на уран още през сепрември 2016 година.

Във Велинград резултатите показват завишение от два пъти над нормата, въведена с еврозаконодателство в нашите закони през 2015 година – 0,03 милиграма на литър. От РЗИ междувременно вземат проби и при тях вече няма отчетено по-високо количество.

Радев сравни ситуацията с водата в Хасково с Чернобил

Действията на служебното правителство във връзка с проблема с питейната вода в Хасково са адекватни и своевременни. Това заяви президен...

По думите на кмета на града Костадин Коев в питейната вода на Велинград нямало завишено количество на естествен уран – след взетите спешни мерки, но в две близки села – Света Петка и Грашево, имало повишено количество на естествен уран. Там имало организирано снабдяване с питейна бутилирана вода. Докато излязат достоверните резултати - от нашето ВиК дружество и от РЗИ, двете села ще бъдат снабдявани с бутилирана питейна вода - за около 1200 души, обеща градоначалникът Коев.

Под "спешни мерки" се има предвид взети нови проби, но директорът на ВиК Велинград Йордан Нанов обясни, че всъщност нямало причина за паника, защото завишените проби били завишени съгласно новото законодателство, което приехме заради ЕС - 0,03 милиграма на литър. Спрямо старата норма няма завишение, даже има намаление на количеството уран, добави той. А местни хотелиери директно казаха, че водата във Велинград си е била така от 80 години и "само защото сме в Европейския съюз и приемаме техните норми се създава паника". Още едно "доказателство" според хотелиерите - в езерото Клептуза имало риба, имало си раци, те как живеели без проблем.

Паника или не?

Имаме проблем с урана, но това не бива да се превръща в паника, подчерта Борислав Сандов от „Зелните”, който изрично подчерта, че може да има вреда, ако се консумира дълго време питейна вода със завишено количество вода. Той също коментира сметките (бел. ред. - на микробиолога Йордан Стефанов), че при тези завишени количества, които бяха открити в Хасково, Първомай и Велинград, човек трябва да изпие 250 литра вода – ясно е, че това трудно може да стане, беше тезата му.

Откриха уран и във водата на СПА столицата на Балканите

И във водата във Велинград са открити завишени стойности на уран. Това показват резултати от проби, взети от питейна вода, съобщава БНР...

Според Борислав Сандов едва ли умишлено са крити данни, по-скоро става въпрос за чиновническа немарливост. Не може да сме поставени на последно място по темите за това какъв въздух дишаме, каква вода пием и каква храна консумираме, заяви той.

Сандов каза и, че очаква и на други места в България да се появят данни за завишено количество уран. Причината – по времето на комунизма са работели 48 уранови мини, като 30 са били в предексплотационен период. Проблемът е в начина, по който бяха затворени тези мини, посочи Сандов. Има специална процедура за затваряне и рекултивация на такива мини, но казвам, че тя не беше приложена както трябва, въпреки че се ползваха и пари по програма ФАР. Той добави, че има отворени шахти в близост до такива мини и дори се ползват инертни материали за строеж. Проби на водата трябва да се правят редовно, не на всеки пет години, настоя Сандов. Той даде пример за държавно размотаване - за минните отпадъци сега ще отговаря Министерството на енергетиката, а не това на околната среда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПАЗАРДЖИК:

Пазарджик стана домакин на международен екологичен проект

Голямо дарение получи СБАЛПФЗ Пазарджик с помощта на общината

Местните данъци и такси вече се плащат удобно и чрез електронно банкиране в Пазарджик

Ученическо състезание за млади огнеборци се проведе в Пазарджик

Тракийският университет предлага изнесено обучение на студенти в Пазарджик

Депутат от ИТН: Училище в България си има всичко, но не и канализация. Дали?

Петър Куленски: Работим за повишаване безопасността на пътя, гражданите също трябва да положат усилия

Огнище на птичи грип във Ветрен, умъртвяват над 12 000 патици

Как става така: Приказка с имоти за соларен парк - Гинка Върбакова пак е на фокус

Кметът на Пазарджик поведе отбелязването на 3 март в града

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пазарджик