Заради уранови залежи жители на Кричим се тревожат от екокатастрофа

2999
Заради уранови залежи жители на Кричим се тревожат от екокатастрофа

Индикатори за залежи на радиоактивни руди, по-точно на уран в местността "Лесковец" до село Жребичко притеснява хората за евентуална екокатастрофа, съобщават от Община Кричим.

Жителите на общините Брацигово и Кричим са стартирали подписка срещу намеренията на министерство на енергетиката да издаде разрешение за проучване на местността.

Хората се притесняват, че ако започне проучване на находището и евентуално добив на руди - почвата, водите и въздуха в района на общините Кричим, която е част от област Пловдив и респективно Брацигово, която е част от област Пазарджик, ще бъде замърсен, пише Topnovini.bg.

Министерска проверка ще търси решение на проблема с безводието в Кричим

С изключение на 15 къщи в най-горните части на Кричим, водоподаването в града е възстановено, съобщи кметът Атанас Калчев. Припомняме, ...

"Проблемът не е местен, а е регионален и засяга много хора", твърди кметът на Кричим Атанас Калчев, както и организаторите на подписката.

Те настояват министерство на енергетиката да не разрешава проучване за строителни материали в защитената местност и да се съобразят с направеното вече отрицателно становище от кмета на Община Брацигово.

Населението на село Жребичко и на самата община Брацигово вече е изразило изцяло несъгласието си за даване на разрешение, с което да се стартира процедурата по проучване.

"При евентуални проучвателни дейности и въвеждане в експлоатация на находището, ще има проблем за населението на двете общини. Имаме опасения, че ще бъде заразен въздуха, водата и плодородната земя. Районът се води като аномален участък от гледна точка на радиацията", заяви още кметът на Община Кричим Атанас Калчев.

Пресъхнаха чешмите в Кричим и село Устина

Осигуряват се водоноски за жителите на Кричим и село Устина, които са без вода, поради намалените количества във водоизточниците, снабд...

В геоложката записка има данни, че тази регистрирани аномалии имат сравнително голяма площ и покриват част от заявената за проучване територия на находище "Лесковец".

"Проблемът е голям и не е само за община Брацигово и село Жребичко, а е регионален. Разполагам с документация, която доказва изнесеното от мен. След като община Кричим може да се добере до тази информация, представете си за частните инвеститори, които имат по-голяма финансова възможност за проучване и анализ и най-вероятно знаят по-добре от нас, че няма да търсят само строителни материали, а нещо по-атрактивно и по-скъпо", твърди още кметът.

В момента поста за радиационно наблюдение и отчитане, намиращ се в сградата на Община Кричим показва нормални стойности на радиация, затова не трябва да се допуска увеличението й по никакъв повод.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com