Здравното министерство вдига забраната за водата в Хасково

3323
Здравното министерство вдига забраната за водата в Хасково
Снимка: Thinkstock

Водата в Хасково вече става за пиене и готвене. Това обявиха от здравното министерство, позовавайки се на резултати от анализи, правени от БАН. Има обаче все още затворени кладенци, а забраната за ползване на водата ще бъде вдигната "вероятно в понеделник или вторник (26-27 юни), уточни националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред БНТ.

Става въпрос за изследване, проведено от Института по ядрена енергетика и ядрени анализи към БАН, с което са проучени радионуклидите във водата - т.е. пет изотопа, отразяващи радиоактивността. Данните са предоставени на Националния център по радиобиология и радиационна защита, чиито експерти са изчислили стойностите на здравнозначимия показател индикативна доза. Получените резултати показват стойности от 0, 0262 до 0,0807 mSv/у, което е под нормативно определената параметрична стойност от 0,1mSv. Ангел Кунчев подчерта, че това означава, че говорим за от 2 до 5 пъти по-ниско ниво от пределното. Установените съответствия с нормативните изисквания на подаваната към момента във водоснабдителната мрежа на Хасково питейна вода дават основание да се отмени наложеното от здравните власти ограничение за ползване на водата за пиене и готвене, гласи официалното съобщение на здравното министерство.

Пуснаха шест от спрените кладенци в Хасково

Шест от спрените кладенци в Хасково са пуснати, тъй като нормите на уран са паднали под допустимото. Водата обаче все още може да се из...

Остава забраната към водоснабдителното дружество за водоподаване от 7 тръбни кладенци на ПС 1 и ПС 2, за които е установено несъответствие на подземната вода с нормативно определените изисквания.

Този извод е препоръчан и в Експертното становище на Световната здравна организация, получено в Министерство на здравеопазването. В своето становище експертите на СЗО изразяват подкрепа към действията, предприети от здравните власти, и определят взетите мерки като адекватни и навременни.

С цел опазване на общественото здраве органите на държавния здравен контрол, респективно – Регионалната здравна инспекция в Хасково, ще продължи да извършва стриктен и учестен контрол върху дейността на водоснабдителното дружество за изпълнение на задълженията му да доставя качествена и безопасна питейна вода на гражданите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХАСКОВО:

С водосвет и прерязване на лента откриха официално изцяло ремонтирания Културен дом „Химик” (СНИМКИ)

Кметът на Ивайловград със специална покана за спектакъл по стихове на Ивайло Балабанов

Петър Чухов е новият лауреат на Националната литературна награда "Пеньо Пенев"

Mъж с нож обра офис за парични преводи в Хасково, задържаха го

ВАС окончателно: Изборите за общинари в Димитровград са недействителни, ще има рокада

Първият щъркел долетя в хасковското село Подкрепа

Сигнал за бомба евакуира училище в Димитровград

Условна присъда за нападение над спешен медик в Хасково

Първа инстанция: Изборите за общински съветници в Хасково са недействителни

BILLA отвори нов магазин в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com