Яз. "Белмекен" ще спаси Перник от водната криза?

7178
Яз. "Белмекен" ще спаси Перник от водната криза?
Снимка: БГНЕС

Правителството предлага като изход от водната криза в Перник градът да получава вода от София – от яз. „Белмекен“. Това беше съобщено след среща днес в Министерския съвет, свикана от премиера Бойко Борисов.

За целта разрешение трябва да даде Столичния общински съвет (СОС), защото ще използва водопреносната мрежа на София. След това ще започне изграждане на байпасово съоръжение от Мало Бучино към Перник. Строителството вероятно ще отнеме около 35-40 дни. Това стана ясно на извънредна среща при премиера Бойко Борисов за водната криза в Перник.

На срещата присъстваха премиерът Бойко Борисов, министърът на икономиката Емил Караниколов, министърът на екологията Емил Димитров-Ревизоро, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, столичният кмет Йорданка Фандъкова, кметът на Перник и негови колеги от други градове, както и областни управители, предаде БГНЕС.

"Обемите за които говорим са около 700 000 куб. литра на месец. Това е специално насочена вода за нуждите на Перник. Срокът за изпълнение е между 35-40 дни", каза още той.

С байпасовото съоръжение ще може да се подава вода от София към Перник.

Емил Караниколов поясни, че още в сряда може да се започнат строително-монтажни действия. „Имаме в момента 12 подготвени екипа, имаме възможност и да ги увеличим. Ще работим 24 часа, дори ще имаме нощен труд“, подчерта той.

Министър и кмет предлагат два варианта за изход водната криза в Перник

Кметът на Перник Станислав Владимиров и екоминистърът Емил Димитров ще представят утре на премиера Бойко Борисов най-много два варианта...

"Връзката може да бъде изградена за 35 дни, като работим денонощно. Тя ще минава през държавна собственост и няма да има нужда от отчуждителни процедури. Ще струва 25 млн. лв., които вече са осигурени“, обяви министърът на икономиката Емил Караниколов.

„По никакъв начин няма да бъде засегнато водоснабдяването на София. Говорим само за използване на водопреносната мрежа след решение на СОС. София няма проблеми с водоснабдяването, има и резерв“, увери кметът на София Йорданка Фандъкова.

Трасето, което предстои да бъде изградено ще е дълго 13.5 км. като това ще струва на държавата около 25 млн. лв. Той ще преминава през общински терени, което няма да създаде затруднения за бързото му изпълнение.

От думите на Караниколов стана ясно още, че водата в яз. „Студена“ ще стигне за 2 месеца.

Кметът на Перник Станислав Владимиров изрази задоволство от предложеното решение и коментира, че по този начин перничани ще бъдат успокоени, а в същото време чрез тази връзка при необходимост двата града ще могат да си помагат.

Прокуратурата извади показанията на зам.-министрите на Димов за кризата в Перник

Нено Димов - в качеството си на министър на околната среда и водите, е бил надлежно и редовно информиран за актуалното и прогнозно съст...

Министърът на икономиката обяви, че имат вариант как да обезпечат и промишлените ползватели на вода.

„Предприятията в Перник ще черпят вода от водоем, който е близо до тях. За целта е необходимо държавата да изгради 800 м. мрежа и канал. Очакваме предприятията да ни кажат дали са съгласни с този вариант“, обяви Караниколов решението, което предлагат на промишлеността.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова потвърди, че такова искане е отправено към Столичната община и още в понеделник ще свика извънредно заседание на комисията по инженерна инфраструктура в СОС.

„Водоснабдяването на София няма да бъде засегнато. Имаме достатъчно резерви. Говорим за използване само на водопреносната мрежа“, увери кметът.

"Не, няма проблем по отношение на налягането. Тези водни количества, които ще получим допълнително през деривацията на „Белмекен“ те ще бъдат преведени без нарушаване по никакъв начин налягане или водоподаване към нашите клиенти". Това каза Васил Тренев, изпълнителен директор на „Софийска вода“

Ревизоро: Борисов ме изпраща да обиколя всички язовири в страната

Ще обиколя всички язовири и ще проверя къде са проблемите. Премиерът ме изпрати да се информирам за всичко до момента. Знам за въпроса,...

Той увери, че по никакъв начин не се нарушава водният баланс на София. „Моите съграждани трябва да бъдат спокойни“, допълни изпълнителният директор на „Софийска вода“.

От своя страна премиерът настоя да се действа бързо и увери, че средства за подмяна на водопреносната мрежа вече са осигурени.

Борисов обяви, че работят и по осигуряването на резерва и от яз. "Огняново", но не даде повече подробности.

Премиерът уточни още, че никога не е ставало дума, че ще бъде въведен мораториум върху вноса и продажбата на дрехи втора употреба и увери, че всички отговорни институции вече се занимават с решаването на проблема с изгарянето на отпадъци от Италия.

"Не става дума за въвеждане на мораториум върху дрехите втора употреба. Става дума за боклуците, които виждате в Плевен, Бобов Дол, на пристанището във Варна. В момента съм разпоредил на криминалистите да взимат пепелина от ТЕЦ-овете, така че ако някой е горил боклуци, ще го хванем", отсече Борисов и увери, че вече са предприели мерки за решаването на проблема.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЕРНИК:

Авария остави Перник без парно и топла вода

Квартал в Перник остава без парно и топла вода за денонощие

Със символична първа копка бе дадено начало на реконструкцията на довеждащ водопровод и помпена станция „Опалово“

Центърът на Перник без вода

Начало на "Сурва": Рекорден брой участници в най-големия маскараден фестивал в Европа (СНИМКИ и ВИДЕО)

Перник обяви петък за неучебен ден заради "Сурва"

Времето е спряло: Мизерни условия в болницата в Перник

Части от Перник са без парно и топла вода заради авария

Вандализъм преди Рождество: Откраднаха елха от украсата на Перник (ВИДЕО)

Без вода: Авария в центъра на Перник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com