Кметовете на Радомир и Перник с обвинения към Емил Димитров

9196
Кметовете на Радомир и Перник с обвинения към Емил Димитров
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Кметовете на Радомир и Перник с обвинения към екоминистъра Емил Димитров, след неговите изявления, че Радомир е на воден режим по тяхна вина. Пламен Алексиев - градоначалникът на Радомир, посочи две лъжи, които по думите му Димитров е изрекъл в ефира на БНТ, а управникът на Перник призова министърът на околната среда и водите да не прехвърля отговорността на други и заедно с ВиК Перник да си свършат работата, за да прекратят водния режим в Радомир.

Има опасност Перник да остане без парно и топла вода през есента, призна Ревизоро

Перник излиза от водния режим, но ще влезе ли Радомир?

От утре или дори още от днес, 17 юни, Перник може да излезе от водния режим. Причината - язовир "Студена" вече е пълен, предаде bTV. В...

"Вода в Радомир няма. Имаме недостиг. На режим сме. Имаме предложение и проект. Емил Димитров дава невярна информация. Критиките към мен и екипа не отговарят на истината. Първото е, че станция Крапец може да застраши водоподаването към Перник. То е изградено през 70-те години като резервен водоизточник към Радомир. А втората част от водопровода от Радомир към Батановци работи. Половината не работи, а другата трябва да работи, защото осигурява вода за Батановци и други населени места. Той (Емил Димитров - бел.ред.) явно не обича да чете, защото на моето писмо от 6 февруари не е отговори, а само на писма на мои съграждани. В Радомир са 4 водоизточника. Другите са в друга инфраструктура в други населени места. Те са обследвани през 2019г. Има ясен анализ какво е количеството и какво може да се вземе. Ние сме заделили 10 000 лв., с които сме направили проект за подмяна и ремонт на амортизираните части на този водопровод от Крапец.", каза Пламен Алексиев, кмет на Радомир пред БНТ.

"Мога да помогна само със съвети и от морална гледна точка с подкрепа. Разрешения и помощ трябва да дойдат от министерствата и ВиК Перник. Той (Алексиев - бел.ред.) не трябва да си тръгне от там (МОСВ- бел.ред.) докато не му решат проблема. Не зависи от нас да му разрешим да ползва вода от язовир Студена. И прокуратурата проверява случая "Крапец". Трябва и това да се свърши, преди да се намери решение. Това, което е надвиснало над Радомир, беше надвиснало и над Перник, но ги преодоляхме тези промени", каза Станислав Владимиров, кмет на гр. Перник.

Ние чуваме от ВиК Перник, че станция Крапец няма да подейства на водоподаването за Перник, а в същото време екоминистърът казва, че перничани няма да имат парно наесен, контрира ги водещата.

"За година напред вече Перник е осигурен. Въпрос е на правилни сметки и менажиране е вече. Добър синхрон между ВиК Перник и министерството – не би трябвало да има проблем. Г-н Димитров да не прехвърля на друго място отговорността. От мен по никакъв начин не зависи водата на Радомир. Зависи от ВиК и г-н Димитров", отговори Владимиров.

Квартал в Радомир преминава на по-строг воден режим

Част от Радомир преминава на по-строг воден режим. Мярката се налага поради силно намаляване на водните количества във водоизточника, з...

По думите му, изказванията на Емил Димитров са "изключително груба инсинуация", защото "нито багери са разкопавали каналите, нито аз съм участвал в това нещо, да се разместват водите, които трябва да идат в Крепец и в Студена".

"Радомир не е бил на воден режим до декември 2019г. Тогава спря помпена станция Крепец. Това са съоръжения, това не е някакъв майтап и приказка за Червената шапчица. От там не могат да дойдат повече от 35 л/сек,  т.е. една част само идва към Радомир, а другата си отива към язовир Студена. Тази станция не може да се ползва без разрешение. Още повече в Радомир няма пречиствателна станция на питейните води. При снеготопенето вода от Врелото не може да се ползва, ползват се други източници", подчерта кмета на Радомир.

Има вариант, при който може "да се ремонтира поетапно водопровода до Радомир и да се използва частично Крапец, за да се запушат липсите на тези 70 л/сек.", каза той.

Според Владимиров в момента Перник използва само язовир Студена за вода, не защото е по-скъпа тази от водопровода от София, а защото количествата в язовира са напълно достатъчни. "Тръбата от София не се ползва. Тя свърши своята работа в началото на пандемията, когато язовирът беше 8 млн. кубика. Тя помогна, защото около 30 000 души ползваха тръбата през Мало Бучино. Аз много ясно знам моите отговорности. Докато съм кмет Перник няма да изпадне отново във воден режим. Тази тръба ще бъде резервен водопровод , сега няма нужда да се ползва.", категоричен беше той.

Водна криза заплашва община Радомир

Водна криза заплашва Община Радомир, защото един от основните водоизточници на питейна вода в града е в "предаварийна ситуация". За тов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЕРНИК:

Квартал в Перник остава без парно и топла вода за денонощие

Със символична първа копка бе дадено начало на реконструкцията на довеждащ водопровод и помпена станция „Опалово“

Центърът на Перник без вода

Начало на "Сурва": Рекорден брой участници в най-големия маскараден фестивал в Европа (СНИМКИ и ВИДЕО)

Перник обяви петък за неучебен ден заради "Сурва"

Времето е спряло: Мизерни условия в болницата в Перник

Части от Перник са без парно и топла вода заради авария

Вандализъм преди Рождество: Откраднаха елха от украсата на Перник (ВИДЕО)

Без вода: Авария в центъра на Перник

Новият учебен корпус на най-голямото училище в Перник ще е истинско бижу (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com