Кметът на Перник с предложение за воден режим, чака отговор от ВиК

4119
Кметът на Перник с предложение за воден режим, чака отговор от ВиК
Снимка: iStock/Guliver

"Още в понеделник пуснах писмо с 13 точки, които да ни дадат повече информация за ситуацията в язовир "Студена". За съжаление, до този момент нямам обратна връзка от страна на ВиК, освен едно телефонно обаждане. Затова и общинската администрация подготви становище, което е съобразено с РЗИ, малкия и среден бизнес, училищата и детските градини, много перничани и техните предложения. Предложихме конкретно, какъв да е водният режим - вода да има утрин от 05.00 часа до 10.00 часа и вечер от 17.00 часа до 22.00 часа“. Това обяви кметът на Община Перник Станислав Владимиров пред медиите в града, съобщиха от Афенция "Фокус".

Владимиров обясни, че е изпратил предложението си в писмо до областния управител Ирена Соколова, която е и председател на водната асоциация, председателят на ОбС-Перник Димитър Колев, МРРБ и управителя на ВиК.

Петя Аврамова към кмета на Перник - да обяви бързо воден режим

"Търсим резервни водоизточници за Перник, апелирам кмета на града да пусне максимално бързо заповедта за водния режим. Това каза минист...

"Очаквам в рамките на деня да получа отговор от тях. Предложението ми е обосновано от месечния график на МОСВ количествата вода, които могат да се вземат от яз. "Студена" за питейни нужди в размер на 1 000 000 куб. м при население на общината от 92 324 жители", уточни Владимиров.

Кметът на Община Перник бе категоричен, че това е удобният режим за болниците, училищата и перничани. "Не съм сигурен, обаче, че това е удобният режим за ВиК дружеството, защото от тях ще се изисква по-голяма ангажираност и да имат повече аварийни екипи. МРРБ и ВиК поеха ангажимент за ангажирането на повече екипи. Отговорността за ситуацията е изцяло върху ВиК и не мога да си обясня поведението им.", коментира Станислав Владимиров.

Той обяви, че днес на новооткрития горещ телефон на общината са получени много сигнали, свързани основно с аварии и всички са препратени до ВиК.

Владимиров каза още, че днес е провел разговор със зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков и той е уверил градоначалникът, че министерството работи по всички искания на общината.

Не само Перник, а цялата община ще е с воден режим, засега парното не е под заплаха

Проблемът с язовир "Студена" е бил подценен от ръководството на ВиК, защото е имало прогнози още от началото на година, че валежите ням...

"Моя отговорност е единствено да въведа воден режим, а това че съм се ангажирал с тази криза е, защото не мога да стоя безучастен към ситуацията, която е пред всички нас. Със всички средства ще търся виновните за тази ситуация. Не може ръководството на ВиК да подценява ситуацията по такъв безхаберен начин", добави той.

Actualno.com припомня, че в понеделник (18 ноември) по разчети на ВиК градът трябва да влезе във воден режим, за да стигне водата на перничани до април. Стана ясно, че градът няма да остане на студено, но водният режим, предложен от ВиК беше отхвърлен от кмета Станислав Владимиров (БСП). По-рано днес министър Петя Аврамова призова Владимиров да обяви воден режим в спешен порядък и обяви, че държавата обмисля нови варианти за водоподаването на Перник - от язовир "Долна Диканя".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com