Природозащитници на протест, ако МОСВ не върне живота в яз. Пчелина (ВИДЕО)

23481
Природозащитници на протест, ако МОСВ не върне живота в яз. Пчелина (ВИДЕО)

Доброволци, които в продължение на три години охраняваха, зарибяваха и почистваха язовир „Пчелина“ (Лобош) заявяват готовност за протест, ако държавата не възстанови живота в него.

„Бяхме загърбили семействата си. Имахме много мечти, свързани с язовира. Имахме огромното желание наистина да  го превърнем в един рай. До онзи ден язовирът беше такъв. Но днес е трети поред ден, в който язовирът постепенно умира“, заяви във видеообръщение до Actualno.com Марио Антонов – организатор на Централната рибноопазваща организация . Перник.

По думите му язовирът е убит от държавата, от държавните институции, които нехаят и които са корумпирани.

„Резултатът е тонове измряла риба и убити мечти на 23 момчета, които положиха наистина къртовски труд. Не знам аз като един организатор на тази група как да ги погледна в очите и да им кажа, че продължаваме напред“, отбелязва той със сълзи в очите.

Антонов заявява, че ще напише писмо на министъра на околната среда и водите Нено Димов, с което ще поиска от държавата да възстанови малка част от загубите, които тя, в лицето на РИОСВ и „Басейнова дирекция“, е причинила.

„Които чрез своето нехайство отровиха река Струма, а тя отрови язовир 5 400 декара с 54 млн. кубика вода. Това е държавен геноцид! Ще поискам от г-н Димов да се отделят 50 000 лева за зарибителен материал, които да бъдат преведени на ИАРА (Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури) Ако в двуседмичен срок той не даде положителен отговор, аз лично се нагърбвам с отговорността да събера огромен брой хора на протест пред РИОСВ (ПЕРНИК), докато не видим оставките на тези хора“, обещава организаторът на природозащитниците.

„Много институции сега по телевизията ще кажат, че те нямат никаква вина и че видиш ли от цъфтежа на водораслите са измрели рибите. Обаче освен рибите измряха жабите, охлювите, раците. Екосистемата е напълно разрушена“, категоричен е Антонов.  

Междувременно Actualno.com изпрати следните въпроси до МОСВ, РИОСВ и Басейнова дирекция:

1. Какви мерки са предприети, в момента се предприемат и ще се предприемат за нормализиране на състоянието на язовир „Лобош“ (Пчелина)?

2. Какви действия ще предприемете, за да спрете замърсяването на река Струма и съответно на язовир „Лобош“ (Пчелина)?

3. Продължава ли нивото на кислород във водата на реката и язовира да е ниско и какви действия ще предприемете за решаване на проблема?

4. Знаете ли кои са източниците на замърсяване на река Струма?

5. Знаете ли чия собственост са източниците на замърсяване на река Струма?

Язовир Пчелина (Лобош) е пред екокатастрофа! (СНИМКИ)

„Язовир Лобош (Пчелина) е пред сериозна екокатастрофа! В язовира има мазни петна, които се разнасят бързо. Засега умряла риба има...

6. Колко сигнала (жалби) са постъпили в РИОСВ – Перник, за замърсявания в яз. Пчелина и по река Струма на територията, контролирана от Вашата екоинспекция, от началото на тази година, от кого, на кои дати и какво се твърди в тях?

7. Спрямо всеки сигнал (жалба) каква е реакцията на РИОСВ – Перник, какви мерки са приложени, съответно санкции? Какво се констатира при последващ контрол?

8. Колко сигнала (жалби) са постъпили в РИОСВ – Перник, за замърсяване на въздуха в гр. Перник от началото на тази година, от кого, на кои дати и какво се твърди в тях?

9. Спрямо всеки сигнал (жалба) каква е реакцията на РИОСВ – Перник, какви мерки са приложени, съответно санкции? Какво се констатира при последващ контрол?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЕРНИК:

Община Перник преобърна представите за града си с гениален маркетинг ход

Пиян тийнейджър преби майка си и баба си в Перник

Десетки семейства в Перник не могат да спрат парното си през лятото

Авария остави Перник без парно и топла вода

Квартал в Перник остава без парно и топла вода за денонощие

Със символична първа копка бе дадено начало на реконструкцията на довеждащ водопровод и помпена станция „Опалово“

Центърът на Перник без вода

Начало на "Сурва": Рекорден брой участници в най-големия маскараден фестивал в Европа (СНИМКИ и ВИДЕО)

Перник обяви петък за неучебен ден заради "Сурва"

Времето е спряло: Мизерни условия в болницата в Перник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com