София поиска гаранции от държавата, за да тръгне вода за Перник от "Белмекен"

2054
София поиска гаранции от държавата, за да тръгне вода за Перник от "Белмекен"
Снимка: iStock/Guliver

Все още няма решение относно предложението на правителството в язовир "Студена" да се влива вода от водосбора на язовир "Белмекен" през язовир "Бели Искър". Това трябва да става с помощта на водопреносната мрежа в София и ще е само през периода март - юни. За целта държавата трябва да направи 13 км водопровод и помпена станция от Мало Бучино до миньорския град, като така ще могат да се подават до 300 литра в секунда, колкото са нужни да се запази подаването на вода в Перник при сегашния режим на водата, пише в. "24 часа".

Предложението беше представено пред Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране на Столичния общински съвет в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова, кмета на Перник Станислав Владимиров и трима министри - на икономиката Емил Караниколов, на регионалното развитие - Петя Аврамова, и на екологията Емил Димитров-Ревизоро. Разговорът обаче беше само предварителен и то защото всъщност официално разработено предложение от страна на правителството още няма - има само идея. Има обаче готовност Столичният общински съвет да гласува предложението моментално при представяне на техническия доклад.

Йорданка Фандъкова: Риск за водоснабдяването на София няма да има

Риск за водоснабдяването на София няма да има, ще подкрепя само решение, което дава 100-процентова гаранция за софиянци. Това каза кмет...

Финалното предложение на Министерския съвет трябва да е достатъчно добре аргументирано и ясно, за да може да се внесе доклад в общинския съвет, обясни вчера Фандъкова. Тя бе категорична, че ако има спорни въпроси и те ще трябва да получат отговор. Държавата обаче очаква Столичният общински съвет да одобри доклада за водата на Перник още в четвъртък (23 януари), на няколко пъти подчертаха министрите.

Няма място за партийни пристрастия, защото на няколко километра от нас има хора, които бедстват, каза в началото на дебата Фандъкова. Питейната вода за София е гарантирана за години напред, но трябва да има 100% гаранции, че софиянци няма да пострадат, е нейната позиция. Заради това тя поиска възможност Столична община да се намеси в случай на нужда - ако се получи проблем с водата на София заради водата за Перник, София да може да спре "крана". Освен това, столичната кметица е поискала ремонт на стената на язовир "Бели Искър" както и пари за 20 км трасе с пречиствателна станция от яз. "Огняново" и връзка между язовирите "Искър" и "Бели Искър".

Спирателният кран ще се контролира от Столичния общински съвет и "Софийска вода", гарантира икономическият министър, докато повтаряше, че водата не е на софиянци, а на държавата.

"Всички виждате какво се случва в нашия град. Въпреки че бяха предприети редица мерки, те не дадоха очаквания резултат", каза кметът на Перник Станислав Владимиров. Според него, язовир "Студена" ще стигне мъртвия си обем до две седмици. До 32 дни при липса на приток "Студена” ще е изчерпан". В момента обаче имало приток и водата щяла да стигне до построяването на спасителния водопровод, отвърна Караниколов.

За изграждането на тръбата до Перник ще бъдат нужни до 25 млн. лв., а изграждането ще продължи 35-40 дни. Тръби се търсели и в чужбина, за да бъдат доставени в най-кратки срокове. Паралелно със строежа на новия водопровод от София правителството ще ремонтира и градската мрежа в Перник, за да спрат течовете, които сега стигали 75%.

БСП посочи куп пропуски в предложението за решаване на водната криза в Перник

"БСП за България" в СОС ще вземе своето окончателно решение за осигуряване на вода за Перник през водопроводната мрежа на София, когат...

Склонни сме да подкрепим помощ за Перник, но при убедителни експертни отговори на въпросите ни. От тези отговори трябва да бъдем убедени, че решавайки един изключително тежък въпрос в Перник, няма да станем причина за възникването на друг, който ще засегне столичани, обясни Милка Христова от БСП.

Съветници поискаха и гаранции, че няма да се отклонява вода към "Стомана индъстри". Независимият Борис Бонев пък попита за най-лошия сценарий на държавата по свързването на тръбата от Мало Бучино към Перник. "Няма байпас от Пасарел към Рилския водопровод, ако се скъса, ще трябва над 1 година, за да се направи, защото минава през почти цялата "Бояна", обясни Караниколов.

На ВиК в цялата страна липсват хора заради ниски заплати, стана ясно по време на среща на зам.-министър Николай Нанков с отрасловия синдикат към КНСБ. 6500 души, работещи във ВиК дружествата в страната, т.е. почти половината от тях, са получавали минимална работна заплата през 2019 година.

Според Нанков някои дружества ще могат в рамките на цялата 2020 г. да увеличат работната заплата с 14-15%, но за много други това ще е трудно постижимо, защото са в лошо финансово състояние. Затова, ако водният холдинг, за който кабинетът взе принципно решение миналата седмица, бъде структуриран до средата на годината, ще има ресурс да се подпомогнат дружествата в по-тежко финансово състояние за увеличаване на възнагражденията, каза той. Единият от начините за подобряване на финансовото състояние и оттам - за увеличение на заплатите, ще бъде в рамките на бъдещия "Български ВиК холдинг" да има търговец на ток, който да го купува на едро и да го продава на водните оператори. Това ще им позволи да намалят тези разходи с около 30%.

Днес, 21 януари, ще има извънредно заседание на Пернишкия общински съвет - за да бъде решено дали да се приеме вариантът за изграждане на свързващ водопровод от "Мало Бучино" към Перник, по който да дойде водата от "Белмекен".

Петя Аврамова с подробности за спасителния проект за водата в Перник

"Не захранваме Перник с вода от София, а това са допълнителни количества вода, които ще бъдат пренасочени като се използва ВиK мрежата ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЕРНИК:

Община Перник преобърна представите за града си с гениален маркетинг ход

Пиян тийнейджър преби майка си и баба си в Перник

Десетки семейства в Перник не могат да спрат парното си през лятото

Авария остави Перник без парно и топла вода

Квартал в Перник остава без парно и топла вода за денонощие

Със символична първа копка бе дадено начало на реконструкцията на довеждащ водопровод и помпена станция „Опалово“

Центърът на Перник без вода

Начало на "Сурва": Рекорден брой участници в най-големия маскараден фестивал в Европа (СНИМКИ и ВИДЕО)

Перник обяви петък за неучебен ден заради "Сурва"

Времето е спряло: Мизерни условия в болницата в Перник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com