"Сурва" подобрява собствените си рекорди

2940
"Сурва" подобрява собствените си рекорди
Снимка: БГНЕС

Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник всяка година подобрява собствените си рекорди, същото ще се случи и тази година. До момента са подадени заявки от 7400 участници.

Подготовката за 27-я фестивал „Сурва 2018“ е на финалната права. Месеци на ред върви организацията за мащабното събитие, за да се получи един атрактивен фестивал, с който да изненадаме жителите и гостите на града.

Кукерските игри "Сурва" се провеждат за 50-и път в Перник

По традиция и тази година Перник събира всички погледи с уникалните кукерски игри “Сурва”, които се провеждат за юбилейни...

Това каза зам.-кметът по култура и образование в Община Перник Севделина Ковачева, съобщиха от пресцентъра на Община Перник.

Тазгодишното издание на фестивала ще бъде на 26, 27 и 28 януари. „Очакваме много гости и от страната, и от чужбина. Официални лица ще има от 7 държави. Перник ще бъде празнично украсен като една истински фестивален град. Затова са се погрижили нашите приятели от Шесто училище. Децата, които всяка година помагат с украсата, също така и една голяма шивашка фирма. Надявам се настроението да бъде повлияно и от това, което се случва в екстериора около нас“, посочи Ковачева.

Сред съпътстващите прояви на мащабното събитие ще бъдат научната конференция на тема „Сура в селото и града“, изложби, както и традиционната детска сурвакарска щафета.

„В средата на месец януари ще бъде открита изложба в Народното събрание с фотоси от „Сурва“, те са на различни фотографи, които са работили по темата. Искаме да покажем на народните представите , които се надявам да бъдат силно впечатлени, от това, което се случва в нашия град“, обясни Ковачева.

"Сурва" вече официално е част от наследството на ЮНЕСКО

Фестивалът на маскарадните игри "Сурва" официално вече е вписан в представителната листа на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство ...

Тази година участващите групи със сурвакари и мечкари от Пернишко ще са 45 с близо 4000 души, от които 880 деца. От страната маскирани като кукери, бабугери, джамалари и старци ще са 59 групи с около 3000 участници. От чужбина се очакват 17 групи от 8 държави – Испания , Италия Сърбия, Македония, Албания, Словения, Португалия, Румъния с над 420 души.

„Все по-голям е интересът и към автентичната „Сурова“, която е на 13 и 14 януари по селата. През последните няколко години имаме много гости от чужбина именно за тази част от ритуала, който се извършва тук в Пернишко. Сега очакваме интересът да е още по-голям, тъй като в момента знаем, че България е председател на Европейския съвет, ще има много гости от чужбина и към момента имаме много засилен интерес“, добави зам.-кметът Севделина Ковачева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com