X
 
 

В язовир "Студена" вече влиза пещерна вода (ВИДЕО)

7517 3
В язовир "Студена" вече влиза пещерна вода (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински
Водата от пещера Попов извор над Перник вече постъпва в язовир "Студена". Това каза пред вестник "24 часа" спелеологът Атанас Русев.

Припомняме, че в началото на януари Русев и група доброволци направиха проучване на пещерата и на водата, която се намира там. Тогава се оказа, че минималното количество, което веднага може да се освободи и по специален канал да постъпва в пресъхналия язовир, е около 30 литра в секунда.

Глас от "Стомана" – ВиК Перник щяло да фалира без предприятието

КНСБ и КТ "Подкрепа" поискаха с писмо до премиера Бойко Борисов "Стомана индъстри" да ползва 5-6 000 кубика вода аварийно, ако има замр...

"Водата е около 5000 кубически метра и за около 2 часа премина през прокопания канал и постъпи в язовира. Нивото в извора спадна около 2 метра, което означава, че вътре има натрупана още поне толкова вода. Няма да има загуби на вода в речното корито, по което тече реката, излизаща от Попов извор", коментира Русев.

Със затоплянето на времето в язовира ще поскъпват още водни количества. Фактът, че от Попов извор и сега тече вода, се дължи на ниската му надморска височина, смята спелеологът.

Водата от Попов извор постъпва в язовира по специално прокопан канал. Оттокът от язовира в момента, след въвеждането на водния режим, е около 30 литра в секунда.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 3 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
    Поредните лъжи на лицето Русев. Интересно е да се види клипчето, което е публикувал, за да стане по-ясно колко нагло лъже. По негови думи бил получил досега само около 30000 от обещаните 340000 лева. Та колко струва на перничани водата от тази дупка? Засега 6 лв за кубик. Но дали наистина това са 5000 куб.м. Според Русев те са изтекли за около 2 часа. Това прави дебит от 700 литра/сек. А в клипче виж още ›› то се вижда доста бурно, но все пак поточе. Най-много 100 л/сек. Но и това е много. Пак според Русев, нивото на гьола (който видимо е 2 х 2 метра е паднало с 2 метра в резултат на източването на 5000 кубика. Е как става това? Как в пространство 2х2х2 = 8 кубични метра са се побрали 5000 кубични метра? Само в алтернативната реалност на лицето Русев.
  • Анонимен 2 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
    5 000 кубика, при 350л/с нужни на Перник, това е вода за 2 часа. Браво! С тия 300 хиляди лева дето му ги отпуснаха, това е най-скъпата вода в историята на България.
  • Анонимен 1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
    Кюмюра ... колко и да го миеш, все кюмюр си остава ...