X
 
 

Въпреки забраната „Стомана Индъстри" и „Топлофикация-Перник“ са точили от яз.Студена

1625 2
Въпреки забраната „Стомана Индъстри" и „Топлофикация-Перник“ са точили от яз.Студена
Снимка: Screenshot
Проверки на Басейнова дирекция "Западно беломорски район" (БДЗБР) установиха нарушения при ползването на водите от три комплексни и значими язовира през последния месец.

Констатирано бе ползване на 650 куб. метра от „Стомана Индъстри" и 74 куб. метра от „Топлофикация – Перник“ от яз. "Студена", въпреки че в графика за януари на „ВиК“-Перник са разрешени единствено води за питейно-битово водоснабдяване в размер на 0,804 млн. куб. метра. На двете предприятия ще бъдат наложени санкции. Не са установени надвишения на лимита на разрешеното водовземане от язовир „Студена“ за питейно-битово водоснабдяване, съобщиха от МОСВ. Още по темата  ВИЖТЕ В ТОЗИ МАТЕРИАЛ.

„Стомана индъстри“ отрича, че е плащала вода по-евтино от перничани

От пернишкото предприятие „Стомана индъстри“ отхвърлиха твърденията, че са плащали водата, която са ползвали от язовир &bdq...

Превишение на ползваните водни обеми през месец януари от ТЕЦ - "Бобов дол“ показва проверката за язовир „Дяково“. Съставен е и е връчен акт за установяване на административно нарушение.

На 03.12.2019 г. „Аква Пауър Груп“ е ползвал водни обеми за производство на електроенергия от ВЕЦ „Дяково“, въпреки ограничението да не работи в енергиен режим, за което ще бъде санкциониран. Ще бъде съставен акт за ползване на водни обеми и на фирма „Делектра“. През месец януари 2020 г., фирмата е взела вода за ВЕЦ „Мало село“.

Заради водния обем на язовир „Дяково“ БДЗБР провери фирмите „Ай Ви Пи Комършъл“ „Балканфарма-Дупница“ и „Хидрострой-Рилци“, както и за зона „Пиперево“ на гр. Дупница. Пломбирани са кранове за преустановяване на техническата възможност за ползване на води за промишлени цели. На „Ай Ви Пи Комършъл“ е дадено предписание за монтиране на второ измервателно устройство. Савачна вана на ВЕЦ „Джерман“ беше пломбирана, за да се гарантира, че цялото водно количество се подава към яз. „Дяково“. Установено беше също, че „Автомагистрали -Хемус“ са ползвали водни обеми от яз. „Дяково“ без необходимото за това основание по Закона за водите. На дружеството ще бъде съставен акт.

При съвместни проверки на БДЗБР и „Напоителни системи“ бяха установени 29 нерегламентирани отклонения, през които се е ползвала вода от главния тръбопровод, който отвежда води до яз. „Дяково“. 25 от отклоненията вече са запечатани, до края на седмицата. Останалите четири също ще бъдат запечатани. Две от отклоненията са в село Червен брег, две - в с. Блатино, едно - в с. Самораново. Двадесет са установените и запечатани отклонения в село Яхиново, Община Дупница, като шест от тях са открити и запечатани от служители на „Напоителни системи” ЕАД и БДЗБР. Установените отклонения са към частни къщи, ветеринарна клиника, тенис-кортове, пунктове за вторични суровини, автокъщи в зона „Пиперево“ и „Хидрострой Рилци“, където подаването на води за промишлени нужди е преустановено. Проверките на довеждащите и отвеждащи съоръжения на яз. „Дяково“ продължават.

Източени ли са 14 млн. кубика вода от язовир "Студена" без отчет? (ВИДЕО)

Между половин милион и 1,3 млн. кубични метра на месец са изтичали неотчетено от язовир "Студена" година и половина и то още преди да и...

За предотвратяване на техническата възможност за постъпване на води от яз. "Дяково", е пломбирана клапа. Мярката е взита след проверка на МВЕЦ „Яхиново“ (собственост на ВЕЦ „Яхиново“ ООД, гр. София).  След подаден сигнал за нерегламентирано ползване на вода на 5 февруари, е извършена повторна проверка на пломбираната клапа, която е установила, че няма нарушение и клапата е цяла.

На язовир „Пчелина“ е извършена проверка на МВЕЦ „Пчелина“ (собственост на съпруга и брата на бившата заместник-министърка на екологията Фатме Илияз), като той не е работел. Справка от „ЧЕЗ Разпределение България“ обаче установява, че МВЕЦ „Пчелина“ е работил на 05.10.2019 година. БДЗБР ще наложи санкция. Как започна всичко с този ВЕЦ, ЧЕТЕТЕ ТУК. А как продължи това след наша публикация преди 4 години, ВИЖТЕ ТУК.

Actualno.com

Етикети:

  • Анонимен 2 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
    Наглост! За такива престъпления трябва да има огромни санкции! Но властта не иска, защото ще трябва да санкционира себе си!
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
    Няма държава! Нищо чудно, ако "Стомана-Перник" започне да гълта и от Софийската ВИК.