Царят на таблата Йордан Маринов се готви да защитава „короната” си

11195
Царят на таблата Йордан Маринов се готви да защитава „короната” си
Снимка: actualno.com/ Ангел Атанасов

Царят на таблата за 2013 г. - плевенчанинът Йордан Маринов, се готви тази есен да защити „короната” си. Преди шест години той стана шампион на България в чутвъртото издание на национален турнир по табла, организиран от Ouzo of Plomari. От тогава по различни причини не е стигал до финалния кръг на турнира – или отпадал рано, или не участвал заради ангажименти. Но тази година вече си е осигурил място сред 32-мата майстори на древната игра, които ще спорят за „царската корона”. Наскоро Йордан стана шампион на регионалния турнир по табла в Ловеч и получи правото да участва на финалния турнир в София през септември. Наградата за първото място е една седмица почивка за двама в Халкидики.

„В Ловеч бях най-възрастният от всички участници в турнира, но пък това ме амбицира да дам всичко от себе си. За първото място играх с един ловчалия. Във всички срещи противниците ми вземаха първата игра и ми повеждаха с 1:0. После обръщах резултата и печелех накрая. Досега никога не ми се е случвало подобно нещо”, разказва Йордан Маринов.

Технически проблеми спряха информационните табла на летище София

Пътници, посрещачи и изпращачи на двата терминала на летище София бяха неприятно изненадани днес, след като информационните табла на ае...

И още нещо куриозно се случило на ловешкия турнир.

„Приближи се към мен едно момче – на 35-40 години, и ми вика: „Бай Данчо, ти си на финала. Ще вземеш голямата табла като награда. Давам ти 50 лева да ми я продадеш след това, защото много искам да я имам.” Отказах му – как ще си продам наградата...”, обяснява с усмивка табладжията.

Плевенчанинът се запалил по таблата преди повече от половин век. И сега не минава ден без да хвърли заровете – било в интернет сайтове, било с някой приятел. Досега има спечелени на турнири четири купи и един медал. Когато играе с непознати противници, се опитва „да ги разгадае” още от първите ходове и след това си избира подходяща стратегия срещу тях.

В семейството основните му съперници са неговият син Петьо и внучката Лаура. Понякога дори заедно се явяват на турнирите и се срещат като противници.

Правим опит за рекорд на "Гинес" по табла

Опит за подобряване на световния рекорд на "Гинес" за най-много участници в игра на табла за 1 час ще се състои на 16 юли в спортната з...

„Петьо е сериозен табладжия. Играе в националния ни отбор по табла. Изчел е доста книги на английски за играта. Той е и президент на шах-клуба „Спартак Плевен 21”. Отделно е президент на федерацията по кореспондентен шах. Непрекъснато е ангажиран покрай таблата и шаха. В семейния бизнес го отнасяме аз и снаха ми Светлана. Имаме семейна фирма за доставка на на материали за сладкарски кооперации. Когато Петьо отсъства, цялата работа остава на нас със снахата.

Внучката и тя е много запалена по таблата. Играе много добре и това ме радва. На един турнир в Белене на полуфинал стигнахме аз, тя и Петьо. Лаура стана първа, а ние с баща й останахме на второ и трето място. Тя е запалена и по шаха – печелила е призови места от състезания”, разказва с видима гордост бай Йордан.

Цялата фамилия Маринови е спортна. Внукът Дани, кръстен на дядо си, тренирал карате, волейбол, футбол, плуване. Снахата Светлана е от Тюмен - в Русия тренирала карате и волейбол. Съпругата на Йордан – Татяна, навремето играела активно волейбол.

Освен по таблата, главата на фамилията е много запален и по  футбола. Ритал чак до 44-тата си година. Дълго време бил голмайстор в отборите, в които е играл - „Строител” /Плевен/ и „Скобелев” /Къшин/. По някое време дори го искали за нападател в плевенския „Спартак”.   

Новите табла по спирките в София вече дават дефекти

2,4 милиона лева струват новите 600 електронни информационни табла по спирките в София. Те са са поставени след конкурс с един кандидат...

„Помня последния ми мач – играехме в село Горни Дъбник с местния отбор. Срещата се разви така, че докато вкарам гол и поведем в резултата, защитниците в нашия отбор след малко опуснат гол в нашата врата. Така – три пъти. Аз вкарам, противникът изравни, аз вкарам, противникът изравни. Мачът свърши 3:3. След това отидохме двата отбора в Лавровия парк и седнахме да се почерпим. После спрях с футбола. И баскетболът ме влечеше. От онова време ми остана спортният хъс, който сега ми помага в таблата”, спомня си младите години бай Йордан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Ивет Лалова се похвали: Роди ѝ се син

Страхотна! Белослава Кръстева се доближи на половин точка от европейския връх

Достойно! Равносметката за Нургюл Салимова след Турнира на претендентките

Четири медала спечелиха българските гимнастички от Световната купа в Баку (ВИДЕА)

Иво Балабанов изпревари кениец и спечели "5K BEROE" в Стара Загора

Мартин Проданов доближи националния си рекорд на 1500 метра

Страхотна Елвира Краснобаева взе сребро в многобоя на Световната купа в Баку

Силен старт за българските гимнастички на Световната купа в Баку

99 дни до Париж 2024: Златното обещание на един любящ съпруг

Асен Василев: Шахматът за деца може да бъде подпомогнат по успешната ни програма за спорт и изкуства в училищата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт