Георг Спартански: Кметовете, били те и на София или Бургас, нямат право да дописват заповеди на министъра

2013
Георг Спартански: Кметовете, били те и на София или Бургас, нямат право да дописват заповеди на министъра
Снимка: община Плевен

Кметовете, били те и на София или Бургас, нямат право да дописват заповеди на министъра! Ако градини там ще работят, то ще е в пряко нарушение на министерската заповед. Това написа в профила си във Facebook кметът на Плевен Георг Спартански. "На какво правно основание да се оставят отворени градини, при положение че в заповедта на министъра, която е задължителна за изпълнение, е ясно написано, че се затварят всички градини?", пита още той.

"Защо коментирам? Защото в последните 2 дни получих запитвания по телефона и в месинджър, а така също се коментира и във ФБ дали и в Плевен, подобно на София и Бургас няма да работят детски градини само за деца на медицинския персонал на болниците и поликлиниките, тъй като родителите им са на първа линия в борбата срещу ковид-19 и докато рискуват здравето и живота си, на част от тях няма кой да гледа децата им вкъщи. Въпросът е основателен и има поне 3 страни", пише Георг Спартански. 

Георг Спартански: Няма да се вдигат местните данъци в Плевен (ВИДЕО)

Няма да се вдигат местните данъци и такси. Това заяви в предаването "Студио Actualno" кметът на община Плевен Георг Спартански. "Догод...

"Първо, на какво правно основание да се оставят отворени градини, при положение че в заповедта на министъра, която е задължителна за изпълнение, е ясно написано, че се затварят всички градини? Кметовете, били те и на София или Бургас, НЯМАТ право да дописват заповеди на министъра! Ако градини там ще работят, то ще е в ПРЯКО нарушение на министерската заповед.

Второ, организационна страна: от ръководителите на нито едно от многобройните лечебни заведения в Плевен досега няма искане до мен за такава практическа мярка, нито посочване на необходими за нуждите на служителите им бройки места в градина, за да можем да обобщим заявките и направим каквато и да е практическа организация, свързана с броя на децата, храненето им, ангажиране на конкретна градина, брой групи, персонал и т.н.

Искам да подчертая, че досега  не коментирам дали трябва да има такива работещи градини по изключение, а само правната и организационна страна на въпроса. Той има и трета страна, морална. Аз лично съм "ЗА"  медиците да получат подкрепа за това, че в екстремални условия рискуват всекидневно здравето и живота си, своя и на семействата си, лекувайки всички нас. Против съм обаче нещата пак да се правят, без да са обмислени, хаотично, да се противопоставят едни съсловия на други, да се задават въпроси от сорта защо за тези може, за онези не може, кметове да правят каквото им дойде на ума, да нарушават заповеди и да ги дописват, а централната власт да не е в състояние да организира нещата по начин, който да не предполага разнопосочно тълкуване и прилагане", пише още кметът на Плевен.

"Още помня как в извънредното положение през пролетта, при липса на единни и координирани мерки и разписани  правила за действие, мои колеги разпореждаха на моменти екзотични "изпълнения" като ръсене със селскостопански самолет над града си с цел дезинфекция, демонтиране на стотици пейки в паркове, за да не сядали хората, въвеждане на полицейски час и прочие. Ето защо ще апелирам по съответния начин към здравния министър – или да допише заповедта си относно детските градини и ясли, като се даде възможност и се делегират права на общинските кметове ПО ИЗКЛЮЧЕНИЕ да допуснат работа на определен брой детски заведения за децата на работещи с определени професии , или да се спазва и контролира забраната за работа! Обратното значи просто хаос", завършва публикацията си Георг Спартански.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛЕВЕН:

Връчиха бюджетите за делегирани от държавата дейности на детски градини, училищата и образователни структури в община Плевен

Заместник-министър Елка Налбантова проведе работни срещи с ръководството на община Плевен и на социални услуги

Христо Херувимов е новият началник на отдел „Екология“ в община Плевен

С около 1 млн. лв. повече са внесените до момента данъци и такси в община Плевен

Община Плевен подписа договор за техническа помощ за инвестиции в Зоопарк „Кайлъка“

Община Плевен открива процедура за избор на членове на Съвета на децата

Община Плевен проучва възможността да се ползва непитейна вода за захранване на Каскадата

Община Плевен подписа с МРРБ първите споразумения за финансиране на общински инфраструктурни проекти

Непълнолетни стреляха с пистолет по коли и апартаменти в Плевен

Две сгради от Плевен са подали документи за втория етап на програмата за саниране, срокът за кандидатстване е удължен до 28 март

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Плевен