Изложба в памет на художника Петко Петков откриха в Плевен

2948
Изложба в памет на художника Петко Петков откриха в Плевен
Снимка: Actualno.com

Изложба „Спомен“ за художника и почетен гражданин на Плевен бе открита снощи в Арт-центъра. Много приятели и колеги се събраха да видят творчеството му и да почетат паметта му чрез своите топли слова.

„Петко си отиде тихо, както и живя, преди година...Той беше от онази рядка порода хора, които са на изчезване - честен, етичен, коректен, безконфликтен, човечен...Не се скара с никого, не повиши глас, не се тупаше в гърдите, не предяви претенции към никого, никога и за нищо... Живя в приказния свят на своите митични образи и видения... Винаги съм си мислел, че едва ли има по-подходящ художник, който да илюстрира разказите на големия Радичков... Да си спомним за Петко с усмивка и благодарност!“, написа във фейсбук-профила си кметът на Плевен Георг Спартански.

Как МВР "спасява" плевенски "охранител" - със 104 "случайни" грешки

104 грешни акта за неправомерна охранителна дейност на фирма "Хард Секюрити 2001", която реално е собственост на Камен Балбузанов-Кукат...

„Петко Петков остави ярка диря след себе си. И ето го – в ревниво пазените негови творби, които възкресяват парченцата живот, миговете, преживени с него и творчеството му“, каза уредникът в Арт-центъра Светла Тончева.

По думите й картините му са обитавани от митологични същества, приказни герои и обикновени хора. Особено творецът се е вдъхновявал от голото женско тяло, от природата, от родния край. 40-те картини, подредени в Арт-центъра, са собственост на наследниците на твореца.

Петко Петков си отиде на 71-годишна възраст. Той не е имал академично образование, но е посещавал курсове на творци като Светлин Русев, Николай Дабов, Христо Бояджиев.

Освен в Плевен творецът е представял свои изложби в София, Пловдив, Варна.

140 години от Плевенската епопея

На 10 декември 2017 г. президентът Румен Радев ще участва в тържествената заря-проверка по повод 140 години от Плевенската епопея. Тър...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Плевен