Нов случай – мъж със симптоми на коронавирус не влиза в болница и умира

10826
Нов случай – мъж със симптоми на коронавирус не влиза в болница и умира
Снимка: БГНЕС

Възрастен мъж, със симптоми на коронавирус, е починал след отказ да бъде хоспитализиран в Плевен. Това твърди дъщеря му – Ралица Окова.

По думите ѝ, баща ѝ Тодор Пешев е бил взет от линейка на „Спешна помощ” – бил е със сериозни симптоми, включително задух, останал 3 часа в „Спешна помощ”, но след това е пуснат с мотив, че му е направен PCR тест и ще се чака резултат. Резултатът обаче трябвало да се чака у дома.

Кога да се тестваме за коронавирус

Евгений Тимаков, специалист по инфекциозни болести и ваксинолог, главен лекар на медицински център "Лидер-Медицина", каза пред радио Sp...

Пред Нова телевизия Окова разказа, че баща ѝ бил закаран от линейката до дома си. Шофьорът му помагал да се качи по стълбите, но на втория етаж баща ѝ паднал на стълбите. Лекарката от линейката направила всичко възможно, опитала сърдечен масаж, а тази линейка, според Окова, не била оборудвана.

Окова е категорична – беше жизнен човек, нямаше хронични заболявания, ходеше и караше много колело.

Говорителят на Университетската болница „Д-р Георги Странски” Момчил Цветков призна, че г-н Пешев бил приет, направени са му тестове и пулмолог предписал терапия, с която се подобрявал. Обяснението защо Пешев не е настанен – защото нямал PCR тест, нямало категорични доказателства, че е болен от COVID-19.

По думите на Цветков, Пешев получава инфаркт. „От COVID не се умира внезапно”, добави говорителят на болницата. Настаняваме в много тежко състояние хора без PCR – има страшно много хора със симптоми, ще напълним болницата за един ден, каза още той.

Защо личният лекар не го е насочил по-рано да си направи PCR тест? В спешното се спасяват животи, не се изследва, заяви Цветков.

Коронавирусът затвори почти всичко в Брюксел

От днес в Брюксел влизат в сила допълнителни мерки срещу коронавируса, пише БГНЕС, позивавайки се на кореспондента на БНР. Вечерният ча...

"Баща ми нямаше проблеми със сърцето. От "Бърза помощ" ми казаха, че е с двустранна бронхопневмония", каза Ралица Окова и попита защо говорят глупости. По думите ѝ, в смъртния акт пише за бронхопневмонията. Беше изписан в критично състояние, здрав и атлетичен мъж едвам се качи на линейката, обясни Окова.

Председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров напомни, че в самото начало на епидемията ръководителят на Националния оперативен щаб (НОЩ) генерал-майор професор-доктор Венцислав Мутафчийски казал как всеки със симптоми на задух, висока температура и кашлица да бъде считан за COVID-19 пациент и без PCR тест. Става въпрос за лоша организация в това лечебно заведение, смята Маджаров.

"Човек с начеваща дихателна недостатъчност трябва задължително да бъде приет в болница", каза и директорът на "Пирогов" д-р Асен Балтов. И добави, че независимо, че няма място, трябва да се намери. Затова и той оправда разпореждането в областите в червени зони да се преобразуват отделения.

Още: "Спад в броя на заразените с коронавирус, над 2000 души са в болница"

Заглавна снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛЕВЕН:

Връчиха бюджетите за делегирани от държавата дейности на детски градини, училищата и образователни структури в община Плевен

Заместник-министър Елка Налбантова проведе работни срещи с ръководството на община Плевен и на социални услуги

Христо Херувимов е новият началник на отдел „Екология“ в община Плевен

С около 1 млн. лв. повече са внесените до момента данъци и такси в община Плевен

Община Плевен подписа договор за техническа помощ за инвестиции в Зоопарк „Кайлъка“

Община Плевен открива процедура за избор на членове на Съвета на децата

Община Плевен проучва възможността да се ползва непитейна вода за захранване на Каскадата

Община Плевен подписа с МРРБ първите споразумения за финансиране на общински инфраструктурни проекти

Непълнолетни стреляха с пистолет по коли и апартаменти в Плевен

Две сгради от Плевен са подали документи за втория етап на програмата за саниране, срокът за кандидатстване е удължен до 28 март

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Плевен