X
 
 

Общинарите в Плевен отказаха на гимназия, поискала 50 000 лв. допълнително

3553
photo of Общинарите в Плевен отказаха на гимназия, поискала 50 000 лв. допълнително
Снимка: Община Плевен
На извънредна сесия снощи плевенският Общински съвет не прие предложението на постоянната комисия по образование да се предостави финансова помощ от 50 261 лв. на местната Езикова гимназия. „За“ предложението са гласували 11 общински съветници, шестима са били против, а 23-ма са натиснали бутона „въздържал се“, съобщиха от общинската управа в Плевен.

Както вече писа Actualno.com, извънредната сесия беше свикана само заради това предложение. То е изготвено по искане на директора на гимназията - Юрий Тодоров, на училището да бъде предоставена сума от 50 000 лв. за преодоляване на финансов недостиг за бюджетната 2018 г. Поисканите пари са за заплати и осигурителни вноски на персонала.

В началото на заседанието кметът Георг Спартански е обявил, че след като е станало известно искането за допълнителни средства за заплати на персонала на Езиковата гимназия, писма с подобно съдържание са постъпили в администрацията от още няколко училища. Общата сума на исканото финансиране от фонд „Резервен” на общинския бюджет е близо 290 хил. лв. Подобен недостиг в училищните бюджети няма как да бъде покрит, тъй като в момента във фонд „Резервен” наличността е 3 хил. лв. Градоначалникът е подчертал, че въпросът има и морална страна, защото няма как да се подпомогне едно училище, а на останалите да се откаже. Като бъдещ проблем той е определил и предвиденото в Колективния трудов договор в сферата на образованието увеличение на трудовите възнаграждения през 2019 г. Според Георг Спартански, ако догодина ще се подпомагат целево училища, подобен разход трябва да бъде заложен в бюджета. Но дори и тогава допустимите суми са 2 хил. лв. годишно за заплати и 7 хил. лв. годишно за непредвидени ремонти.

Болшинството от членовете на местния парламент не са подкрепили предложението, като един от основните им мотиви е бил, че така на практика ще се отвори „дупка” в бюджета за над 290 хил. лв.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.