Приходите в община Плевен са увеличени с 4 млн. лв. за 2 месеца

1776
Приходите в община Плевен са увеличени с 4 млн. лв. за 2 месеца
Снимка: община Плевен

Недостигът от 6 милиона лева в бюджета на община Плевен е стопен на 2 милиона и няма да се тегли заем. Това е заявил кметът на общината Георг Спартански, цитиран от „Плевен прес”.

По думите му анализът на финансовите резултати за първата половина на 2020 година показва, че във връзка с коронавируса и свързаните с него затруднения в събирането на местни приходи от данъци, такси и цени на услуги, към 1-ви май т.г. община Плевен, в сравнение с миналата 2019-та, е имала събрани по-малко приходи в размер на 6 млн. лв.

Мащабните ремонти по пътната мрежа в Плевен продължават

От тази седмица започна изпълнението на основния ремонт на два важни обекта, които Община Плевен възложи – на част от ул. „...

„Това поставяше пред огромно изпитание финансовото състояние на общината. Но всички български общини изпитваха тези затруднения. Тук е мястото да кажа, че това огромно изоставане на събираемостта на приходите в сравнение с миналата година, се дължеше на променените срокове за плащане на данъците с 5% отстъпка, което традиционно се случваше до края на април. Сега обаче заради ситуацията с пандемията, срокът беше удължен до 30-ти юни. Към 30-ти юни това изоставане е преодоляно. Към 1-ви юли по сравнение с приходната част за миналата година, имаме вече 2 млн. изоставане, а не 6 млн.лв. както беше 2 месеца по-рано“, е посочил градоначалникът.

Анализът на цифрите показал, че част от големите данъкоплатци – фирми и бизнесмени, са предпочели във връзка със затрудненията с бизнеса си, да не се възползват от 5%-ното намаление, което обичайно ползват при внасяне на целите суми по данъчните си задължения. Предпочели са да ги плащат разсрочено в съответните данъчни срокове.

„Това ни дава надежда, че тези 2 млн. изоставане, което имаме към 1-ви юни в сравнение с миналата година, поетапно до края на годината вероятно ще бъдат преодолени. И анализът на финансовото състояние на общината показва, че на този етап не е безусловно необходимо да търсим допълнителни средства под формата на безлихвен заем, каквато възможност съществува в момента. Става въпрос в срок от 1 година да получим от правителството тези 2 млн. лв., за да подкрепим спешни необходимости в бюджета на общината. Разбира се, през следващите месеци ще  следим внимателно ситуацията с приходната част на бюджета. И ако се наложи, ще докладвам на ОбС да вземе такова решение, но на този етап няма да теглим заем. Знам, че доста български общини поискаха такива заеми , но на този етап ще се опитаме да се справим без заем”, допълва Спартански.

Междувременно, за четвъртък (13 август) от 17 часа е насрочено обществено обсъждане на отчета за изпълнение на общинския бюджет през 2019-та година. То ще се проведе в конферентната зала на община Плевен в сграда „Гена Димитрова” при спазване на всички разписани противоепидемични мерки.

Общинските съветници одобриха допълнителни финансови средства за ремонт на Автогара - Плевен

С гласовете на 30 от общинските съветници „за”, един „против” и шестима „въздържали се” беше прието...

След промените в бюджета вследствие на корекция във взаимоотношенията с републиканския бюджет, постъпили средства от дарения, получени застрахователни обезщетения, трансфери от министерства и ведомства и др. общият бюджет на община Плевен към 31.12.2019 година е в размер на 108 257 438 лева, в т.ч. „Държавни дейности” - 71 049 828 лева, и „Местни приходи” - 37 207 610 лева.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛЕВЕН:

Кметът на Плевен и четвъртокласници от ОУ „Св. Климент Охридски” се включиха в „Походът на книгите“

Кметът на Плевен обявява 2 и 15 май за неучебни дни

Започна кампания за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“ в Плевен

Християн, първото бебе на Плевен за 2024-а година и семейството му гостуваха на кмета д-р Валентин Христов

Керхер център отвори врати в Плевен

Информационен ден за проектите по „Интегрирано градско развитие“ проведе община Плевен

Посланик Мертен посети община Плевен

Кампания срещу телефонните измами започна екипът на „Асистентска подкрепа“ сред своите потребители в Плевен

Започва енергийното обновяване на многофункционалната спортна зала „Спартак“ в Плевен

Започна почистване на Водната каскада и фонтаните в Плевен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Плевен