X
 
 

В българско село правят дом за италиански пенсионери

3762 0
В българско село правят дом за италиански пенсионери
Снимка: actualno.com/Ангел Атанасов
Инвестиционен проект, който предвижда в село Къртожабене да се изгради Дом за стари хора за италиански пенсионери, бе представен днес в Плевен. В основата на начинанието е бившият профилакториум на някогашната рафинерия „Плама“, който вече е собственост на немската компания EOS. Проектът е разработен с активното участие на БТПП и фирма „Интрак“ ЕООД. Партньори в реализацията му ще бъдат Медицинският университет в града и общинската управа.

Профилакториумът е на 10 км от Плевен. Намира се в красива местност от ждрелото на река Чернелка. Построен е 1983 г. – пететажна тухлена сграда. Разгънатата застроена площ е 7 896 кв. м. Има двор от 16,5 дка със спортни площадки. Имотът е със собствен водоизточник и канализация на септични ями. Има още гараж за леки коли и рехабилитационен блок на два етажа – с водолечение и помещение за нагревки. До профилакториума се стига по асфалтов път, съобщи Владимир Томов, председател на Съвета по инвестиции към БТПП.

„Хубавото е, че профилакториумът е строен по старите правила, които са съществували до 2011 г. и отговаря на всички изисквания като големина на стаите, на коридорите и т.н. Близо е до Плевен, където има много обекти за посещения. В града има и Медицински университет, който може да осигури необходимите кадри за такъв Дом. В него учат и над 250 студенти от Италия“, допълни Владимир Томов.

Според направените разчети необходимата инвестиция за придобиване на профилакториума е 1 250 000 евро /158 евро на кв. м/. Примерната допълнителна инвестиция за ремонт и оборудване до ниво спа хотел с три звезди е 1 400 000 евро. Капацитетът е за 156 гости. Ще се предлагат 18 единични стаи за по 1 000 евро на месец, 60 двойни стаи за по 800 евро на легло и 6 тройни стаи за по 700 евро на легло. Очакваният годишен приход е 1 807 200 евро, а годишната печалба – 900 000 евро. Според разчетите инвестицията ще се възвърне за 3-4 години.

„Напоследък в Италия, особено пенсионерите, започват да се интересуват от т.нар. здравен туризъм. Например, за да си излекуваш зъбите в Италия, ще ти трябват 40 000-50 000 евро. А в България това е много по-евтино. Освен това България и Италия имат много добра спогодба за избягване на двойното данъчно облагане. Идвайки да живеят в България, италианските пенсионери могат да си спестят данъците, които плащат върху пенсиите си в Италия“, поясни още Томов.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално