В каньона на Чернелка – сред тишината на легендите (СНИМКИ)

24155
В каньона на Чернелка – сред тишината на легендите (СНИМКИ)
Снимка: Ангел Атанасов/Actualno.com

Красота, изваяна от природата и все още не съсипана от многолюдно човешко присъствие. Това можете да откриете, ако се разходите из каньона на малката река Чернелка, който е само на 12 километра от Плевен. Започва от село Горталово и свършва при село Къртожабене. Дълъг е над шест километра. Ако пък се заговорите с някой от местните хора, ще научите, че освен почти девствена природа, той е пълен и с легенди.

Реката се вие като змиорка между и под скалите. През каньона минава екопътека с много мостчета. Чернелка обаче не винаги е кротка. Пролетно време приижда така, че после се налага част от мостчетата да се ремонтират. Сред гората и на няколко поляни се направени места за отдих – с огнища за барбекю и сковани от дърво заслони за пикник.

В района има стотици малки и големи пещери. Ерозията е издълбала причудливи фигури в скалите, които са високи над 30 метра. Тишината се нарушава само от ромона на водата и птичите гласове. Пътеката е без сериозни изкачвания и спускане – разходката по нея не е натоварваща дори за малки деца.

Легендите, свързани с местността, са и от римско време, и от годините на турското робство. Те започват от самото начало на екопътеката – при Цепената скала. На това място се разиграл чутовен сблъсък между Крали Марко и черния арапин Муса Кесаджия. Битката продължила три дни и три нощи. Апаринът усетил, че не може да надвие Крали Марко, и хукнал да бяга. Ядосан, нашият юнак ударил със сабята си 25-метрова скала и я разрязал като буца сирене. Следите от гнева на Марко Кралевити личат и досега по разцепената скала.

В другия край на екопътеката е Провъртеника – кръгъл отвор, издълбан в близо 15 метрова скала – в горната си част е с диаметър около три метра, а в долната е около метър. Отворът „виси“ точно над минаващата под скалите река. Легендите за появата му са няколко, но всички са категорични, че той е дело на човешка ръка. Според една от тях, преди много, много години в района живеели две враждуващи племена. Едното – горе на скалата, а другото – долу при реката. „Долните“ не позволявали на „горните“ да слизат да си наливат вода. Затова „горните“ издълбали скалата и стигнали до реката.

В района има останки от късно-антични и средновековни крепости, запазена част от римски път, карстови извори и други интересни за любопитния посетител места.

Тук са снимани много български и чуждестранни филми. Всичките са на историческа тематика. Край Горталово са заснети и последните кадри с Апостол Карамитев в „Сватбите на Йоан Асен“. В последните дни от живота си големият български актьор се озовал в селото, защото една от заснетите вече ролки с филма се оказала повредена. Наложило са да снимат материала наново. Въпреки тежкото си здравословно състояние, Апостол Карамитев дошъл, за да направи дубъл на изгубените сцени. Няколко дни след като приключили работата по снимките си отишъл от белия свят.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛЕВЕН:

Връчиха бюджетите за делегирани от държавата дейности на детски градини, училищата и образователни структури в община Плевен

Заместник-министър Елка Налбантова проведе работни срещи с ръководството на община Плевен и на социални услуги

Христо Херувимов е новият началник на отдел „Екология“ в община Плевен

С около 1 млн. лв. повече са внесените до момента данъци и такси в община Плевен

Община Плевен подписа договор за техническа помощ за инвестиции в Зоопарк „Кайлъка“

Община Плевен открива процедура за избор на членове на Съвета на децата

Община Плевен проучва възможността да се ползва непитейна вода за захранване на Каскадата

Община Плевен подписа с МРРБ първите споразумения за финансиране на общински инфраструктурни проекти

Непълнолетни стреляха с пистолет по коли и апартаменти в Плевен

Две сгради от Плевен са подали документи за втория етап на програмата за саниране, срокът за кандидатстване е удължен до 28 март

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Плевен